China Daily / Wei Jianguo
Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi Çin’in gelecek yıllarda yüksek düzeyli dışa açılmayı genişleteceği konusunda güçlü bir işaret verdi. Kongre ayrıca ilk kez olmak üzere kurallar, düzenlemeler, yönetim ve standartlarla ilgili düzenli genişleyen bir kurumsal dışa açılma önerdi ve uluslararası ekonomik alanın ve ticari ilişkilerin çeşitliğinin korunması ile istikrarının korunması çağrısında bulundu.
Çin 10 yıllık çabalardan sonra kurumsal dışa açılma için gereken bütün hazırlıkları yaptı ve doğru atmosferi yarattı. Böylece, Çin şimdi geniş bir daha fazla alanda ve daha büyük ölçüde dışa açılma konusunda gündemine sahip. Çin kurumsal dışa açılmayı desteklemek için daha gelişmiş kurallar, düzenlemeler ve standartları uygulamaya koyarak, yabancı şirketlerin iç ve devlete ait şirketlerle aynı muameleyi görmesine izin vermek için yasaklı şirket listesini daha da kısaltarak ve uluslararası ticaretin adil ve karşılıklı yararlı gelişmesini destekleyerek çok daha ticarete uygun bir ortam yaratacak.
ÇİN TEK TARAFLILIĞA KARŞI
20. Parti Kongresi ayrıca Çin’in yüksek kaliteli mal ve hizmetlerin ticaretini yapan bir ülkeye dönüştürülmesinin hızlandırılmasını da istedi. Bu önemli çünkü Çin 146 ülke ve bölgenin asıl ticaret ortağı haline geldi ve 5 yıldır arka arkaya dünyanın en büyük mal ticareti yapan ülkesi. Çin’in uluslararası ticareti yıllık bazda bu yılın ilk 8 ayında yüzde 10,1, ilk dokuz ayında yüzde 9,9 arttı; bu artış, Rusya-Ukrayna savaşı ve bazı ülkelerin Çin’i küresel endüstri ve tedarik zincirlerinden koparma tehditleri dâhil karşı karşıya olduğu küresel ve ülke içi zorluklar dikkate alındığı dikkate değer. Dolayısıyla Çin’in yeniliğin taşıdığı, dünyanın önde lider ticaret yapan ülkesi olarak konumunu sağlamlaştırmak için yüksek kaliteli kalkınmayı yoğunlaştırmasının tam zamanı.
İlk olarak Çin her türlü korumacılık ve tek taraflılığa karşı çıkarken, çeşitli ve ama istikrarlı uluslararası ekonomik ortamı ile özgür ve adil uluslararası ticareti korumak için çaba göstermeli. İkincisi, Çin’in sıfır gümrüklü mallarının uluslararası ticaretteki payını artırmak için özellikle Kuşak Yol İnisiyatifi içindekiler olmak üzere daha fazla ülkeyle daha fazla serbest ticaret anlaşması imzalamalı. Ve üçüncüsü, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği, haberlere göre, dünya enerji ve gıda krizleri nedeniyle durgunluğa gireceği için, bütün gelişmekte olan ülkeleri bir araya gelip dünya ekonomisinin toparlanmasını güçlendirmekte başat rol oynamaya teşvik etmeli.
KÜRESEL EKONOMİNİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU ZORLUKLAR
Küresel ekonominin karşı karşıya olduğu zorluklar dikkate alan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Müdürü Ngozi Okonjo-Iweala kısa süre önce böyle bir senaryonun dünyaya pahalıya mal olabileceğini söyleyerek, rakip ticaret bloklarının yaratılmaması uyarısında bulundu. Ve kesinlik bu yüzden, Çin uluslararası toplumu çeşitli ama istikrarlı küresel ekonomik ortam ve ticaret ilişkilerini korumaya çağırdı. Sadece böyle yaparak bütün ekonomiler küresel endüstri ve tedarik zincirlerini daha da güçlendirebilir ve ekonomilerin birbirinden kopmasını önleyebilir.
Bunun yanı sıra, bazı yabancı siyasetçilerin ve medya kanallarının Çin ekonomisinin çok az şirketin üretim birimlerini Çin’den çıkarmakta olması (ya da çıkardığı) ve Çin’de çalışmaya son vermeleri nedeniyle koşa girdiği iddialarının aksine telaşa gerek yok. Aksine, Zhejiang eyaletinin Yiwu bölgesinden soğuk geçirmez mallar gibi Çin mallarının Avrupa'daki popülerliği nedeniyle, uluslararası ticareti daha da derinleştirmenin çok önemli hale geldiğini unutmamalıyız. Aslında, 20. Parti Kongresi Çin’in yüksek kaliteli dışa açılmasını başlattı ve Çin’in daha büyük ve daha güçlü bir ticaret ülkesi olmasının yolunu açtı ve Çin’in kalkınmasının dünya ekonomisini taşımaya ve toparlanmasını güçlendirmeye devam edeceğini vurguladı.
Ek olarak, Çin modernleşme atılımını güçlendirmeye yardım etmek için ekonomik ve ticari gelişmesini hızlandırmak içi büyük çabalar gösterecek. Çin’in her yıl önemli bir fuar düzenlemek için kaynaklarını seferber eden tek ülke olmasının tarihte bir benzeri yok ve ekonomisini daha da açmaya kararlı olduğunu gösteriyor. Çin Uluslararası İthalat Fuarı ayrıca Çin’in dünya ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak için gelişmesinin meyvelerini diğer ülkelerle paylaşmaya kararlı olduğunu da gösteriyor.