CRI Türk Dış Haberler Servisi
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pasifik gezisini ada ülkeleri içinde yer alan Fiji ile sonlandırdı. Fiji Başbakanı Frank Bainimarama, Wang’ın ziyaretinden bir gün önce kamuoyuna yaptığı açıklamada “Fiji’nin kimsenin arka bahçesi olmadığını” söyledi. Çin’in Global Times gazetesi konuya ilişkin hazırladığı haberinde Binimarama’nın açıklamalarının ziyareti engellemeye çalışan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avustralya’ya bir mesaj olduğunun altını çizdi. Zira ziyaretin bir gün öncesinde Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Fiji lideri Bainimarama’yı aramıştı.
Çin’in üst düzey diplomatı pazar günü Fiji’nin başkenti Suva’da Pasifik Adaları Genel Sekreteri Henry Puna ile de bir araya geldi. Wang toplantıda ziyaretin amacını “Bu bir barış, dostluk ve iş birliği gezisidir.” diye özetledi. Çin ekonomisinin dışa açılmaya devam edeceğini ve Pasifik Ada Ülkeleri ile kalkınma deneyimini paylaşmak istediğini aktaran Çin Devlet Konseyi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, halklar arasındaki bağları da güçlendirme çağrısı yaptı.
Pasifik Adaları Genel Sekreteri Henry Puna da yaptığı açıklamada “Çin, mavi Pasifik bölgemiz için uzun süredir devam eden önemli bir diyalog ve kalkınma ortağıdır. Bu durumu kabul ederek, liderlerimizin bölgesel önceliklerini ilerletmek için ortaklığımızı geliştirmeye ve güçlendirmeye istekliyiz. Çin’i ve tüm uluslararası ortaklarımızı, tüm halkımız için sürdürülebilir, kapsayıcı bir gelecek için birlikte çalışmaya davet ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“HERKESİN DOSTU, KİMSENİN DÜŞMANI”
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ziyaretini yorumlayan Doğu Çin Normal Üniversitesi Avustralya Araştırmaları Merkezi Direktörü Chen Hong, ABD’nin Çin ve Pasifik Ada Ülkeleri arasına kama sokmak istediğini ancak başarısızlığa mahkum olduklarını belirtti. Çin’in bölge ülkeleri için öncelikli ticaret ortağı olduğunu anımsatan Chen, “Rasyonelliğe ve siyasi bilgeliğe sahip liderler, ABD hegemonyasına hizmet etmek için kendi çıkarlarını terk ederek Çin ile köprüleri atmayacaklardır.” dedi. Solomon Adaları’nın benimsediği “herkesin dostu ve hiç kimsenin düşmanı” politikasının Fiji ve diğer Pasifik Ada Ülkeleri üzerinde de etkili olacağı öngörüsünde bulunan Chen, bölgenin büyük güç rekabeti dışında kalmak istediğinin altını çizdi.
Beijing Dış Çalışmalar Üniversitesi Pasifik Araştırma Merkezi’nin Direktörü Niu Li ise Fiji’nin Çin açısından güvenilir bir aktör olarak değerlendirildiğini kaydetti. Bununla birlikte Çin’in Fiji Büyükelçiliği pazar günü yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki iş birliğinin üçüncü tarafları hedef almadığını aktardı. Büyükelçilik aksi yöndeki iddiaların Batılı aktörlerce Pasifik Ada Ülkeleri’ni manipüle etmek için dolaşıma sokulduğunu yineledi.