Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin’in Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri güçlendireceği taahhüdünde bulundu.
Wang Yi dün Kazakistan’da düzenlenen Çin+5 Orta Asya Ülkesi 3. Dışişleri Bakanları Toplantısı esnasında sırasıyla Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan mevkidaşlarıyla bir araya geldi.
Wang, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov’la görüşürken, enerjinin Çin’in Türkmenistan ile stratejik iş birliğinin önemli bir parçasını oluşturduğunu söyledi.
Wang, uluslararası durum nasıl değişirse değişsin, Çin’in iki taraf arasındaki enerji iş birliğini genişletme niyetinin değişmeyeceğini belirtti.
İki ülkeyi “yakın stratejik ortak” olarak nitelendiren Meredov, Çin ile çeşitli alanlardaki somut iş birliğinin güçlendirilmesi ve daha iyi bir geleceğin önünün açılması çağrısında bulundu.
İki diplomat, Kuşak ve Yol projesinin ortak inşasının hızlandırılması ve ara bağlantının güçlendirilmesi için verimli bir platformun oluşturulması konusunda anlaştı. İki bakan, Türkmenistan’ın sürdürülebilir ve çok yönlü kalkınmayı gerçekleştirmesine yardımcı olmak için kaynaklarla ilgili olmayan alanlarda iş birliğini derinleştireceklerini de ifade etti.
ÇİN VE ÖZBEKİSTAN BAĞLARINI GÜÇLENDİRECEK
Wang ve Özbekistan Dışişleri Bakan Vekili Vladimir Norov, görüşmede, iki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesi ve kara yolu ile demir yolunun kombine taşımacılığının kolaylaştırılması konusunda anlaştı.
İki ülke arasındaki iş birliğinin sorunsuz olarak ilerletildiğine dikkat çeken Wang, ikili ticaret hacminin bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir büyüme kaydettiğini açıkladı.
Wang, Çin’in Özbekistan’dan daha fazla ürünün Çin pazarına girmesini memnuniyetle karşıladığını ve daha fazla Çinli şirketin Orta Asya ülkesine girmesini teşvik edeceğini söyledi.
Wang, iki tarafın geleneksel enerji iş birliğini güçlendirmesi ve Çin-Orta Asya doğal gaz boru hattının güvenli ve istikrarlı çalışmasını ortaklaşa sağlaması ve sivil nükleer, güneş ve rüzgâr gibi alanlardaki yeni enerji iş birliğini genişletmesi gerektiğini vurguladı.
Özbekistan’ın Çin ile dostluğa değer verdiğini ve “Tek Çin” ilkesine bağlı kalacağını belirten Norov, Kuşak ve Yol’un ortak inşasının güçlendirilmesi ve ticaret yatırımı, enerji tüketim kapasitesi ve yeşil tarım gibi alanlarda karşılıklı yarar ve kazan-kazan iş birliğinin ilerletilmesi çağrısında bulundu.
Norov, Çin’in bölgesel iş birliğindeki “yapıcı” rolünü takdirle değerlendirdiklerini ve Orta Asya’nın kalkınmasının ve canlandırılmasının Çin ile yakından ilişkili olduğunu da sözlerine ekledi.
ÇİN VE KIRGIZİSTAN İKİLİ İLİŞKİLERİ DAHA DA GELİŞTİRECEK
Wang, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Jeenbek Kulubaev ile yaptığı görüşmede, bu yıl Çin ve Kırgızistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünü Kırgızistan ile ilişkilerini daha da geliştirmek için bir fırsat olarak gördüklerini belirtti.
Wang, Çin ve Kırgızistan’ın dostane komşular olduğunu belirterek, coğrafi olarak dağlar ve nehirlerle birbirine bağlı olan iki ülkenin güvenlik açısından iyi günleri ve kötü günleri birlikte geçirdiğini ve ekonomide birbirini tamamladığını da sözlerine ekledi.
Wang ayrıca Çin’in her zaman Kırgızistan’ın en güvenilir uzun vadeli stratejik ortağı olduğuna dikkat çekti.
Kulubaev, Kırgızistan ile Çin arasındaki dostane ilişkilerin sürdürülmesinin Kırgızistan’ın dış politikasının bir önceliği olduğunu dile getirerek, Kırgızistan’ın sözde “Taiwan’ın bağımsızlığı”na karşı çıktığını, Çin’in Xinjiang ve Hong Kong ile ilgili konulardaki meşru haklarını desteklediğini vurguladı.
Kulubaev, altyapı, liman taşımacılığı, yerel iletişim, sağlık ve salgınla mücadele gibi alanlarda ikili iş birliğinin yoğunlaşmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.