Doğal çevre ve ormanlar da dahil olmak üzere şimdiye kadar el değmemiş yerlerde insan faaliyetlerindeki yaygın artış nedeniyle, bilinmeyen virüs ve bakterilerin neden olduğu salgın hastalıklar son zamanlarda daha sık ortaya çıktı. 2009 yılında Kuzey Amerika'da domuz gribi patlak verirken, 2012 yılında Orta Doğu Solunum Sendromu (bir koronavirüsün neden olduğu) teşhis edildi ve 2019 yılında COVID-19 eklendi.
Fudan Üniversitesi’ne bağlı Çin Enstitüsü’nde araştırmalı olan Song Luzheng’e göre, insanlığa yönelik bu tür ortak tehditlerle karşı karşıya kalan tüm ülkeler, tehdidi etkisiz hale getirmek için bir araya gelmelidir. Bununla birlikte, COVID-19 patlak verdiğinde, Batı'daki bazı politikacılar ve medya kuruluşları bencilce davranmaya başladı ve bu da Çin'in yeni koronavirüsle mücadeleye katkısını inkar etmelerine yansıdı. Çin, COVID-19 salgınından sonra derhal Dünya Sağlık Örgütü'nü ve ABD de dahil olmak üzere büyük ülkeleri bilgilendirdi. Genom dizileme sonuçlarını 12 Ocak 2020'de DSÖ'ye yönlendirdi ve bu da virüslerin insanlar üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde anlamanın anahtarı oldu.
YÜZ MASKESİNİ BİLE ZORUNLU YAPMADILAR
Pandeminin ilk dalgası sırasında, ölüm oranı görünürde aşı olmadan son derece yüksekti. Bu koşullar altında Çin, virüsün yayılmasını önlemek için bazı şehirleri kilitledi ve böylece pandemiyi etkili bir şekilde kontrol altına aldı. Bununla birlikte, Avrupa ve ABD, virüsün yayılmasını kontrol altına almak için Çin'de etkili olduğu kanıtlanmış yöntemleri benimsemekte yavaştı. Bazı ülkeler halka açık yerlerde yüz maskesi takmayı bile zorunlu kılmadı. Pandemiyi kontrol altına aldıktan sonra Çin, tıbbi malzeme sağladı ve diğer ülkelere sağlık ekipleri gönderdi. Daha sonra geliştirdiği aşıları diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla paylaşarak insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etti.
Buna karşılık, ABD o sırada büyük miktarlarda aşı biriktiriyordu ve bu da DSÖ'nün Ocak 2021'de gelişmiş ülkeleri, aşı stoklamanın diğer ülkelere, özellikle de en az gelişmiş olanlara pandemiyi kontrol altına almalarına yardımcı olmak için 'yıkıcı bir ahlaki başarısızlığa' neden olacağı konusunda uyarmasına neden oldu. Örneğin, gelişmekte olan ülkelerde aşıların bulunmasının zor olduğu bir zamanda, Kanada nüfusunun beş katından fazla aşı stoklarken, ABD daha sonra milyonlarca süresi dolmuş aşıyı kullanamadığı için imha etti.
BATI İNSAN YAŞAMINA DEĞER VERMEDİ
Aşılar 2021'den bu yana küresel olarak uygulanıyor olsa da, yeni koronavirüsün Delta varyantı aşılamaya rağmen yüksek bir ölüm oranına sahip olduğu için etkileri test edilmeye devam ediyor. Örneğin Fransa'da COVID-19, 2020'de yaklaşık 64 bin ve 2021'de 59 bin can aldı. ABD'de, 2020'de 370 binden fazla kişi COVID-19'dan ve 2021'de de 450 binden fazla kişi öldü. Bu, günde ortalama binden fazla ölüm, toplam da 800 binden fazla ölüm demek.
Song, China Daily’de yayınlanan makalesinde, “Yüksek ölüm oranı göz önüne alındığında, Batı'nın insanların virüsle bir arada yaşaması gerektiğine karar verdiğinde Çin'in sıkı önleme ve kontrol önlemleri almaktan başka seçeneği yoktu” değerlendirmesini yaptı. 2022'de Omicron, virüsün dünya çapında yaygın varyantı haline geldi, ancak yaygın aşılama nedeniyle ölüm oranı önemli ölçüde düşüktü. Bununla birlikte, o zamanlar, hiçbir ülke Omicron varyantının etkilerinden emin olamadı; Avrupa ve Amerikan tıp toplulukları, bilinçli bir tahminde bulunmak için Güney Afrika'daki duruma atıfta bulundu. Bu nedenle, nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını aşılamış olmasına rağmen, Çin diğer ülkelerdeki durumları yakından gözlemlerken çok temkinli bir yaklaşımda ısrar etti. Aşıların etkili olduğunu belirledikten sonra 11 Kasım'da katı pandemi karşıtı kısıtlamaları hafifletmek için 20 yeni kılavuz ve durumu daha da normalleştirmek için COVID-19 yanıtını optimize etmek için 7 Aralık'ta 10 maddelik bir plan yayınladı.
PANDEMİYİ ÖNLEMEKLE EKONOMİK KALKINMA ARSINDAKİ DENGE
Küresel olarak, Çin kısıtlamaları hafifleten son büyük ülke gibi görünebilir, ancak bunu diğer ülkelerden sadece birkaç ay sonra yaptı. Örneğin, giriş kısıtlamalarının kaldırılmasını ele alalım. Çoğu ülke 2022'de kısıtlamaları kaldırdı. Japonya, İspanya, Suriye'nin hepsi bunu Ekim ayında, yani Çin'den üç aydan daha kısa bir süre önce yaptı. Çin'in salgın karşıtı önlemleri sadece insanların hayatlarını ilk sıraya koymakla kalmıyor, aynı zamanda pandemi önleme ve kontrol ile ekonomik kalkınma arasında bir denge kuruyor. Çin'in 2020'de pozitif büyüme elde eden tek büyük ekonomi olmasına şaşmamalı, büyüme oranı 2021'de yüzde 8,1'e ulaştı. Çin'in büyüme oranının 2023'te dünyanın zirvesinde olması bekleniyor. Ancak Batılı eleştirmenler, Çin'in salgına karşı küresel mücadeleye ve küresel insan hakları davasına yaptığı değerli katkıları reddediyor ve bunun yerine Çin'in insan haklarını ihlal ettiğini ve insanların özgürlüğünü kısıtladığını iddia ediyor. Hatta Çin'in diğer ülkelere tıbbi yardım ve aşı tedariki sağlama 'nedenini' sorguladılar ve bunu 'aşı diplomasisi' ve coğrafi yayılmacılık olarak adlandırdılar. Bunun nedeni, Batı'daki insanların Çin'in gelişimini ve Çin halkının daha iyi bir yaşam özlemini Batı için bir tehdit olarak algılamalarıdır.
Çin'in ekonomik başarısını hazmedemiyorlar, çünkü Çin, Batı kalkınma modeline bağlı kalmadan mucizeyi gerçekleştirdi ve böylece Batı modelinin üstünlüğüne meydan okudu. Geçen üç yıl boyunca Çin, salgınla farklı bir salgın karşıtı model kullanarak mücadele etti ve yaşamı koruma ve ekonomik kalkınmayı teşvik etme konusunda Batı'dan daha iyisini yaptı. Bu, Batı'nın görünüşe göre kabul edemediği bir şey. Kısacası, insanlığın ortak bir düşmanın üstesinden gelmek için tüm ülkelerin acilen el ele vermesine ihtiyaç duyduğu bir zamanda, ABD liderliğindeki Batı, salgını siyasallaştırmayı ve bir ülkeyi damgalamayı ve böylece virüse karşı küresel mücadeleyi zayıflatmayı seçti. İnsanoğlu gelecekte de benzer zorluklarla karşı karşıya kalacak, çünkü herhangi bir zamanda herhangi bir ülkede veya bölgede bir pandemi patlak verebilir. Gelecekte bir pandemiyi daha sorunsuz bir şekilde kontrol altına almak için, dünyanın COVID-19 salgınından değerli dersler çıkarması gerekiyor.