CRI Türk Dış Haberler Servisi
Türk halkının NATO’ya karşı bakış açısındaki olumsuz eğilim artarak devam ediyor. Areda araştırma şirketi haziran ayında 2 bin 477 kişiye “Türkiye NATO’dan çıkmalı mı?” sorusunu yöneltti. Katılımcıların yüzde 53,7si bu soruya “Evet” yanıtını verirken, “Hayır” diyenlerin oranı yüzde 46,3 olarak kaldı.
Araştırma yönetilen “Türkiye’de NATO’dan ayrılırsa kendi güvenliğini sağlayabilir mi?” sorusuna evet diyenler yüzde 70’e dayanırken, NATO üslerini tehdit olarak görenlerin oranı ise 70,4 olarak kayıtlara geçti.
“NATO, TÜRKİYE’NİN YANINDA YER ALMAZ”
Türkiye’deki en büyük NATO üssü olan İncirlik son olarak 15 Temmuz darbe girişimi ile gündeme gelmişti. Darbeciler arasında yer alan Bekir Ercan Van’ın sığınma talebinde bulunmak için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 39. Hava Üssü'nün eski komutanı Albay John Walker ile iki kez görüştüğü basına yansımıştı.
MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat 15 Temmuz sonrasında yaptıkları altı kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’deki darbelerden ve darbe girişiminden ABD’nin sorumlu tutulduğunu söylemişti. Al Monitor sitesinin haberine göre Kulat bu oranın, 15 Temmuz sonrası 2016 eylülde yüzde 81, 2017 mart ayında yüzde 73, 2018 temmuzda yüzde 71, 2019 şubatta yüzde 69, 2020 temmuzda 67, 2020 yılının aralık ayında ise yüzde 70 olduğunu duyurmuştu.
“Türkiye’nin NATO dışı bir ülke ile olası savaşında NATO’nun Türkiye’nin yanında yer alacağına inanıyor musunuz?” sorusuna yüzde 78,3 oranında “Hayır” yanıtının verilmesi de dikkat çekiyor. Areda şirketinin mart ayında sorduğu “NATO’nun Türkiye’yi koruyabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna da yüzde 90,8 oranında “Hayır” yanıtı verilmişti.
DARBE GİRŞİMİNDEN SONRA YAPILAN ANKET
NATO’ya olan güvensizliğin en önemli nedenlerinden birisi ise askeri örgütün liderliğini üstlenen ABD ve Türkiye arasındaki ihtilaflar. ABD’nin Suriye’de terör örgütlerine yaptığı beş bin tırın üzerinde askeri yardım, Yunanistan’a yapılan yığınak, 15 Temmuz darbe girişiminin aktörlerinin Türkiye’ye iade edilmesi kamuoyunda Washington yönetimine dair olumsuz görüşü pekiştiriyor.
Optimar Danışmanlık, Tanıtım, Araştırma ve Organizasyon Şirketi tarafından darbe girişiminin ardından 26 ilde bin 508 kişinin katılımıyla halkın ABD’ye bakışı ile ilgili bir kamuoyu araştırması yapılmıştı. Araştırmada katılımcılara “Kendinizi ABD karşıtı olarak tanımlar mısınız?” sorusu yöneltilmişti. Ankete katılanların yüzde 71,9’u bu soruya “ABD karşıtıyım” yanıtı vermişti.