TELEVİZYON
RADYO
PODCAST
1 Haziran 2023, Perşembe
CRI TÜRK
Farklı Açıdan Bakın
  • Türkiye
  • Çin
    • 10 YILDAKİ GELİŞMENİN SIRLARI
    • ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ’NİN TARİHİ 20. KONGRESİ
  • Dünya
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Spor
  • Kültür – Sanat
  • Sağlık
  • Video
  • Bilim – Teknoloji
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Türkiye
  • Çin
    • 10 YILDAKİ GELİŞMENİN SIRLARI
    • ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ’NİN TARİHİ 20. KONGRESİ
  • Dünya
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Spor
  • Kültür – Sanat
  • Sağlık
  • Video
  • Bilim – Teknoloji
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
CRI TÜRK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  •   RADYO CANLI
  • TV CANLI
  • PODCAST
Home Ekonomi

Türkiye’de çocukların sadece yüzde 12’si et yiyebiliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların yüzde 62,4'ü ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tüketirken, sadece yüzde 12,7'si et, tavuk veya balık, yüzde 10,9'u ise fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagilleri tüketebiliyor.

2023/03/22 - 14:41
Ekonomi, Sağ Manşet
A A
0
Türkiye’de çocukların sadece yüzde 12’si et yiyebiliyor
Facebook'ta paylaş!Twitter'da paylaş!WhatsApp'da paylaş!WeChat'de paylaş!

TÜİK, 2022 yılı çocuk araştırması sonuçlarını bugün yayınladı. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, 10 Ekim- 16 Aralık 2022 tarihleri arasında yapılan araştırma kapsamında 0- 17 yaş grubundaki 14 bin 705 çocuk ile ilgili bilgi derlendi.

Örnek hane olarak 0- 17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunan 9 bin 10 hane belirlendi. Bu hanelerde yaşayan 0- 17 yaş grubundaki 14 bin 705 çocuk ile ilgili bilgiler, annelerinden (annenin aynı evde yaşamadığı, hayatta olmadığı vb. durumlarda çocuğa temel bakım veren baba, babaanne, anneanne, teyze, hala vb. hane halkı üyesinden) alındı. Annelerden, temel bakım verenlerden 0- 17 yaş grubundaki tüm çocukları için eğitim, yaşam koşulları, erken çocukluk gelişimi, sağlık, engellilik, çocuk işlevselliği, okul yaşam kalitesi, ebeveyn katılımı, emzirme ve beslenme, sosyal ve kültürel katılım, çocuk işçiliği ve çocuk disiplini konularında bilgiler elde edildi. Ayrıca 13- 17 yaş grubundaki 4 bin 72 çocuğa ayrı bir soru formu uygulanarak aile hayatı, okul hayatı, çocuk hakları ve çocuk katılımı konularında bilgiler de derlendi.

KENDİNE AİT ODASI OLAN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 34

Araştırma sonuçlarından elde edilen temel bilgilere göre de kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34 iken kendine ait odası olmayan çocuklar arasında, uyumak için kullandığı odayı bir hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı yüzde 29,4, iki veya daha fazla hane halkı üyesi ile paylaşanların oranı ise yüzde 36,6 oldu.

Kendine ait odası olan çocukların oranı yaş grubuna göre incelendiğinde, yaş ilerledikçe kendine ait odası olan çocukların oranının arttığı görüldü. Bu oran 0- 1 yaş grubunda yüzde 23,4 iken 15- 17 yaş grubunda yüzde 45,3 oldu.

Kendine ait odası olan çocukların oranı annenin, temel bakım verenin eğitim durumuna ve hanenin gelir durumuna göre incelendiğinde; annenin, temel bakım verenin eğitim düzeyi arttıkça ve hanenin geliri yükseldikçe kendine ait odası olan çocukların oranının arttığı görüldü.

GÜNDE EN AZ BİR KEZ DİŞ FIRÇALAYAN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 66,5

Günde en az bir kez diş fırçaladığı belirtilen 3- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 66,5 oldu.

Diş fırçalama oranları cinsiyete göre incelendiğinde, kız çocukların erkek çocuklara göre daha fazla diş fırçalama oranına sahip olduğu görüldü. Günde bir kez diş fırçaladığı belirtilen 3- 17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 36,7 iken erkek çocukların oranı yüzde 34,1 oldu. Günde bir kereden fazla diş fırçaladığı belirtilen 3- 17 yaş grubundaki kız çocukların oranı da yüzde 36,7 iken erkek çocukların oranı yüzde 26 oldu.

Diş fırçalama oranları yaş gruplarına göre incelendiğinde, yaş ilerledikçe diş fırçalayan çocukların oranının arttığı belirlendi. Günde bir kereden fazla diş fırçaladığı belirtilen 3- 5 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 21,3 iken 13- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 39,3 oldu.

Haftada en az bir kez banyo yaptığı belirtilen 3- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 99,9 iken haftada en az iki kez banyo yaptığı belirtilen çocukların oranı yüzde 88,9 oldu.

YÜRÜYÜŞ, KOŞU YAPAN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 14,1

Son bir hafta içinde en az bir gün, günde en az bir saat yapılan sportif faaliyetler incelendiğinde, 4- 17 yaş grubundaki çocukların yüzde 14,1’inin yürüyüş, koşu yaptığı, yüzde 7,6’sının futbol oynadığı, yüzde 4’ünün bisiklet sürdüğü, yüzde 1,8’inin voleybol oynadığı, yüzde 1,5’inin basketbol oynadığı, yüzde 5,8’inin ise diğer sportif faaliyetleri yaptığı anlaşıldı.

Çocukların yaptığı sportif faaliyetler cinsiyete göre incelendiğinde, 4- 17 yaş grubundaki erkek çocukların en fazla yaptığı sportif faaliyet yüzde 14,3 ile futbol oynamak oldu. Bu faaliyeti yüzde 13,1 ile yürüyüş, koşu yapma, yüzde 5,1 ile bisiklet sürme izledi. Aynı yaş grubundaki kız çocukların en fazla yaptığı sportif faaliyet de yüzde 15,2 ile yürüyüş, koşu yapmak oldu. Bu faaliyeti yüzde 3,4 ile voleybol oynama, yüzde 2,9 ile bisiklet sürme takip etti.

ÖĞRENMEDE ZORLUK YAŞAYAN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 1,5

İlgili işlev alanında çok zorlanan veya hiç yapamayan çocuklar incelendiğinde, görmede zorluk yaşadığı belirtilen 5- 17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 1, duymada zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 0,2, yürümede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının yüzde 1,1, kendi özbakımını yapmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının ise yüzde 0,9 olduğu belirlendi.

İletişim kurmada zorluk yaşadığı belirtilen 5- 17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 0,8, öğrenmede zorluk yaşadığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 1,5, hatırlamada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının yüzde 1,1, konsantre olmada zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranının ise yüzde 1,4 olduğu görüldü. Değişikliği kabul etmede zorluk yaşadığı belirtilen çocukların oranı yüzde 2,1, davranış kontrolünü sağlamada zorluk yaşayan çocukların oranı yüzde 1,6, arkadaş edinmede zorluk yaşayan çocukların oranı ise yüzde 2,1 oldu.

Her gün kaygı yaşadığı belirtilen 5- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,3 iken her gün depresyonda hissettiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı ise yüzde 4,7 olarak gerçekleşti.

HER GÜN EKMEK VE MAKARNA TÜKETEN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 62,4

Peynir ve yoğurt gibi hayvan sütünden yapılan yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 57,8 oldu.

Anneleri tarafından ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 62,4 iken, meyveyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 50,5, sebzeyi her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 33 oldu.

HER GÜN, ET, TAVUK VEYA BALIK TÜKETEN ÇOCUKLARIN ORANI SADECE YÜZDE 12,7

TÜİK verilerine göre, et, tavuk veya balığı her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 12,7 ve fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 10,9 oldu.

Şeker veya çikolata gibi tatlıları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 32,6, cips ve kraker gibi atıştırmalıkları her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 21,4, kola veya şeker içeren diğer alkolsüz içecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti.

Şeker veya çikolata gibi tatlıları, cips ve kraker gibi atıştırmalıkları, kola veya şeker içeren diğer alkolsüz içecekleri her gün tüketen çocuklar yaş gruplarına göre incelendiğinde, yaş ilerledikçe bu ürünleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranının arttığı görüldü.

DİĞER ÇOCUKLAR TARAFINDAN ZORBALIĞA UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ORANI YÜZDE 13,8

Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından zorbalığa maruz kaldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 13,8 oldu.

Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından bazı şeylerin kasıtlı olarak dışında bırakıldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,2 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından alay edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 7,7 oldu.

Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından hakkında kötü söylentilerin yayılmasına maruz kaldığı belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,8 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından vurulmaya veya itilmeye maruz kaldığı belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 4,4 oldu.

Ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından eşyalarının alındığı veya eşyalarına zarar verildiği belirtilen 6- 17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 3,4 iken ayda en az birkaç kez diğer çocuklar tarafından tehdit edildiği belirtilen aynı yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti.

Bunu paylaş:

  • Twitter
  • Facebook

Bunu beğen:

Beğen Yükleniyor...
Etiketler: akranarkadaşbaskıçocukekmeketHaberlermakarnaokulsadecesütTürkiyeyumurta

Benzer Haberler

“Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular sona erdi
Ekonomi

“Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular sona erdi

1 Haziran 2023
Kur korumalı mevduatta süre uzatma kararı
Ekonomi

Kur korumalı mevduat için yeni karar

1 Haziran 2023
Fırıncılar ekmeğe zam istiyor
Ekonomi

Fırıncılar ekmeğe zam istiyor

1 Haziran 2023
BOTAŞ: Değişiklik olmayacak
Ekonomi

BOTAŞ: Değişiklik olmayacak

1 Haziran 2023
New York borsası düşüşle kapandı
Ekonomi

New York borsası düşüşle kapandı

1 Haziran 2023
Çin’de fiilen değerlendirilen yabancı sermaye yüzde 4.9 arttı
Dünya

Elon Musk “siyam ikizi” benzetmesiyle ne demek istedi?

1 Haziran 2023

Popüler Haberler

  • Popüler
  • Yorumlar
  • Son Haberler
Sosyalistlerin önündeki tarihi görev

Sosyalistlerin önündeki tarihi görev

30 Mayıs 2023
Yeni kabinenin açıklanacağı gün ve saat belli oldu

Yeni kabinenin açıklanacağı gün ve saat belli oldu

31 Mayıs 2023
Destici’den “cumhurbaşkanı yardımcılığı” açıklaması

Destici’den “cumhurbaşkanı yardımcılığı” açıklaması

31 Mayıs 2023
Dokunulmazlığı sona erdi, Kritik süreç başladı!

Dokunulmazlığı sona erdi, Kritik süreç başladı!

31 Mayıs 2023
Bozuk tavuk etlerini çamaşır suyuna batırmışlar!

Bozuk tavuk etlerini çamaşır suyuna batırmışlar!

31 Mayıs 2023
WhatsApp “Topluluklar” özelliğini duyurdu

Rusya’dan WhatsApp’a para cezası

1 Haziran 2023
Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonda 16 şüpheli yakalandı

Kaçakçılık operasyonu: 158 gözaltı

1 Haziran 2023
“Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular sona erdi

“Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular sona erdi

1 Haziran 2023
Çin’den ABD’ye Taiwan tepkisi

Çin’den ABD’ye Taiwan tepkisi

1 Haziran 2023
Yargıtay’dan “cumartesi” mesaisi kararı

Yargıtay, MİT tırları davasında 22 kişinin cezasını onadı

1 Haziran 2023

Son Haberler

WhatsApp “Topluluklar” özelliğini duyurdu
Dünya

Rusya’dan WhatsApp’a para cezası

1 Haziran 2023
Terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonda 16 şüpheli yakalandı
Türkiye

Kaçakçılık operasyonu: 158 gözaltı

1 Haziran 2023
“Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular sona erdi
Ekonomi

“Yarısı Bizden” kampanyasına başvurular sona erdi

1 Haziran 2023
Çin’den ABD’ye Taiwan tepkisi
Çin

Çin’den ABD’ye Taiwan tepkisi

1 Haziran 2023
  • Son Dakika
  • Türkiye
  • Çin
  • Dünya
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Spor
  • Kültür – Sanat
  • Sağlık
  • Bilim – Teknoloji
  • Arşiv
  • Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Hakkında Bilgilendirme Metni
  • Künye
  • İletişim
[email protected]
+90 212 288 99 41

Copyright © 2022 - Tüm hakları saklıdır. HC İletişim Medya Yayıncılık A.Ş.
Bu internet sitesinde yayınlanan her türlü içeriğin hakkı HC İletişim Medya Yayıncılık A.Ş.’ye aittir.
İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Türkiye
  • Çin
    • 10 YILDAKİ GELİŞMENİN SIRLARI
    • ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ’NİN TARİHİ 20. KONGRESİ
  • Dünya
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Spor
  • Kültür – Sanat
  • Sağlık
  • Video
  • Bilim – Teknoloji

Copyright © 2022 - Tüm hakları saklıdır. HC İletişim Medya Yayıncılık A.Ş.
Bu internet sitesinde yayınlanan her türlü içeriğin hakkı HC İletişim Medya Yayıncılık A.Ş.’ye aittir.
İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

%d blogcu bunu beğendi: