Akademisyen, yazar Fatih Yaşlı yeni yayımlanan “Devlet, Düzen, Anarşi” kitabında antikomünizmin edebiyatımızdaki izini sürüyor. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Aziz Nesin’e yönelik saldırılar, Peyami Safa, Nihal Atsız, Necip Fazıl gibi yazarların komünizmle mücadele etmek için bu isimleri nasıl hedef tahtasına oturttukları yer alıyor. Yaşlı ikinci bölümde ise antikomünizmin romanlarda nasıl yer aldığını değerlendiriyor.
Bu kitaplar arasında; Tarık Buğra’nın “Gençliğim Eyvah”, Emine Işınsu’nun “Sancı” ve “Canbaz” romanları, Adnan İslamoğulları’nın “Kuyu” romanı, Misli Baydoğan’ın “Hatırla Beni” kitabı, Adnan Şenel’in “Secdeden Sehpaya”, İskender Pala’nın “Karun ve Anarşist” kitabı ile Yavuz Bahadıroğlu’nun “Kırım Kan Ağlıyor” kitabı var. Bu kitapların büyük çoğunluğunun yakın dönemde yazılan kitaplar olması dikkat çekici. Komünizm korkusunun hâlâ devam ettiğini gösterir nitelikte. Bu kitaplarda solcular Fatih Yaşlı’nın ifadesiyle “mutlak kötü” olarak resmediliyor. Yoksul Anadolu çocuklarını kandırmaya çalışan, psikolojik sorunları olan, sadist, mazoşist eğilimleri olan insanlar olarak okurun karşısına çıkıyor. Yeniden bir tarih yazımına girişen bu yazarlar solun özümsediği ve inandığı değerleri ülkücülere, milliyetçilere ait kavramlar olarak ele alıyor.
Fatih Yaşlı’nın “Kinimiz Dinimizdir” isimli Türkçü faşizm üzerine bir inceleme kitabı, hemen ardından yayımlanan “Türkçü Faşizmden Türk-İslam Ülküsü’ne” kitabı ve onu takip eden “AKP, Cemaat, Sünni-Ulus” isimli kitabı var. Antikomünizm ekseninde yayımlanan kitaplar farklı alanlarda sol düşmanlığının nasıl körüklendiği anlatıyor. Yaşlı “Antikomünizm, Ülkücü Hareket, Türkeş” ve “Halkçı Ecevit” kitaplarının da bu serinin bir parçası olduğunu belirtiyor. Fatih Yaşlı ile antikomünizmin edebiyatta nasıl işlendiğini, hangi karakterlerle karşımıza çıktığını, Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Aziz Nesin’e yönelik saldırıları konuştuk.