Çin Süper Ligi ekiplerinden Guangzhou’da forma giyen 22 yaşındaki savunma oyuncusu Wu Shaocong’un ligimizin güçlü takımlarından Medipol Başakşehir’e sürpriz transferiyle bir ilk gerçekleşti. Türkiye liglerinde top koşturacak ilk Çinli futbolcu olan Wu ile iki buçuk yıllık sözleşme imzalandığı açıklandı. Stoper ve sol bek mevkiinde oynayan genç futbolcunun transfer bedelinin ise 425 bin Euro olduğu belirtiliyor.
Türkiye, Çin milli takımında da forma giymekte olan Wu Shaocong’un ilk yurtdışı deneyimi olmayacak. Futbol yaşamına Guangzhou Evergrande’de başlayan genç stoper, 2018’de Japonya’da Shimizu kulübünün genç takımında forma giymiş, ardından aynı ülkede Kyoto Sanga’ya transfer olmuş, parlak geçmeyen bir sezonun ardından Guangzhou’ya dönmüştü. 1.92 cm. boyunda ve 78 kilo olan sol ayaklı futbolcu, 2020’de Çin Süper Ligi’nde Hebei karşılaşmasında ilk golünü atmış ve savunma bölgesindeki başarısıyla dikkat çekmeye başlamıştı.
Futbolseverlerin şimdiden, Fenerbahçe’de bir sezon forma giydikten sonra bu sezon başında Napoli’ye giden Güney Koreli Kim Min-jae’ye benzettiği ve aynı başarı beklentisi içinde olduğu görülmekteyken, biz de Wu’nun ligimize büyük renk katacağına inandığımızı belirtelim ve başarı dileklerimizi iletelim.
Ve Çin’den Türkiye’ye gelen ilk futbolcudan söz etmişken, Türkiye’den Çin’e giden futbolcularımızı da kısaca anımsayalım:
SARS MAHSURU İKİ FUTBOLCU
Futbol kariyerine doğum yeri Almanya’da başlayan İdris Gümüşdere, Gençlerbirliği, Adanaspor, Şekerspor, Konya Endüstrispor serüvenlerinin ardından 2003’te Changchun Yatai takımıyla sözleşme imzalamış, her şey yolunda giderken Çin’de başlayan SARS salgını nedeniyle sözleşmesini feshetmek zorunda kalmış ve apar topar Türkiye’ye dönmüştü.
İdris Gümüşdere Çin macerasında yalnız değildi, yanında Semavi Uzun da vardı. Trabzonspor, Akçaabat Sebatspor, Erzurumspor, Konyaspor, Denizlispor formaları giyen Uzun da Çin’in kuzeydoğusundaki sevimli kent Changchun’a gittikten sonra salgın nedeniyle hiçbir resmi maçta yer alamadan Çin’e veda etmişti. Çin’e giden ilk Türk futbolcular olan Gümüşdere ve Uzun bir tür öncü rolü üstlendiler ama ne yazık ki ellerinde olmayan nedenlerle “mahsur kaldıkları” bu uzak ülkenin yeşil sahalarında kendilerinden söz ettiremediler.
Kariyerinin zirvesini Beşiktaş’ta yaşayan Ahmet Dursun, milli takımımızın 2002 Dünya Kupası’nda gösterdiği başarının ardından Uzakdoğu futbol dünyasında ilgi gören futbolculardan biriydi ve 2007’de Tianjin Teda forması giymeye başladı. Çin’in önemli ve renkli kentlerinden Tianjin’e bir türlü uyum sağlayamayan, yemeklere alışamayan, yalnızlık çeken Dursun sezonun ilk yarısında yalnızca üç maçta şans bulmuş ve devre arasında Türkiye’ye dönmek zorunda kalmıştı.
TARIK DAŞGÜN’DEN BURAK YILMAZ’A
1995 yılında Gençlerbirliği’nden Fenerbahçe’ye sansasyonel transferi uzun süre spor gündemini meşgul eden genç yetenek Tarık Daşgün de yolu Çin stadyumlarına düşen yıldızlarımızdan. 2007’de Çin’in turistik liman kentlerinden Dalian’ın Aerbin takımına transfer olan Daşgün, takımda bir buçuk sezon kaldıktan sonra dönüş yolunu tutmuştu.
Yolu Beşiktaş’tan geçen Çin yolcularından biri de Ersan Adem Gülüm. 2016’da yedi milyon avro karşılığında Hebei Fortune formasını sırtına geçiren Gülüm üç yıllık sözleşmesi olmasına rağmen ilk yılın sonunda noktayı koydu.
Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’da top koşturan ender futbolculardan biri olan milli golcü Burak Yılmaz, başarısını Çin’de de sürdürmüş, 31 yaşında gittiği başkent takımı Beijing Guoan’da golleri sıralamış ancak ailevi nedenlerden ötürü bir sezon sonunda ülkeden ayrılmıştı.
Bu saydığımız futbolcular kadar iyi bilinmeyen bir isim daha var: Onur Doğan. Futbola yedi yaşında başlayan ve Çanakkale Dardanelspor’da profesyonel olan Doğan, halen 35 yaşında ve Çin’in bir parçası olan Taiwan ligi ekiplerinden Tatung’da forma giymekte. Eşi Taiwanlı olan ve kendisi de Taiwan vatandaşlığına geçen Onur Doğan’ın Çin Taipesi milli formasını terletmekte olduğunu da belirtelim.
Tunca Arslan