Wickremesinghe,'Sri Lanka'da bir kamu acil durumu nedeniyle, kamu güvenliği yararına böyle yapılmasının uygun olduğu kanısındayım. Kamu düzeninin korunması ve toplumun yaşamı için gerekli olan malzeme ve hizmetlerin sürdürülmesi için olağanüstü hâl ilan edilmiştir.' dedi. Pazartesi gününden itibaren geçerli olan duyuru, ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek için çarşamba günü düzenlenecek parlamento oylamasının arifesinde gerçekleşti. Başbakan Wickremesinghe, eski Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçmasının ardından ülkenin geçici cumhurbaşkanı olarak yemin ederek görevine başlamıştı.
Eski Cumhurbaşkanı Rajapaksa, ülke çapında aylarca süren kitlesel protestolar ardından Singapur'a gitmişti. Binlerce protestocunun başkent Kolombo'daki başkanlık sarayını basıp başbakanın evini ateşe vermesinin ardından Sri Lanka'da kaos baş göstermişti. Singapur Dışişleri Bakanlığı, Rajapaksa'nın 'özel ziyarette' olduğunu ve 'iltica talebinde bulunmadığını ve kendisine herhangi bir sığınma hakkı verilmediğini' söyledi. Öte yandan Maldivler, Sri Lanka hükümetinin resmi talebi üzerine Rajapaksa ve eşini taşıyan bir Sri Lanka Hava Kuvvetleri uçağının çarşamba günü ülke sahasına inmesine izin verdiğini belirtti.
“KEMER SIKMAK GEREKİYOR”
Sri Lankalılar ülkede yaşanan ağır ekonomik krizden Rajapaksa yönetimini sorumlu tutuyor. Aile ilişkilerinin ön planda olduğu yönetim uzun zamandır ülke kamuoyu tarafından tepki ile karşılanıyordu. Rajapaksa'nın kardeşi Mahinda, mayıs ayında başbakanlıktan istifa etmişti. 22 milyon nüfuslu ada ülkesi, turizme dayalı ekonomisinin çöküşünden sonra döviz rezervlerinin yetersizliği nedeniyle tüm dış borçlarını ödeyemez duruma geldi. Gıda, yakıt ve diğer temel ihtiyaç maddelerini ödeyemezken yakıt sıkıntısı günlük uzun süreli elektrik kesintilerine yol açtı. Okullar kapatıldı ve devlet çalışanlarından evden çalışmaları istendi. Hükümet, bir kurtarma paketi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşüyor, ancak şu ana kadar herhangi bir anlaşma kesinleşmedi.
Çin devlet medyasına konuşan Sri Lanka Büyükelçisi Palitha Kohona IMF ile ilgili sorulan soruya, “Bu şartlar ve koşulların külfetli olmayacağını umuyoruz, çünkü halkımıza daha fazla acı çektirecek durumda değiliz. Borçların yeniden yapılandırılmasının bazı etkilerinin bizim için zor olacağını düşünüyorum. Sri Lanka'nın en büyük kreditörleri olan Asya Kalkınma Bankası (ADB) ve Dünya Bankası’nın önemi büyük. Batı'dan gelen kurumsal yatırımcılara önemli miktarda borçluyuz. Örneğin Wall Street, muhtemelen Sri Lanka'nın en büyük alacaklısıdır. Bu nedenle, Dünya Bankası'nın borç sorunumuzla başa çıkmamıza yardımcı olacak bir paket sunabileceğini umuyoruz. Ayrıca, Hindistan, Japonya ve Çin dâhil olmak üzere ikili ortaklarımızı daha fazla yardım sağlamaya teşvik ediyoruz. Acil sıkıntılarımızdan bize yardım edecek dostlarımıza ihtiyacımız var.” ifadelerine yer verdi.