Çin’in Birleşmiş Milletler’deki (BM) silahsızlanma işlerinden sorumlu Büyükelçisi Li Song, Küresel Güvenlik Girişimi’nin önemini ve Çin’in silahların kontrolü, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme konularındaki önerilerini açıkladı.
Li Song, 77. BM Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, mevcut uluslararası güvenlik ve silah kontrolü, silahsızlanma ve silahların yayılmasını önleme mekanizmasının Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana en ciddi zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu hatırlattı. Li Song, Soğuk Savaş zihniyetinin hala uluslararası barış ve istikrar için en büyük tehdit olduğunu ifade etti.
Bazı ülkelerin büyük devletler arasındaki rekabeti ve çatışmayı abarttığını, askeri ittifakları güçlendirdiğini ve çelişkileri kışkırttığını dile getiren Li Song, bu girişimlerin büyük devletlerin karşılıklı güvenini ciddi şekilde etkilediğine ve küresel stratejik istikrara zarar verdiğine dikkat çekti.
Li Song, Çin’in ortaya koyduğu Küresel Güvenlik Girişimi’nin dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik yapısını savunduğunu ve kazan-kazan zihniyetiyle karmaşık güvenlik sorunlarıyla başa çıkmayı ve birlik ruhuyla derinlemesine ayarlanan uluslararası modelle uyum sağlamayı amaçladığını ifade etti. Li Song, Küresel Güvenlik Girişimi’nin uluslararası çatışmaların temel nedenlerini ortadan kaldırmak ve uzun vadeli dünya barışı ve istikrarı gerçekleştirmek için Çin bilgeliği ve Çin çözümleri sunduğuna işaret etti.
Li Song, nükleer silah sahiplerinin stratejik rekabet ve kamp çatışması kavramlarını terk etmesi, münhasır güvenlik ve mutlak güvenlik fikrini kenara bırakması ve diyalog ve iş birliği yoluyla stratejik karşılıklı güveni yenide inşa etmesi gerektiğini vurguladı.
Li Song, bazı ülkelerin ve ülke bloklarının belirleyip izlediği “kuralların” BM Şartı’nın yerini alamayacağını ve ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki nükleer denizaltı iş birliğinin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın amacını ihlal ettiğini, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) güvenlik sistemini etkilediğini, ciddi bir nükleer yayılma riskini oluşturduğunu ve bölgesel barışı ve istikrarı baltaladığını sözlerine ekledi.
Li Song, uluslararası toplumun özellikle de UAEA’ya üye ülkelerin bu konuya büyük önem vermesi, ciddi ve temkinli bir şekilde davranması ve uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme sisteminin bütünlüğünü ve etkinliğini koruması çağrısında bulunduklarını ve ABD’nin bölgesel ve küresel füzesavar sistemleri geliştirmeyi ve konuşlandırmayı durdurması, Asya-Pasifik ve Avrupa’da kara tabanlı ara füzeleri yerleştirmemesi ve Aysa-Pasifik’te “nükleer silah paylaşımını” kopyalamaması gerektiğini belirtti.