Haber: Gökhun Göçmen
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos’ta resmi ziyaret için Rusya’ya gidecek. Soçi kentinde bir araya gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir ay içerisinde ikinci kez görüşmüş olacaklar. Son olarak 19 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı’nda görüşen liderlerin alacağı kararlar yeni bir denklemi beraberinde getirebilir.
Maltepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Ünal, CRI Türk’e yaptığı değerlendirmede Soçi Zirvesi’ni “vizyon toplantısı” olarak tanımladı. 29 Eylül 2021’de tarafların Soçi’de benzer bir toplantı yapıldığını anımsatan Prof. Dr. Hasan Ünal “O tarihte düzenlenen zirvede Türkiye ve Rusya görüş ayrılıklarını çatışmaya dönmeden çözme konusunda mutabakat sağlamıştı. Nükleer reaktör inşası gibi kararlara imza atılmıştı.” diye konuştu.
SAVUNMADA DENKLEM DEĞİŞEBİLİR
5 Ağustos’ta düzenlenecek zirvenin de yeni bir dönemin kapısını aralayabileceği tahmininde bulunan Prof. Dr. Hasan Ünal, tarafların savunma alanında ses getirecek iş birliğine yönelebileceğinin altını çizdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, görüşmeye dair yaptığı açıklamada “İki ülke arasındaki savunma iş birliği sürekli gündemde. Bu kadar hassas bir alanda yapılan iş birliği, ilişkilerimizin tüm yelpazesinin oldukça yüksek düzeyde olduğunu açıkça ortaya koyuyor.' ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında Putin’in “Beraber çalışalım” dediğini aktarmış ancak detaylara yer vermemişti.
AMERİKA BU RİSKİ GÖZE ALABİLİR Mİ?
Türkiye’nin muharip uçak ihtiyacı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, Ankara’nın Rus yapımı Sukhoi Su-57 uçakları ile ilgilenebileceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ve Türkiye arasındaki F35 ve F16’ların temini noktasında ihtilaflar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hasan Ünal, “Türkiye, ABD ile yeni bir s-400 krizini kaldırabilir mi ?” sorusuna “Asıl ABD bu riski göze alabilir mi?” yanıtını verdi. Rusya’nın Ukrayna harekâtı ile birlikte dünyada çok kutuplu sistemin daha da belirginleştiğini savunan Prof. Dr. Ünal şunları kaydetti:
“Rusya ile ortak üretim gibi konuları da gündeme getirebiliriz. Türkiye’nin Rusya ile masaya oturması ABD ile uçak pazarlığını da kolaylaştırabilir. Şu unutulmamalı, Türkiye’nin uçağa ihtiyacı var ve sadece Rusya ile değil ama aynı zamanda Fransa ile Rafela, İngiltere ile de Typhoon uçakları için görüşmeler yapılabilir.”
TAHRAN ZİRVESİ’NDEN GERİ DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa süre içerisinde Rusya lideri ile yeniden buluşmak için sözleşmesi kamuoyunda Tahran’da tertip edilen son Astana buluşmasının sonuçsuz kaldığı yorumlarını da beraberinde getirdi.
Prof. Dr. Hasan Ünal’a göre ise Soçi Zirvesi, Tahran buluşmasının tamamlayıcı niteliğinde olacak. Tahran’da tarafların “Suriyeli mültecilerin güvenli bölgelere değil geldikleri yere yerleştirileceği” yönünde alınan kararı hatırlatan Prof. Dr. Ünal “Buradan geri dönüş mümkün değil. Bununla birlikte Suriye barışı, Adana mutabakatı gibi başlıkların teknik adımları da konuşulacaktır.” dedi.