CRI Türk Dış Haberler Servisi
Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nin ardından başkent Beijing’i ziyaret eden ilk Avrupalı lideri Almanya Başbakanı Olaf Scholz oldu. Beraberindeki bürokrat ve iş insanları ile Beijing’e iniş yapan Scholz burada ÇKP Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından karşılandı.
Cumhurbaşkanı Xi, Scholz ile buluşmasında Çin ve Almanya arasındaki ticari hacminin bin kat büyüdüğünü anımsatarak yeni dönemde geleneksel alanların yanında yapay zeka ve yenilebilir enerji sektörlerde de iş birliğinin artırılabileceğini söyledi. Çin’in Almanya ile ilişkileri stratejik perspektif ile ele aldığını vurgulayan Xi “Çin’in Almanya politikası yüksek düzeyde tutarlı ve istikrarlıdır.” dedi.
Küresel belirsizliğin arttığı ve değişim rüzgârlarının şiddetlendiği siyasi atmosferde Beijing ile Berlin yönetimlerinin birlikte çalışması gerektiğine işaret eden Xi, ideolojik kamplaşmaların reddedilmesi çağrısı yaptı. Xi, Alman lider Scholz ile buluşmasında ülkesinin Avrupa politikasını “Çin her zaman Avrupa’yı kapsamlı stratejik partner olarak görmekte ve Avrupa Birliği’nin stratejik özerkliğini desteklemektedir.” sözleri ile teyit etti. Xi ayrıca Çin ile Avrupa arasındaki ilişkinin üçüncü tarafların kontrolüne girmemesi ve kimseyi hedef almaması gerektiğini dile getirdi.
ALMANYA YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ İSTEMİYOR
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da yaptığı konuşmada Çin’in kendileri için en önemli ticari partnerler arasında yer aldığını belirterek “Almanya bağımsız ticaret ve ekonomik küreselleşmeyi desteklerken, köprülerin atılmasına karşı çıkmaktadır.” ifadesini kullandı. Berlin yönetiminin kutuplaşmalara karşı çıktığını aktaran Scholz, siyasilerin bu noktada sorumluluk alması gerektiğini belirterek Almanya’nın Çin-ABD ilişkisinde üstlendiği sorumluluğu artırmak istediğini savundu.
Scholz, Çin ziyareti öncesinde Poltico dergisi ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi için kaleme aldığı makalede Çin değiştikçe kurulan ilişkinin de yeni duruma göre şekil alacağını belirtmiş ancak Berlin yönetiminin kutuplaşma siyasetinin bir parçası olmayacağını ifade etmişti. Scholz “Soğuk Savaş’taki bölünmenin acısını deneyimleyen Almanya’nın dünyadaki yeni kutuplaşmadan hiçbir çıkarı bulunmamaktadır.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
ABD’YE DOĞRUDAN MESAJ
Almanya lideri Scholz’un ziyareti içerik ve zamanlama bakımından önemli bulunuyor. Zira gerek Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping gerekse Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un eleştirilerinin merkezinde isim verilmese de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bulunuyor. Bununla birlikte ABD’nin Çin’i kuşatma siyasetine ortak olmak istemeyen Scholz’un aynı zamanda koalisyon ortağı Yeşiller Partisi’ne mesaj verdiğini de görmek mümkün. Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Yeşiller Partisi’nden Annalena Baerbock, Çin’e karşı farklı pazarlara yönelmeleri gerektiğini öne sürmüş ve Berlin yönetiminin iş birliği tercihini “zafiyet” olarak yorumlamıştı.
Öte yandan Çin ile Almanya arasındaki yüksek temaslı ziyaret tarafların diplomatik ilişkisinin 50. yılı olması nedeniyle kıymetli bulunuyor. Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin ve ülkesinin ekonomik olarak birlikte büyüdüğü yorumunda bulunmuştu.