CGTN / Bobby Naderi
İngiltere'nin ekonomik görünümü, siyasi istikrarsızlık ve yüksek enflasyon nedeniyle derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından 'durağan'dan 'negatif'e düşürüldü. Moody's'e göre, görünümdeki değişiklik, zayıf büyüme beklentileri ve yüksek enflasyon nedeniyle politikada ki artan öngörülemezlikten kaynaklandı.
İngiltere'nin yeni Başbakanı (PM) için büyük bir görevin, ekonominin karşı karşıya olduğu bu büyük zorluklarla yüzleşmek olması gerektiği gerçeğini ortaya koyuyor. Bu, refah ve büyüme için gereken uzun vadeli yatırımlar ile ortaklıkları mümkün kılmak için iş dünyası ve siyasi liderler arasında doğru ortaklığı gerektirir. Sonuçların rekor sürede elde edilmesine yardımcı olmak için kamu ve özel sektör arasındaki uluslararası ortaklıkları içermesi de mümkün. Ancak gelinen noktada Sunak'ın ülkeyi doğru yola sokmak ve kendisini seçenlere verdiği sözleri yerine getirmek için birleşik bir partiye sahip olduğuna inanmak zor. Derin bir ekonomik ve kendi kendine yol açan mali krizin ortasında, İngiltere'nin üçüncü liderinin bu yılki değişikliği kabinenin cinsiyet ve etnik köken dengesini değiştirdi, ancak seleflerinin hatalarını düzeltmeye yardımcı olmayabilir.
SİYASİ DEĞİL, EKONOMİK MÜCADELE
Brexit'in altı yılında Çin ile Rusya'ya karşı ticaret ve komplo teorilerinin ortasında, sıkı bir Brexit yanlısı olan Sunak, geçmişin aynı korkunç politikalarını önerdiği için selefleriyle aynı kaderi paylaşıyor olabilir. O ve Muhafazakâr milletvekilleri, ticaret engelleri, Brexit ve Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa ile ticareti artırmak istiyor. Çin ve diğer büyük ekonomik güçlerle iş birliği olmadan, dünya ile İngiltere'nin uzun zamandır kayıp olan büyüklüğü için olağanüstü ticaret anlaşmaları arıyorlar.
Altı yıllık Brexit kaynaklı ekonomik çalkantıdan sonra işler böyle yürümüyor. Zor durumdaki haneler ve en savunmasız, pervasız politikalar ve acı verici uygulamalar için İngiltere'yi küresel pazara geri döndürmeyi zorlaştıracak. Şimdiye kadar sadece bu zorluklara kelimelerle atıfta bulunan yeni bir hükümetle, enerji fiyatları daha fazla artış görecek ve Birleşik Krallık'taki aileler, yaşam maliyeti krizinin ortasında evlerini ısıtmak için daha da fazla mücadele edecek. Açıkça, Sunak'ın yönetmesi gereken mücadelenin siyasi değil, ekonomik olduğu anlamına geliyor. Eski Başbakan Liz Truss'ı altı haftadan biraz fazla bir süre görevde kaldıktan sonra istifaya zorlayan da aynı hata.
Bu, olacakların bir uyarısıdır. Ekonomik krizi devralan İngiltere'nin yeni Başbakanı'nın görevdeki ilk gününde ABD Başkanı Joe Biden'ı arayıp Çin ile rekabet etmek, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı enerji kaynaklarını güvence altına almak için 'birlikte çalışacağız' demesinin hiçbir amacı yok. Enerji krizinin, İngiltere'nin Rusya'nın enerji ihracatını yasaklamada merkezi bir rol oynamasından ve Kremlin'i Ukrayna ihtilafından sorumlu tutmasından sonra geldiği kanıtlanmış bir gerçektir. Bu bir hayal. ABD ve İngiltere, Çin'in endişelerini yeniden ele alarak, yükselen piyasa ekonomileri ve güçleri tarafından inşa edilen ve sürdürülen yeni uluslararası düzeni alt edemez. Siyasi düzeninizi güçlendirerek, yalanlardan bağımsız, apaçık gerçekleri fark ederek rakiplerinizi lehinize çevirmeye ne dersiniz?
BİRLEŞİK KRALLIK ZOR BİR EKONOMİK DÖNEMLE KARŞI KARŞIYA
Her halükârda, Birleşik Krallık şu anda zor bir ekonomik dönemle karşı karşıya ve ileride onları bazı büyük zorlukların beklediği açıkça görülüyor. İngiltere'nin önde gelen ekonomik tahmin gruplarından EY Item Club'a göre, İngiltere ekonomisinin küçülmesi bekleniyor. Bu uzun süreli ekonomik düşüş, 2023 için Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’da (GDP) yüzde 0,3'lük bir düşüşle sonuçlanacak. Ekonominin yüksek enerji fiyatları, artan enflasyon, artan faiz oranları ve küresel ekonomik zayıflığın bir kombinasyonunu yaşadığına şüphe yok. Bu nedenle, Sunak'ın görev süresi, küresel bir ekonomik krizin ve Batı ile Rusya arasında artan siyasi ve güvenlik gerilimlerinin ardından Çin ile olumlu bir iş stratejisine ve anlaşmasına duyulan ihtiyacı kavramak için harika bir fırsat olabilir.
İngiltere'nin pahalı ve enflasyonist ticaret stratejisini yeniden tanımlaması, daha yakın ticari ilişkiler için zorlaması ve Çin'den kurumsal tedarik zincirlerini güçlendirmesi için asla geç değil. İktidarda kalmak için verilen umutsuz bir savaşta, Çin'in ekonomik yükselişini bu kadar yoğun bir şekilde öne çıkarmak hiçbir ulusal ve ekonomik güvenlik amacına hizmet etmiyor.
ENFLASYONİST TİCARET STRATEJİSİ
Bir Çin şüphecisi olmak ve bir güvenlik duvarı icat etmek, enflasyonun kendi kendine yarattığı finansal fırtınayı atlatması, büyümeyi hızlandırması ve yeni ekonomik ve ticari fırsatlar, yükselen faiz oranlarıyla boğuşan bir İngiltere platformunu aşındıracak. Ülke içindeki kırılganlıklar, Çin gibi gelişmekte olan ve gelişmiş pazarlara yönelik istikrarlı politika oluşturma ve ekonomik strateji ihtiyacını gösteriyor.
Küresel ticaret ve hizmetlerdeki düzenleyici engelleri azaltmanın aksine, ABD ile adım adım ilerleyen bir İngiliz politikası, mal ve hizmetlerin hareketine büyük faydalar getirmeyecek. Sunak, 'derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız' derken ve Moody's'in İngiltere'nin kredi notu Aa3'te değişmeden kalırken, böyle pervasız bir politika Çin ile çok ihtiyaç duyulan ticaret ortaklığını zayıflatacak ve Avrupa'da iş yapmayı zorlaştıracaktır.