Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in şiddetli muhalefetine rağmen, salı günü Taiwan Adası’nı ziyaret etti. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) adayı çevreleyen farklı bölgelerde bir dizi gerçek mühimmatın kullanıldığı askeri tatbikatlar başlatırken, Ticaret Bakanlığı ve Gümrükler Genel İdaresi Taiwan Adası’ndan bazı ürünlerin ithalatının yanı sıra Taiwan’a doğal kum ihracatını durdurdu. Çin tarafının başlattığı oldukça nadir görülen bu tür sert söylemler, atılan yoğun adımlar ve muazzam caydırıcılık, Çin’in, ulusal egemenliğini, toprak bütünlüğünü koruma ve nihayetinde ulusal yeniden birleşmeyi tamamlama konusunda her zamankinden daha emin ve yetenekli olduğuna işaret ediyor.
Pelosi’nin siyasi kariyerinin sonlarında yaptığı Taiwan ziyareti üç amaca hizmet ediyor. İlk olarak ziyareti, içeride ve dışarıda kendisine dikkat çekmek, “demokrasi savaşçısı” olarak imajını sağlamlaştırmak, siyasi kariyeri için mükemmel bir sonuç çıkarma girişiminde Taiwan adasının sözde sadık destekçisi olarak siyasi mirasını şekillendirmek için kullanmak. İkincisi ABD’nin Çin ile ilgili dış politikasının yönünü daha da pekiştirmek, Çin-ABD ilişkilerini iyileşmesinin maliyetini yükseltmek ve onu yeni bir Soğuk Savaş yörüngesinde sağlamlaştırmak. Üçüncüsü, Asya-Pasifik ziyareti yoluyla ABD’nin küresel müttefikleri ve ortaklarına işaretler göndermek, Çin ana karasının Taiwanlı ayrılıkçılara yönelik adımları konusunda daha büyük kısıtlama olarak bir “küresel Taiwan yanlısı ittifak” oluşturmaya çalışmak.
“TAIWAN SORUNU” ÇİN-ABD İLİŞKİLERİNDEKİ EN ÖNEMLİ KONU
Elbette Pelosi’nin Taiwan ziyareti kesinlikle sadece onun tek başına siyasi gösterisi değil, aynı zamanda içerideki Taiwan yanlısı ve ABD’deki Çin karşıtı güçlerin gizli anlaşmasının sonucudur. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Pelosi’nin ziyaretine tepkisiz kalması Çin ile ABD’nin geçen yıl düzinelerce üst düzey temaslarında ulaştığı sonuçlara zarar verecek ve ikili ilişkilerin geleceğine daha büyük gölge düşürecektir. Taiwan sorunu, Çin-ABD ilişkilerindeki en önemli, merkezi ve hassas konudur. İkili ilişkilerin gelişmesi, 1970’li yıllarda Taiwan sorunu konusunda bir uzlaşmaya varmak için Çin ve ABD’nin ileriyi gören liderliği olmadan mümkün olmazdı. Çin ile ABD arasındaki Diplomatik İlişkilerin Kurulması Ortak Bildirisi’nde, ABD, “Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetini Çin’in tek meşru hükümeti olarak tanıyor.” Şu anda ABD Taiwan sorunu konusundaki taahhüdünden tamamen vazgeçti, Çin’in kontrol altına almak için Taiwan ile ilgili konuları kullanma girişiminde bulunuyor, Taiwan Adası ile resmi temaslarını güçlendirerek ve “Taiwan’ın bağımsızlığı” güçlerini destekleyerek “Tek Çin” ilkesini sürekli olarak tahrif ediyor ve içini boşaltıyor. Pelosi’nin ziyareti, ABD’nin sözlerine ihanet ettiğinin ve Çin’in temel çıkarlarını ayaklar altına aldığının göstergesidir.
Pelosi ve destekçilerinin, Pelosi’nin Taiwan ziyaretinin Çin halkı arasında büyük bir endişe ve öfke yarattığını, Çin sosyal medyasında, Çin ile ABD arasında daha önce herhangi bir önemli sürtüşmenin sebep olduğundan daha az olmayan kızgın kamu duyarlılığı dalgası oluşturduğunu anlaması gerekiyor. Pelosi’nin, ABD’de Taiwan yanlısı ve Çin karşıtı güçleri kullanmak ve “Taiwan’ın bağımsızlığı” ayrılıkçı güçlerini kışkırtmak için Taiwan’ı ziyaret etme kararı, kendisini 1,4 milyar Çinlinin karşısına koyan bir adımdır. Bu adım aslında, ulusal yeniden birleşmeyi başarmak için halkın kararlılığını ve iradesini ve güçlendiriyor. Şu anda Çin’in, sadece bir jest ya da tek seferlik olmayan bir dizi karşı önlemi zaten başladı.