CRI Türk Dış Haberler Servisi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Taiwan Adası'nı ziyaret edeceği yönünde çıkan haberlere dair suskunluğunu korumaya devam ediyor. Pelosi düzenlediği haftalık basın toplantısında ilkesel olarak ziyaretlerini duyurmadığını öne sürdü. Pelosi “Eğer Londra’ya da gitseydim bunu benden duymayacaktınız.” diye konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden’ın ziyarete ilişkin “Ordu bunun iyi bir fikir olmadığını düşünüyor.” sözlerinin anımsatılması üzere Pelosi, konu hakkında kendisine doğrudan ulaşılmadığını belirterek “Kesin olarak bilmiyorum, görmedim ve duymadım.” dedi. Çin’in adaya gidecek Amerikan uçaklarına müdahale edebileceği öngörüsünde bulunan Pelosi, Taiwan’ı bağımsızlık yönünde kışkırttıkları iddiasını ise reddetti. Pelosi “Hiçbirimizden Taiwan’ın bağımsızlığını desteklediğimizi duymadınız. Bu Taiwan’ın kararına kalmış bir meseledir.” ifadesini kullandı.
İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, salı günü yayımladığı haberinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin nisan ayında Covid-19 nedeniyle ertelediği Taiwan ziyaretini yeniden gündeme aldığını iddia etmişti. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan resmi kaynaklar Pelosi’nin Japonya, Singapur, Endonezya ve Malezya gibi ülkeleri kapsayan Asya-Pasifik turu sırasında adaya geçeceğini öne sürmüştü.
CNN: UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLEBİLİR
Çin’in Pelosi’nin ziyaretine askeri olarak yanıt verebileceği iddiası CNN International sitesinde de yer aldı. Konuya ilişkin hazırlanan haberde Çin’in Taiwan üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edebileceği savunuldu. CNN’e konuşan kaynaklar Pelosi’nin ziyaretinin sadece ordu içinde değil Dışişleri Bakanlığı nezdinde de endişe yarattığı dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, perşembe günü yaptığı açıklamada Pelosi’nin ziyaretini “varsayımsal” olarak değerlendirmiş ve Washington yönetiminin 'Tek Çin' ilkesine bağlı kalmakla birlikte Taiwan ile köklü resmi olmayan ilişkilere sahip olduğunu yinelemişti.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Taiwan ziyaret planını canlandırdığı yönündeki haberler Washington’ın adaya 108 milyar dolarlık silah satışını onaylamamasının ardından geldi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi adayı ziyaret ettiği takdirde bu ABD’nin yüksek düzeyli ikinci kışkırtması olacak. 1997 yılında Cumhuriyetçi Newt Gingrich adaya ayak basmış ve Beijing-Washington hattında tansiyon yükselmişti. Pelosi’nin muhtemel ziyaretinin ise daha büyük bir gerilimi tetiklemesine kesin gözüyle bakılıyor.
“ABD GEREKLİ MESAJI ALDI”
ABD Dışişleri Bakanlığı ve ordusu Pelosi’nin ziyaretini endişe ile karşılamaya devam ederken, Çin medyası ise Washington yönetiminin “mesajı” aldığını düşünüyor. Global Times gazetesi “Çinli uzmanlar Biden yönetiminin Çin’in muhtemel diplomatik ve askeri yanıt mesajlarını aldığını düşünüyor. Bu yanıtlar ABD’nin kaldırabileceği türden olmazdı.” tespitinde bulundu. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden Lü Xiang gazeteye verdiği demeçte Pentagon’un çıkışı sonrası Pelosi’nin ziyaretini iptal edeceği tahmininde bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Ljian da salı günkü günlük basın toplantısında ABD ve Taiwan makamları arasındaki resmi bir temasa kesinlikle karşı olduklarının altını çizmişti. Pelosi’nin muhtemel ziyaretinin “Tek Çin” ilkesinin ihlali olacağı yönünde uyarıda bulunan Zhao Lijian “ABD kendi yolunda gitmekte ısrar ederse, Çin ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü sağlam bir şekilde korumak için güçlü önlemler alacaktır. ABD bu ziyaretin tüm sonuçlarına katlanmalı.' ifadesini kullanmıştı.