Avrupa Birliği ile Asya arasındaki ticarette Türkiye'nin kara, deniz ve demir yolu bağlantıları daha fazla önem kazandı. Çin’in Avrupa ticaretinde kullanılan Süveyş Geçişli Güney Koridoru'nun 2021 yılında Ever Given isimli geminin karaya oturması sonrası ve Rusya’nın merkezinde yer aldığı Kuzey Koridoru'nun Ukrayna krizinin ardından daralmaya başlamasıyla Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile uyumlu Orta Koridor'un stratejik önemi artmaya devam etti.
Milliyet'in haberine göre, önümüzdeki hafta Hazar kıyısında toplanacak Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan Üçlü Devlet Başkanları Zirvesi’nde bugüne kadar gerçekleştirilemeyen Türkmen doğal gazının sisteme dahil edilerek Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılması da masaya yatırılacak.
Projenin hayata geçmesi halinde Türkiye'nin farklı ülkelerden gelen gazı barındıran 'merkez' olma iddiası güçlenecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmesinde Türkiye'yi gaz merkezi yapmayı teklif etmişti.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda bilgi veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Ukrayna krizi nedeniyle Kuzey Koridoru'nun ortadan kalkmasından sonra Orta Koridor ile Hazar geçişli koridorların önem kazandığına dikkat çekti.
Önal, “Türkmen doğal gazının da sisteme konulması, Türkiye üzerinden belki uluslararası piyasalara açılması Rusya’nın mevcut konumu ışığında enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi hem bizim hem Batı için önemli bir hâle geldi, ihtiyatlı ve kademeli bir anlayışla ilerletilmeye çalışılıyor” dedi.