Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Harmancı, CRI Türk’te Özgür Özbakır’ın sunduğu “Akşam Raporu” programına konuk oldu ve HIV enfeksiyonundan bahsetti.
Harmancı’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Pozitif Yaşam Derneği, 2005’te Türkiye’de HIV ile yaşayan insanların kurduğu bir özne derneği. Türkiye’de HIV enfeksiyonunun önlenmesi ve HIV ile yaşayan insanların damgalama ve ayrımcılığın öznesi olmadan hayatlarına devam edebilmeleri için meslek mekanizmaları ve farkındalık çalışmaları üreten bir dernek.
“AIDS, HIV ENFEKSİYONUNUN SON EVRESİ”
HIV ile AIDS aynı değil. HIV, bir enfeksiyon. AIDS ise, bu enfeksiyonun tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkan evrelerden bir tanesi ve HIV enfeksiyonunun son evresi. HIV hastalığı diye bir hastalık yok. AIDS hastaları diye de bir grup söz konusu değil.
“HIV’İN TIBBİ OLARAK TEDAVİSİ ÇOK KOLAY”
HIV, zor bir durum veya hastalık değil. 1980’li yılların başında dünyada ilk kez raporlanan vakalar var ve kısa süre içerisinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi olarak ile ilan ediliyor ve dünyanın en öncelikli sağlık konusu haline geliyor çünkü bir tedavi söz konusu değil ve tüm vakalar ölümle sonuçlanıyor. 2000’li yıllara geldiğimizde HIV’in artık etkin bir tedavisi var. Bu, kronik bir tedavi. Tedaviyi alıp tamamen şifaya kavuşmuyorsunuz, aksine virüsü tamamen kontrol altına alarak bağışıklık sisteminin zarar görmemesini sağlıyorsunuz ve kişiler, HIV’den dolayı yaşam sürelerinde kısalma olmadan yaşayabiliyorlar. İnsanlar, günde birkaç tablet ilaç alarak sosyal yaşamları etkilenmeden yaşamaya devam ediyorlar. HIV’den, tıbbi olarak ‘zor’ diye bahsetmek gerçekçi değil ama toplumun 1980’lerden bugüne getirdiği ön yargılar ve ayrımcı davranışlar, HIV ile yaşayan insanların yaşamlarının zorlaşmasına neden oluyor.
“AYRIMCILIĞIN HER TÜRLÜ ÇEŞİDİ CEZALANDIRILMALI”
Türkiye’de insan hakları çerçevesinde, herhangi bir hastalıkla ya da enfeksiyonla yaşayan herkesin, kişilik haklarını koruma altına almak önemli. Ayrımcılık, Türkiye’de suçtur fakat ayrımcılığın suç sayıldığı alanların içerisinde ceza kanununda sağlık temelli ayrımcılıklar sayılmamaktadır. Dolayısıyla HIV ile yaşayan biri, HIV’den dolayı bir ayrımcılık yaşadığında, hukuken hakkını aramakta zorlanıyor. Bizim ilk önce, mevduatımızı ayrımcılığın tüm çeşitlerini yasaklayan ve cezalandıran bir hale getirmemiz, medya ve eğitim sektörü ile topyekûn bir farkındalık seferberliği başlatmamız lazım.
“ENFEKSİYONUN YAYILIM HIZI, 10 YIL ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 460’I BULMUŞ DURUMDA”
Şu an, 10 yıl öncesine göre çok daha yetkin ve fazla sayıda HIV takip ve tedavisi yapan hastanelerimiz ve uzman ekiplerimiz var ama toplumun HIV bilgisi bakımından bir değişiklik yok. Enfeksiyonun yayılım hızı, 10 yıl öncesine göre yüzde 460’ı bulmuş durumda.”