Koronavirüs varyantlarının patojenitesi ve virülansı, Çinli bilim insanlarının odaklandığı temel sorunların başında geliyor. Son zamanlarda Wuhan Üniversitesi'ndeki Eyalet Anahtar Viroloji Laboratuvarı'ndan bir araştırma ekibi, Omicron'un patojenitesinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bir deney yaptı.
Laboratuvarın yöneticisi Lan Ke, Global Times'a yaptığı açıklamada ekibinin Omicron'un Calu-3'ü (küçük hücreli olmayan bir akciğer kanseri hücresi) orijinal suştan (virüsün alt türü) daha az enfekte etme kabiliyetine sahip olduğunu ve hücreleri çoğaltma kabiliyetinin orijinalinden 10 kat daha düşük olduğunu bulduklarını söyledi. Fareler üzerinde yapılan deneyler sırasında, Lan'ın ekibi orijinal türün 25 ila 50'lik enfektif dozlarının bir fareyi öldürebileceğini, oysa bir fareyi öldürmek için 2.000 enfektif Omicron dozu gerektiğini buldu. Test edilen farelerin akciğerlerindeki virüs yükü, orijinal suştan 100 kat daha düşüktü. Lan, sonuçların orijinal suşla karşılaştırıldığında Omicron'un hastalıklara neden olma yeteneğinin daha düşük olduğunu ve daha düşük virüslerle birleştiğini gösterdiğini söyledi. Bu da bize Omicron konusunda paniğe kapılmamamız gerektiğini hatırlatıyor ve sıradan insanlar için koronavirüsün neden olduğu hasar, orijinal türe kıyasla önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.
DÜŞÜK ÖLÜM ORANLARI
Hong Kong Üniversitesi ve Hainan Tıp Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından bu yıl Ocak ayında yayınlanan bir araştırma makalesi, Omicron replikasyonunun insan Calu3 ve Caco2 hücrelerinde önemli ölçüde zayıfladığını gösterdi. Ayrıca, Omicron'un replikasyonu, Delta gibi diğer varyantlarla karşılaştırıldığında, enfekte farelerin hem üst hem de alt solunum yollarında belirgin şekilde zayıfladı. Omicron enfeksiyonu, koronavirüsün orijinal türü ve Delta ve Beta gibi önceki varyantları ile karşılaştırıldığında, vücut ağırlığında en düşük azalmaya ve en düşük ölüm oranına neden olur.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Ulusal Sağlık Enstitüleri Viroloji Laboratuvarı'ndan Neeltje van Doremalen, bu ay, diğer bilim adamlarıyla birlikte, Omicron ile enfekte olmuş al yanaklıların Delta'lılara göre daha düşük semptomlar gösterdiğini gösteren bir makale yayınladı. Makalede, Omicron BA.1 veya BA.2 ile aşılanmış hayvanların, Delta varyantı ile enfekte olmuş rhesus makaklarına göre daha az virüs saçtığı ve alt solunum yollarında daha düşük bir virüs yüküne sahip oldukları tespit edildiği belirtildi.