Kore’yi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kore Cumhuriyeti'ni Ukrayna'ya askeri malzeme sağlamaya ikna etmenin ne kadar zor olduğunu kesinlikle biliyor çünkü Kore daha önce destek vermedi. Bu nedenle Pazartesi günü Seul ‘de yaptığı konuşmasında ev sahiplerine 'Avrupa'da olanların Hint-Pasifik için önemli olduğunu' vurguladı.
Ayrıca, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) Asya-Pasifik'e erişimini gerektirecek hiçbir şeyin olmadığının da farkında olduğu halde 'Asya'da olanların NATO için önemli olduğu' fikrini pazarlamaya çalıştı.
Tokyo'daki ziyareti sırasında hızını alamayan Stoltenberg, Asya-Pasifik ve transatlantik güvenlik ittifakının neden birbirleri için önemli olduğunu açıklamaya çalıştı. Çin ve Rusya'nın 'uluslararası kurallara dayalı düzene karşı adım attığını' iddia etti. Bu önermeyi denemek ve desteklemek için Ukrayna krizi ile Taiwan sorunu arasında uzak bağlantılar kurmaya çalıştı.
Stoltenberg’ in iki Doğu Asya ülkesinden talep etmese de davet ettiği şey, ortak ana ticaret ortakları ve komşuları Çin ve Rusya'ya düşman muamelesi yapmaları.
Bu, iki Doğu Asya ülkesinin misafirperverliğine rağmen, Stoltenberg’in Seul’de soğukkanlılıkla karşılaşmasının ve Tokyo'nun kendi hızlandırılmış militarizasyon baskısına rağmen Tokyo’nun da çekingen davranmasının nedenini açıklıyor.
Asya ülkelerinin toplu ekonomik yükselişini sağlayan ve bölgeyi ekonomik küreselleşmenin dokusuna derinlemesine işleyen şeyin Soğuk Savaş'ın sona ermesi olduğu hatırlatılmalıdır. Bu süreçte ülkeler, bölgesel barış ve istikrarı sürdürmek için yeterli bilgeliği ve pragmatizmi göstererek, dünya büyümesinin lokomotifi haline getirdiler.
NATO, bölgesel bir savunma ittifakı olduğunu iddia ederken, sürekli olarak geleneksel toplu savunma alanlarının ötesine geçmiş, yeni alanlara doğru ilerlemeler kaydetmiş ve Asya-Pasifik ülkeleriyle askeri ve güvenlik bağlarını güçlendirmiştir. Bu tür gelişmeler bölge için iyiye işaret değildir.
NATO'nun Soğuk Savaş zihniyetini ve çatışmacı zihniyetini terk etmesi gerekiyor. Bunun yerine, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning'in ısrar ettiği gibi, Avrupa'nın ve daha geniş dünyanın güvenlik ve istikrarına katkıda bulunacak şeyler yapmalı.
Çin, uluslararası sistem ve Batı için bir meydan okuma değildir. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini teşvik etmede daha adil ve daha etkili hale getirmek için tüm ülkeler için bir işbirliği ortağı ve küresel yönetişim sisteminin iyileştirilmesi için bir katalizör olmaya aday ve isteklidir.
Dünya barışına, istikrarına, kalkınmasına ve refahına karşı itici güç olduğunu kanıtlayan NATO'dur, çünkü kendisine Washington'un kötü oyunlarını oynamak için yeni bir yaşam süresi verilmiştir.