Gazeteci İsmet Özçelik, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Dünya Postası” programına konuk oldu ve siyaset gündeminin dikkat çeken başlıklarını yorumladı.
Özçelik’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Çin, Taiwan konusunda çok hassas. Bu yeni bir şey değil yıllardır izlediği bir politika. ‘Tek Çin’ politikasını geçmişte Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) kabul ettirmişti. Şimdi ABD bu ‘Tek Çin Politikası’nı delebilir miyim?’ diye birtakım girişimler içinde. Çin ekonomisini, ABD ekonomisini geçeceği içinde ABD bu durumdan rahatsız. Buna karşın önlemler geliştirmeye çalışıyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taiwan’ı ziyareti çok tepki gelince, Başkan Biden bu ziyaretin olmayacağını ABD ordusunun istemediğini söylemişti. Fakat şu ana kadar bu konuya ilişkin ABD Temsilciler Meclisi Başkanlığından resmi bir açıklama gelmedi. Bu nedenle de Çin’in tepkisi sürüyor.
Avrupa Polis Teşkilatı Europol, Ukrayna’dan Avrupa ülkelerine silah kaçakçılığı vakalarını tespit ettiğini, silahların suç ve terör unsurlarının eline geçme riskinin olduğunu açıkladı. Bu açıklama bizim için sürpriz değil. Buna biz aylar öncesinde dikkat çekmiştik. Batı ittifakı Ukrayna’yı özellikle 2004’ten beri silahlandırıyor. 2014’teki ‘Turuncu Devrim’in ardından sevkiyatları artırmıştı. Rusya’nın özel operasyonu sonrası bu büyük boyutlara ulaştı. Yani milyarlarca dolarlık silah sevkiyatı oldu. Europol Sözcüsü Alman DPA ajansına açıklamasında, Ukrayna’dan Avrupa’ya askeri ürünler ve hatta ağır silah ticaretinin tespit edildiğini anlattı. Yetkili, silahların organize suç gruplarının ve teröristlerin eline geçme riskinin yüksek olduğunu söyledi.
UKRAYNA’DA CİDDİ BİR KRİZ YAŞANIYOR
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy her ne kadar zaferden söz etse de bir zaferin olmadı çok net. Ukrayna çok ciddi bir yenilgi almış vaziyette. Şu ana kadar topraklarının yüzde 20’sini kaybetmiş durumda. Sıkıtının boyutunun ciddi olduğunu şuradan görüyoruz. Zelenskiy, kısa süre önce istihbarat başkanını görevden almıştı. Ardından birçok komutanı görevden aldı. Sonra Başsavcıyı görevden aldı. Şimdi de özel kuvvetler komutanını görevden aldı. Yaşanan bu olaylar artık Ukrayna’da ciddi bir krizin yaşandığını gösteriyor.
Geçen hafta Odessa Limanı’nda bir patlama olmuştu. Rusya, askeri tesisleri ve ABD’nin gönderdiği silahları vurduğunu açıkladı. Ayrıca vurulan yerin tahıl sevkiyatını etkileyecek bölgede olmadığı belirtti. Nitekim Birleşmiş Milletler’in (BM) New York'taki Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, ‘Cuma günü varılan anlaşma uyarınca, tahıl, gübre ve gıda yüklü gemilerin güvenli bir şekilde taşınmasını içeren anlaşmanın hedefine ulaşması için ilgili tüm tarafların çalışmasını istiyoruz. Ukrayna'dan tahıl yüklü gemilerin birkaç gün içinde hareket etmesini bekliyoruz.’ dedi. Bugün zaten bu operasyonu yürütecek merkezin (Müşterek Koordinasyon Merkezi) açılışı yapılacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bu açılışı gerçekleştirecek.
ATİNA İLE İLİŞKİLER SIFIRLANDI
Rusya-Yunanistan ilişkileri aslında problemli değildi. Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin yüksek olduğu dönemde bile Moskova iki ülke ile olan ilişkilerini koparmadı. Dengeli bir ilişki yürütmeye özen gösterdi. Fakat son dönemlerde bazı gelişmeler var. Yunanistan’ın ABD ile yaptığı askeri anlaşmalar söz konusu. ABD’lilere çok sayıda üs verdi. ABD’liler sürekli yığınak yapıyor. Bu pozisyonda da Rusya Yunanistan’ı dost ülkeler listesinden çıkardı. Dost olmayan ülkeler listesine ekledi. Bu olaydan sonra da ilişkiler sıkıntıya girdi.
İNGİLTERE BAŞBAKANLIĞI İÇİN YARIŞ SÜRÜYOR
İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa etti ve onun yerine kimin seçileceği konuşuluyor. Şu anda kendi partisinden öne çıkan iki isim var. Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss. Televizyonda kıran kırana tartışma yapıyorlar. Belki de tam bir düello denilebilir. Aynı kabinede yer almalarına rağmen çok sert bir mücadele yaşanıyor. Hatta bazı toplantıların partiye zarar verdiği gerekçesiyle iptal edildiği de söyleniyor.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini dikkate alarak doğal gaz tüketimini yüzde 15 azaltmakta uzlaştı. Avrupa gerçekte enerji tedarikinde ciddi bir sıkıtı yaşıyor. Avrupa’nın bu hale düşmesini anlamakta güçlük çekiyorum.”