Global Times
Avrupa'ya doğal gaz taşıyan Rusya'nın Kuzey Akım boru hattında aynı günde üç sızıntı keşfedildi ve bu sızıntılara “büyük su altı patlamaları” eşlik etti, bu nedenle yaygın olarak “kasıtlı bir hareket” olduğu düşünüldü. Bunun açık bir sonucu Avrupa'nın bu kış Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz alma umutlarının tamamen yok olması oldu. Rusya ile Batı arasındaki zaten karmaşık ve iç içe geçmiş bağ da bu “kazayla” daha da zor hale geldi.
Yorumcular genellikle bunun Rusya-Ukrayna çatışmasının yakıcı yan etkilerinin özel bir tezahürü olduğuna inanıyor. Bunu kim yaptı? Kimse sorumluluğu üstlenmedi. Uluslararası medyada birçok spekülasyon var ama hiçbirinin inanılır kanıtı yok ve bu da ilgili bütün taraflar arasındaki gerginliği tırmandırdı ve büyük güçler arasındaki karşılıklı stratejik şüpheyi artırarak ikincil felaket çerçevesinde daha fazla soruna yol açtı.
ORTAK ARAŞTIRMA EKİBİ KURULMALI
Hem Avrupa Birliği (AB) hem de Rusya ilgili kurumların kapsamlı bir soruşturma yapmasını ve sonuçları kamuoyuna açıklamasını istedi. Danimarka ve İsveç’in özel ekonomik bölgelerindeki olayın meydana gelmesinden bu yana şu anda Almanya, Danimarka ve İsveç kazanın nedenini araştırıyor. Fakat bu kaza birçok ülkeyi ilgilendirdiği için, suçluları bulmak ve en kısa zamanda uygun biçimde cezalandırılmaları için, ilgili uluslararası kuruluşların ortak bir araştırma ekibi kurmasını istemek şart.
Gerçek şimdilik bilinmemesine rağmen, bir şey kesin: Kuzey Akım boru hattına zarar vermek için kim düğmeye basmış olursa olsun, bu Rusya-Avrupa enerji iş birliğine büyük bir darbe indirdi. AB daha önce enerji fiyatlarını istikrara kavuşturmak için büyük çaba harcadı ama Kuzey Akım sızıntıları muhtemelen bütün bunları boşa çıkaracak. AB Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Komiseri Josep Borrell çarşamba günü bir açıklama yaparak, “Avrupa enerji altyapısına kasıtlı olarak zarar vermeye yönelik hiçbir hareket kesinlikle kabul edilemez.” dedi. “Tedirgin yazın ardından soğuk kış” yaklaşırken, büyük bir şirket iflası dalgası ve ekonomik durgunluk Avrupa'nın kapılarına dayandı.
ABD'NİN SERT MUHALEFETİ
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kuzey Akım boru hattına yapılan sabotajın “kimsenin çıkarına” olmayacağını söyledi. Ama “kimsenin çıkarına olmayan” olaylar neden peş peşe meydana geliyor? Uluslararası toplumun bunu ciddi biçimde düşünmesi gerekir. Kuzey Akım 2’nin kötü kaderi de birkaç soruyu yanıtlıyor. Rusya ile AB arasındaki büyük, kazan-kazan ve karşılıklı faydalı iş birliği programı ilk günden bu yana ABD'nin sert muhalefetiyle karşılaştı. Sürekli sözlü tehditlerden birçok yaptırım dalgasına kadar, ABD kararlı tutumunu gösterdi -Kuzey Akım 2 projesini batırana kadar durmayacak.
Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından sonra, fiilen Avrupa halklarının yaşamına yararlı bir iş birliği projesi olan Kuzey Akım 2, hegemonyacılık, jeopolitik hesaplar ve güvenlik ikilemlerinin birçok baskısı altında iflasın eşiğindeydi. Bu kasıtlı sabotaj yeniden canlanma ihtimalini de ortadan kaldırdı. Rusya ve Avrupa arasındaki çıkar ilişkilerini kesen görünmez bir makasın olduğunu hissetmek zor değil. Makası kontrol edenler siyasi oyun yapıyor. Çıkar ilişkileri kesildiği zaman, Rusya ile Avrupa trajik bir çatışmayla karşı karşıya kalacak ve çok sayıda sıradan insanın yaşamı en büyük kurban olacak.
Kuzey Akım olayı bir kez daha Rusya-Ukrayna anlaşmazlığının etkisinin sadece askeri cepheyle sınırlı olmadığını ama enerji, ekonomi, gıda ve hatta kamuoyu savaşlarına taşan bir etkisi olduğunu gösterdi. Bu nisanda yaşanan Bucha olayı kritik bir aşamada olan barış görüşmelerinin üzerine büyük bir gölge düşürdü. Şimdi boru hattı kazası bir kez daha anlaşmazlığın taraflarının siyasi bir çözüme varma alanlarını daralttı. Daha da endişe verici olan şey, yeni bir Bucha olayı ya da Kuzey Akımı olayının planlanmakta olup olmadığını kimsenin bilmiyor olması. Bu belirsizlik Demokles'in kılıcı gibi Avrupa'nın ve hatta bütün dünyanın başı üzerinde sallanıyor.
GÜVENLİK AĞI OLUŞTURULMALI
Şu an için, bütün tarafların yapması gereken şey, anlaşmazlığın en kısa zamanda yumuşak bir iniş yapabilmesi için mümkün olduğu kadar bir güvenlik ağı oluşturmak. Rusya Dışişleri Bakanı yardımcısı Alexander Grushko çarşamba günü Rusya'nın AB ülkelerinin Kuzey Akım deniz boru hattındaki son olayları birlikte araştırmak için AB ülkelerinin, eğer olursa, yapacağı önerileri dikkate almaya hazır olduğunu söyledi. Eğer Rusya ile Avrupa ülkeleri olayı soruşturmakta iş birliği yapabilirse, böyle bir iş birliği çok sınırlı olsa bile, bu çatışmayı hafifletmeye ve uzlaşmazlıkların artmasından kaçınmaya yardım edebilecek, karanlık fırtına içindeki bir zeytin dalı olacaktır.
Ayrıca Bucha olayından Kuzey Akım olayına kadar, bütün bu trajedilerin arkasındaki asıl sorumlu savaş ve kaostur. Kuzey Akım boru hattındaki patlamaların sesinin barış arayışına katılmak için birçok insanı uyandırabileceğini umut ediyoruz. Böylece Kuzey Akım olayı durumu daha da kötüleştiren bir fünyeden çok, savaşı durdurmak ve barışı teşvik etmek için bir fırsata dönüştürülebilir.