Editörün notu: Mart 2023, 'insanlık için ortak bir geleceğe sahip topluluk' kavramının Çin tarafından ilk kez tanıtılmasının 10. yıl dönümüdür. Bu olayı anmak için CGTN, dünyanın dört bir yanından bu alanda uzman araştırmacıları vizyonlarına katkıda bulunmaya davet etmek için Çin İletişim Üniversitesi'nden Ortak Geleceğe Sahip Bir Topluluk Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Maria Francesca Staiano, Latin Amerika Ortak Gelecek Topluluğu ve Kuşak ve Yol Girişimi Araştırma Akademisi'nin ve Arjantin'deki La Plata Ulusal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün Çin Çalışmaları Merkezi'nin yöneticisidir.
'İnsanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum' fikri ilk olarak Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından Mart 2013'te Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada önerildi.
BEYAZ KİTAP TEMEL İLKELERİ SUNUYOR
Çin'in Eylül 2011'de yayınlanan Barışçıl Kalkınma Üzerine Beyaz Kitabı, Cumhurbaşkanı Xi’nin konuşmasından iki yıl önce, bir ülke 'oluşturmak' için çalışırken 'Çin'in kendi çıkarlarını dünya halklarının ortak çıkarlarıyla uyumlu hale getirdiğini' belirterek bu kavramı ima etmişti.
Raporda, 'Uluslararası toplum, eski uluslararası ilişkilerin, tehlikeli soğuk ve sıcak savaş zihniyetinin ve insanlığı tekrar tekrar çatışmaya ve savaşa götüren tüm o eskimiş yolların bir ürünü olan sıfır toplamlı oyunu reddetmelidir' denmektedir. Daha sonra bu kavram, dönemin Başbakanı Wen Jiabao'nun 14. Güneydoğu Asya Ulusları Birliği-Çin Zirvesi'ndeki konuşmasında desteklendi ve dönemin Devlet Başkanı Hu Jintao tarafından Çin Komünist Partisi (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi'nin açılış konuşmasında ele alındı. 2012'de ifade, daha sonra sırasıyla 2013'te Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde ve 2015'te Birleşmiş Milletler ‘in kuruluşunun 70. yıldönümü münasebetiyle Başkan Xi Jinping tarafından yapılan konuşmalarda ise bu ifade mükemmelleştirildi.
BEŞ BAŞLIKTA KONSEPT
Konsept beş içerikten oluşur: siyasi birliktelik, güvenlik, ekonomik kalkınma, kültürel alışveriş ve çevre. Bu perspektif, Xi'nin Ocak 2017'de Cenevre'de Birleşmiş Milletler ‘de yaptığı konuşmada ele alındı ve 'ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa etmenin' temel ihtiyaç olduğu fikri aynı yılın Ekim ayında 19. Çin Komünist Partisi Kongresinde de pekiştirildi. Bu kavramın insanlığın ve gezegenin geleceği için uluslararası önemi, çok sayıda zirvede ve Çin dış politika belgelerinde de ortaya konmuştur.
'İnsanlık için ortak bir geleceği olan topluluk' yaratma fikri benzer kavramlarla ortak köklere sahiptir: 2030 Gündeminin desteğiyle sürdürülebilir kalkınmanın inşası doğrultusunda yeni bir hümanizm özlemi, son zamanlarda küresel ölçekte kendini göstermiştir. Son yıllarda pek çok entelektüelin makalelerini ve analizlerini yayınladığı düzeyde, hükümeti insanı doğal bağlamında odaklayan yeni bir bilimsel, teknik, ahlaki ve rasyonel gelişme modelini benimsemeye çağırıyor. Bu entelektüellerin arasında en keskinlerinden biri, Avusturyalı siyasi lider Otto Bauer'in 1907'de Almanca 'Schicksalgemeinschaft' terimiyle teorileştirdiği 'gezegensel kader topluluğu' kavramını 2001'de ilk kez derinleştiren, kuşkusuz Fransız filozof Edgar Morin'dir ve daha sonra bu kavram Çin hükümeti tarafından 'insanlık için ortak bir geleceğe sahip topluluk' ifadesiyle resmedilmiştir.
Çin tarafından formüle edilen ve uluslararası ilişkilerin tüm yönlerini çok boyutlu ve küresel bir şekilde içeren 'insanlık için ortak bir geleceğin topluluğu' yaratma fikri, Küresel Güney'den gelen vizyonlar da dâhil olmak üzere daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası düzen için 'yeni tip bir uluslararası ilişkiler' ve 'demokratikleşme' ihtiyacına cevap vermektedir.