CRI Türk Dış Haberler Servisi
İngiltere merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nün 2002’den bu yana tertip ettiği Shangri-La Diyalog toplantısı Singapur’da başladı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Wei Fenghe ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lyod Austin’in katılacağı zirvede Japonya’yı ise Başbakan Fumio Kishida temsil edecek. Kishida’nın iki gün sürecek etkinlikte “Hint-Pasifik vizyonunu” duyurması bekleniyor. Japon medyasında yer alan bilgilere göre, Kishida Shangri-La’da savunma bütçesini artırma kararını ve Tokyo’nun başta Diayu Adaları ile Taiwan gibi alanlardaki pozisyonu uluslararası kamuoyuna açıklayacak.
Washington yönetiminin şubat ayının sonunda açıkladığı Hint-Pasifik belgesini ve ABD Savunma Bakanı Antony Blinken’ın Çin politikasına dair yaptığı konuşmanın ardından gelen adım soru işaretlerini beraberinde getirdi. Çin’in İngilizce yayın yapan Global Times gazetesine konuya dair haberinde Tokyo yönetimini, ABD’nin ayak izlerini takip etmekle ve bölgeyi militarize etmekle eleştirdi. Haberde Kishida’nın mayıs ayında İngiltere Başkanı Boris Johson ile görüşmesinde Ukrayna ve Doğu Asya arasında paralellik kurduğu anımsatılarak “Bu, Asya’da yakın zamanda bir savaş potansiyeli olduğu yönünde cahilce fabrikasyon ve yanlış yönlendirme ile bölge ülkelerini korkutma ve onları taraf seçmeye zorlamadır.” denildi.
JAPONYA’NIN KIŞKIRTMA POLİTİKASI KENDİSİNE ZARAR
Global Times’a konuşan askeri uzman Song Zhongpimg de yaptığı değerlendirmede Kishida’nın Ukrayna üzerinden yanlış bir analoji kurduğunu, Taiwan Adası'nın Çin’in iç meselesi, Diaoyu Adaları’nın ise Beijing yönetiminin çıkarlarını ilgilendirdiğini vurguladı. Japonya’nın stratejik derinlikten uzak küçük bir ülke olduğunun altını çizen Song “Eğer (Japonya) denizaşırı bir askeri saldırı düzenlerse karşılık almaktan başka seçenekleri yok. Diğer ülkeleri kışkırtmak ve savaş çığırtkanlığı yapmak günün sonunda Japonya’nın kendisini savaş sahası haline getirebilir.” yorumunda bulundu.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden Lü Yaodong ise Shangri-Lia’nın organize edildiği merkeze dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Shangri- Lia Diyalog toplantısı basit bir iletişim platformu olmaktan ziyade bölgesel bir ajandanın uygulanmasına hizmet ediyor. ‘Asya Savunma Zirvesi' deniyor ancak gerçekten Asya ülkelerinin iradesi mi temsil ediliyor? Bu toplantısı Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü tarafından organize ediliyor ki, bu düşünce kuruluşu İngiltere merkezlidir. Konular ve temalar Batılı ülkeler tarafından yönlendiriliyor. Geçmişteki deneyimlere bakılacak olursa bu toplantılarda bölge ülkelerinin ortak çıkarlarından ziyade daha bölücü ve istikrarsızlaştırıcı başlıklar öne çıkartılıyor.”
POLİTİKASINI ABD İLE GÖRÜŞEREK BELİRLEYECEK
Japonya Başkanı Fumio Kishida’nın ABD’nin Hint-Pasifik stratejisine eklenme çabalarına, Singapur’da savunma bakanlarının da eşlik etmesi bekleniyor. Kyodo haber ajansı Japonya, ABD ve Güney Kore savunma bakanlarının Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) füze denemeleri sonrası bir araya gelme kararı aldığını aktardı.
ABD, Japonya ve Güney Kore savunma bakanları en son Kasım 2019'da Tayland'ın başkenti Bangkok'da yüz yüze görüşmüştü. Üç bakanın, KDHC’nin hafta sonu kısa menzilli 8 füze denemesi sonrası buluşmaya hazırlanması dikkati çekti. KDHC hafta sonu Pyongyang'ın yakınlarındaki Sunan dâhil birkaç lokasyondan kısa menzilli 8 balistik füze denemesi gerçekleştirmişti. Denemelerin, Güney Kore-ABD'nin 4,5 yıldır ilk kez düzenlediği ve 3 gün süren ortak askeri tatbikatı sonrası gelmesi dikkati çekmişti. Son denemeyle birlikte Kuzey Kore 2022 başından bu yana 17. defa füze denemesi yapmış oldu. Güney Kore ve ABD ise dün, Kuzey Kore'nin denemelerine karşı Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne 8 balistik füze fırlatmıştı.