İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Dünya Postası” programına konuk oldu.
Altuğ’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’nin 27.’si, 6 Kasım’da Mısır’da başladı ve 18 Kasım’da sona erecek. Dünya Meteoroloji Örgütü, birkaç gün önce bir rapor yayınladı ve bu raporda son sekiz yılın, kayıtlara geçen en sıcak sekiz yıl olduğu açıklandı. Aşırı sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yıkıcı seller, geçen yıl milyonlarca kişiyi etkiledi ve milyarlarca dolarlık bir maliyete sebep oldu. Rapora göre, deniz seviyelerindeki yükselme, 1993’ten bu yana iki katına çıktı ve Ocak 2020’den bu yana da 10 mm yükseldi. Mevcut durum, dünyadaki flora-fauna yapısını bozacak düzeye gelmiş durumda.
“ ’NET SIFIR’ HEDEFİ OLANLAR, YENİ FOSİL YAKITLARI DESTEKLEMEMELİ”
Önceki zirvede küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılmasıyla ilgili neler yapılacağı konuşulmuştu. Uzmanlar, bu seneki zirvede neler yapılacağını değil, nelerin yapılıp yapılamadığının konuşulması gerektiğini söylüyorlar. BM’nin uzman grupları, bu konuyla alakalı raporlar yayınladı ve raporlar, zirvede tartışmaya açıldı. ‘Yeşil Badana’ dediğimiz bir nokta var. Bu, gerçeğe aykırı olacak şekilde çevre dostu, sürdürülebilir, doğaya zararsız olduğu söylenen plan ve politikaları önlemeye yönelik bir proje. Bu proje ile birlikte, küresel ısınmayı 1,5 derecede sabitleme planı ile ilgili yapılmayan ancak yapılıyormuş gibi gösterilen faaliyetlerin ortaya çıkartılması hedefleniyor. Bu zirve ile birlikte, gerçek bir iklim eylem planının ortaya dökülmesi ve küresel ısınmayı 1,5 derecede sabitleyecek kadar sera gazı salımını önleyecek hızlı bir plan geliştirilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte, iklim planları ve yıllık ilerleme raporlarının bağımsız taraflarca kontrol edilmesi hedefleniyor. Diğer bir önemli başlık da, ‘Net Sıfır’ hedefi koyan aktörlerin, yeni fosil yakıt çıkartılmasını desteklememeleri olacak.
“ZİRVE’NİN ZAYIF TARAFI, FİNANS KISMI”
Gelişmiş ülkeler, 2020’ye kadar yılda 100 milyar dolarlık bir finansman sözü vermişlerdi ancak bu söz, yerine getirilmedi. Zirvede, gelişmiş ülkelerin bu konuda ne yaptıkları sorulacak. Uzmanlar, iklim değişikliğini önlemek amacıyla, 2020-2030 yılları arasında uyum desteği için yaklaşık 2 trilyon doları yatırım gerektiğini açıklandı.
“KÜRESEL ISINMANIN ARTMASININ 1,5 DERECE İLE SINIRLANDIRILMASI HEDEFİ, GERÇEKÇİ DEĞİL”
Dünyadaki liderler, maalesef bu toplantılara farklı şekilde bakıyorlar. Gerçekten bir ilerleme kaydedilmesindense, işin gövde gösterisi kısmıyla ilgileniyorlar ve bu sebepten ötürü özellikle iklim aktivistleri tarafından ciddi olarak eleştiriliyorlar. Küresel ısınmanın artmasının 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefi, üç yıl önce gerçekçi bir hedefti ancak bugün öyle olduğunu söyleyemem.”