Karar’ın yalanlarının son örneği, 6 Temmuz günü sürmanşetten yayınlanan Kaşgar haberi oldu. “Kaşgar da artık yok” başlıklı habere göre, Çin hükümeti Uygur Türklerinin binlerce yıllık kültür ve medeniyetinin sembolü olan Kaşgar’daki tüm özgün mimari eserleri yok etmiş. Kaynak ABD merkezli haber sitesi BuzzFeed. Bu sitenin iddiasına göre, yıkılan Uygur mahallelerinin yerine Çin tipi Disney Park yapılmış.
Haberin ana görselinden başlayalım. Fotoğrafta yer alan yapının Uygur tarzından Çin tarzına dönüştürüldüğü imajı yaratılmış ve “Yeni Kaşgar” diye yazılmış. Aslında fotoğrafa dikkatlice bakan birinin Çince bilmese de burasının Kaşgar değil, Nanchang olduğunu anlaması zor değil. Zira pinyin sistemiyle de Nanchang diye yazıyor. Sanırım yine bir Çin haberinde fillerle köylüleri çatıştıran zihniyetten çok şey bekliyoruz.
“Eski Kaşgar” diye yazılan fotoğrafta ise İdgah Camii var. Sanki burası yıkılmış da yerine Çin kültürünü yansıtan bir bina yapılmış. Bu da bir “kuyruklu yalan”. Geçmiş bayramlarda da yine bu caminin önünde dans ederek bayramı kutlayan Uygurların görüntüleri dünya basınında yer aldı. Gerçi o gün Reuters ve oradan fotoğraf servis eden Karar sadece cami ve önünde bekleyen bir polis görüntüsü yayınlamıştı.
Bu tür yayınlar bölgede yaşayan Uygurlara hizmet etmiyor, hizmet ettiği yer okyanusun ötesi. Amaç Türkiye-Çin ilişkilerini baltalamak.
2019 yılında Uygur ozan Abdurrehim Heyit’in hapishanede öldürüldüğü haberi yayılmış başta İYİ Parti olmak üzere bazı siyasi partiler de harekete geçmişti. Hatta Dışişleri Bakanlığını etkilemeyi de başarmışlardı. Türkiye-Çin ilişkileri yara aldı. Haberin yalan olduğu ve Uygur ozanın yaşadığı ortaya çıktı. Bu partilerden özür dileyen çıkmadı. Grup toplantılarına ABD’nin yetiştirdiği Uygur kızını çıkaran Meral Akşener sessizliği tercih etti.
İdgah Cami ibadet veya ziyaret için gelenleri ağırlamaya devam ediyor.
Kamil Erdoğdu