Kanada, 27 Kasım’da Asya Pasifik bölgesinde Çin’i hedefleyen ‘’Hint-Pasifik Stratejisi’’ni açıkladı. Bu strateji deniz kuvvetlerinin yeteneklerini geliştirmeyi ve Çin’e karşı siber güvenlik operasyonlarına girişmeyi kapsıyor. Ottowa yönetimi bölgeyi bölmeye ve barışa zarar vermeye çabalıyor.
Strateji Asya Pasifik bölgesi için yapıcı hiçbir şey önermiyor ve 26 sayfalık belge ortak iş birliği mekanizmalarının yokluğunda bölge barışı için dar görüşlü bir bakış açışı ortaya koyuyor. Bu, Kanada Başbakanı Justin Trudeau yönetiminin Beijing yönetimine karşı düşmanca faaliyetleri izlemesiyle ilgili diğer bir girişimdir. Kanada barış yerine dar görüşlü çıkarlarının peşine düşmeyi seçti.
Bu kusurlu strateji, Kanada’nın askeri varlığını ve siber güvenliğini geliştirmek için 2,3 milyar Kanada doları (1,7 milyar dolar) ortaya koyarken, yabancı yatırım kurallarını sıkılaştırıyor ve Çinli şirketlerin önemli maden kaynaklarına erişimini önlüyor. Stratejide hiçbir şey Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) bölgesiyle ekonomik ilişkileri artırmaktan veya bölgesel kalkınma için önemli olan uyuşmazlıkların çözümü için ortak mekanizmaların desteklenmesi konusundan bahsetmiyor. Strateji, Çin ve Asya Pasifik ülkeleri arasında Çin’in dış politikasının temel ilkelerini oluşturan tarihsel ilişkileri görmezden geliyor.
KANADA NEYİ GÖREMİYOR?
Çin-ASEAN diyalog mekanizmalarının tarihi 1991 yılına ve barış ve refah için stratejik ortaklıklar 2003 yılına uzanıyor. Sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik dayanıklılık için pratik adımları uygulamada mevcut ortaklıkların geliştirilmesi de, 2030 yılına kadar ekonomilerin karbondan arındırılması, yeşil ve sürdürülebilir kalkınmanın güçlendirilmesini içeren 2022 yılında Kamboçya’da yapılan ASEAN genişletilmiş üç toplantıda varılan anlayış dâhil olmak üzere 2022 yılında sağlandı. Bu karşılıklı fayda sağlayan ortaklıklara baskı ve saldırganlığın olmadığı bir ortamda varıldı.
Herhangi bir bölge ülkesinde, kendi dış politikalarına göre Çin ile askeri çatışmalara, gözetleme faaliyetlerine ve ekonomik baskıya dâhil olma isteği yok. Birkaç Asya Pasifik ülkesi, bölgedeki Amerikan askeri varlığı yüzünden artan askeri gerilimin ceremesini çekiyor.
Kanada’nın bir gerçeği kabul etmemesi ahmaklığı şaşırtıcıdır. Trudeau yönetiminin ‘’Hint-Pasifik Stratejisi’’nde savunduğu yanıltıcı fikirlerin aksine, Çin ve Asya Pasifik arasındaki ilişkiler ticari bağları ve barış için ortak vizyonları destekleyerek uluslararası düzeni güçlendirdi.
SOĞUK SAVAŞ YAKLAŞIMI
Bölgede bilinmeyen bir mevcudiyete sahip ve soğuk savaş zihniyetini takip eden Kanada’nın aksine, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un Kasım 2022’de güvenlik ve iklim değişikliği gibi konuların ele alınması amacıyla üç taraflı diyalog çağrısında bulunmasıyla Çin, Japonya ve Güney Kore arasında üst düzey siyasi diyaloglar gerçekleşti.
Kanada’nın müttefiki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Taiwan Boğazı’ndaki mevcut durumu bozma tehdidinde bulundu ve bölgede caydırıcılık sağlamak adına deniz kuvvetleri maceracılığına girişti.
Çin’in ‘’yıkıcı’’ olarak damgalamak ve uluslararası düzeni ulusal çıkarları için yeniden şekillendirmeye çalışmak doğru değildir. Kanada, Asya Pasifik ülkelerinin dış politikalarını tanımlayan değerleri veya saygı ve bütünlüğe dayalı ülkeler arasındaki çok taraflı ve karşılıklı işbirliğine rehberlik eden temel ilkeleri atlamayı seçti. Kanada, gerçekçi ve Çin’in mevcut profilini doğru ve yerinde değerlendiren bir strateji benimsediğini iddia ediyor ve bu yanıltıcı bir tabirdir.
PERVASIZ STRATEJİ
Bu strateji aynı zamanda, Çin’in rejim değişikliği başlatma veya blok siyaseti izlemesi için Asya Pasifik’teki ülkeleri zorlama girişiminde bulunduğuna dair herhangi bir kanıt sunmadan diğer ülkelerin içişlerine ‘’Çin’in dış müdahalesini’’ ilan ediyor. Kanada, bölgede deniz kuvvetleri varlığını genişleterek, askeri faaliyetlerini artırıyor ve artan gözetleme operasyonları için istihbarat kapasitesini geliştirirken ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile yakın çalışmalar yaparak blok siyasetini destekliyor.
Trudeau yönetimi, diğer bir devlete karşı gözetimin alçakça maksatlardan kaçındığı bilinen bölgede nasıl güvensizlik yarattığını görmezden geliyor. Strateji Kanada’nın ekonomik cephede Çin ile pervasız bir rekabete girmedeki uzun süredir devam eden niyetini gösteriyor.
Kanada’nın ‘’Hint-Pasifik stratejisi’’ saldırgan yönelimi ve alçakça amaçlarıyla Asya Pasifik’te barış, iş birliği ve refahı ilerletmek için hiçbir şey sunmuyor. Bu strateji kutuplaştırıcı, bölücü ve uyumsuzdur.