Jiang Zemin, Çin Komünist Partisi (ÇKP), ordu ve tüm etnik gruplardan Çin halkı tarafından tanınan yüksek prestije sahip olağanüstü bir liderdi.
Büyük bir Marksist ve bir proleter devrimci, devlet adamı, askeri stratejist ve diplomattı. O, bir komünist savaşçı ve Çin özelliklerine sahip büyük sosyalizm davasının seçkin bir lideriydi. Parti'nin merkezi kolektif liderliğinin üçüncü kuşağının çekirdeği ve Üç Temsil Teorisi'nin başlıca kurucusuydu. Jiang'ın hayatı şanlı ve mücadeleciydi. 70 yılı aşkın devrimci kariyeri boyunca, komünist ideallerde sarsılmaz bir şekilde kararlı kaldı, Partisine ve halkına sonuna kadar sadık kaldı. 13. ÇKP Merkez Komitesinin dördüncü genel kurul toplantısından sonra, yerel ve uluslararası durumların karmaşıklığı ve dünya sosyalizminin yaşadığı ciddi dönemeçlerin yol açtığı ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Jiang, Çin özelliklerine sahip büyük sosyalizm davasını korumada ve davayı 21. yüzyıla başarıyla ilerletmede tüm Partiye, ordu ve etnik gruplara liderlik etti.
Unutulmaz başarılar elde etti ve tüm Partiden, ordudan ve etnik gruplardan Çin halkının içten sevgisinin yanı sıra uluslararası toplumun da geniş beğenisini kazandı.
JIANG ZEMİN KİMDİR?
17 Ağustos 1926'da Jiang, doğu Çin'in Jiangsu Eyaleti, Yangzhou'da vatansever entelektüel bir ailede dünyaya geldi. Çocukluğunda vatanseverlik ve demokratik devrim fikirleriyle aydınlandı.
1943'te Jiang, o zamanlar Nanjing merkezli Merkez Üniversitesinin Elektrik Makineleri Bölümüne kabul edildi. Burada ilerici öğrencilerin vatansever Japon karşıtı hareketlerine aktif olarak katıldı. Çin, Japon Saldırganlığına karşı Direnme Savaşını kazandıktan sonra Jiang, eğitimine Shanghai Jiao Tong Üniversitesi'nde devam etti. Nisan 1946'da Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) katıldı ve komünist bir savaşçı oldu.
1947'de üniversiteden mezun olduktan sonra Jiang, Shanghai’da bir gıda fabrikasında çalıştı. Bu dönemde, gençlik dernekleri altında gece okullarında işçiler ve genç profesyoneller arasında devrim niteliğinde tanıtımla ilgili çalışmalar yaptı.
ÇALIŞMA HAYATI
1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) kurulmasından kısa bir süre sonra Jiang, art arda Shanghai Yimin 1 Nolu Gıda Fabrikasının, Shanghai Sabun Fabrikasının ve Shanghai No. 2 Makine-İmalat Sanayii Birinci Bakanlığı Tasarım Bölümü birinci müdür yardımcısı oldu.
Jiang, ABD saldırganlığına direnme ve Kore'ye yardım etme çabalarını artırmak için Çin Halk Gönüllüleri için özel olarak sağlanan konserve gıda üretimini organize etti. Ek olarak Yeni Çin'deki ilk yerli turbo jeneratörün tasarımını denetledi.
Eylül 1954'te Jiang, First Automotive Works'ün inşaatına katılmak üzere Changchun'a transfer edildi. Nisan 1955'te Moskova'daki Stalin Otomobil Fabrikasına staj için gitti. Mayıs 1956'da Çin'e döndü ve First Automotive Works'te dinamik mekanik bölümü başkan yardımcısı, dinamik mekanik baş mühendis yardımcısı ve enerji fabrikası müdürü olarak görev yapmaya devam etti.
1962 yılında, Birinci Makine İmalat Sanayii Bakanlığı'na bağlı Şanghay Elektrikli Aletler Araştırma Enstitüsü'nün araştırma çalışmalarından sorumlu müdür yardımcısı olarak çalıştı. Mayıs 1966'da, Eylül ayında Parti sekreteri olduğu ve atomik güç üretim ekipmanının tasarımını organize ettiği Wuhan Isı-Güç Makineleri Enstitüsü'nün müdürü ve Parti sekreteri olarak çalıştı.
1970 yılı sonlarında Makine-Yapım Sanayi 1. Bakanlığında göreve başladı. 1971'de bakanlığın uzman ekibini Romanya'ya yönlendirdi ve burada Çin destekli 11 fabrikanın inşasını denetledi.
1973'te Çin'e döndükten sonra Birinci Makine-Yapım Sanayi Bakanlığı Dış İlişkiler Bürosu'nda müdür yardımcısı ve daha sonra büro müdürü oldu.
1980'de Jiang, Devlet İdaresi İthalat ve İhracat İşleri Komisyonu ve Devlet İdaresi Yabancı Yatırım Komisyonu'nun başkan yardımcısı ve aynı zamanda genel sekreteri olarak çalıştı. Önde Gelen Parti Üyeleri Gruplarının bir üyesi olarak da hizmet vermeye başladı.
Dış ticareti genişletme, ileri dış teknoloji ve teçhizatı tanıtma, yabancı sermayeyi çekme ve kullanma politikalarının oluşturulmasında yer aldı. Guangdong ve Fujian eyaletlerinde özel politikaların ve esnek önlemlerin uygulanmasını denetledi. Ek olarak özel ekonomik bölgelerin kurulmasına katıldı.
Mayıs 1982'de Elektronik Sanayii Bakanlığı Öncü Parti Mensupları Grubu'nda birinci bakan yardımcısı ve sekreter yardımcısı, 1983'te bakanlık Öncü Parti Mensupları Grubu'nda bakan ve sekreter olarak atandı.
Elektronik sektörünün yeniden yapılanmasına ve teknolojik dönüşümüne öncülük etti. Entegre devreler, bilgisayarlar, iletişim ve sistem mühendisliği ile ilgili önemli projelerin Ar-Ge ve üretimini ilerletti.
SİYASİ HAYATI NASIL BAŞLADI?
Eylül 1982'de Jiang, 12. ÇKP Ulusal Kongresi'nde ÇKP Merkez Komitesi üyeliğine seçildi.
1985 yılında, Shanghai belediye başkanı ve ÇKP Shanghai Belediye Komitesi sekreter yardımcısı olarak hizmet vermeye başladı. 1987'de ÇKP'nin Shanghai Belediye Komitesi sekreterliğine atandı.
Jiang, ekonomik kalkınmanın temel görevine odaklandı ve Shanghai’ın reformunu, kalkınmasını ve istikrarını desteklemek için her türlü çabayı gösterdi. Shanghai’ı 20. yüzyılın sonuna kadar açık, çok işlevli, endüstriyel açıdan iyi yapılandırılmış, bilimsel, teknolojik ve kültürel olarak gelişmiş bir sosyalist modern şehir haline getirme hedefini ortaya koydu.
Kasım 1987'de Jiang, 13. ÇKP Merkez Komitesi’nin ilk genel kurulunda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyeliğine seçildi.
Haziran 1989'da Jiang, 13. ÇKP Merkez Komitesinin dördüncü genel kurulunda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Daimi Komitesi üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi genel sekreteri seçildi.
Kasım 1989'da, 13. ÇKP Merkez Komitesinin beşinci genel kurulu, Jiang'ın ÇKP Merkez Askeri Komisyonu (CMC) başkanı olarak görev yapmasına karar verdi. Mart 1990'da Jiang, 7. Ulusal Halk Kongresi'nin üçüncü oturumunda Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Askeri Komisyonu başkanı seçildi.
Ekim 1992'deki 14. ÇKP Ulusal Kongresi'nde Jiang, 'Çin Nitelikli Sosyalizmi İnşa Etmede Daha Büyük Başarılar Elde Etmek İçin Reformu, Dış Dünyaya Açılımı ve Modernleşme Hareketini Hızlandırmak' adında bir rapor sundu. Raporda Jiang, Deng Xiaoping'in Çin'e özgü sosyalizmi inşa etme teorisinin Parti'de yol gösterici rolünün kurulmasını önerdi. Sosyalist bir piyasa ekonomisi kurmayı Çin'in ekonomik reformlarının bir hedefi olarak belirledi.
CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ
Mart 1993'te Jiang, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildi.
Eylül 1997'de Jiang, ÇKP'nin 15. Ulusal Kongresi'ne 'Çin Özelliklerine Sahip Sosyalizmi 21. Yüzyılda İnşa Etme Amacının Çok Yönlü İlerlemesi için Deng Xiaoping Teorisinin Büyük Sancağını Yüksek Tutun' başlıklı bir rapor sundu. Raporda, ülkenin sosyalizmin birincil aşaması için temel bir ekonomik sistemin, kamu mülkiyetinin dayanak noktası olduğu ve çeşitli mülkiyet biçimlerinin birlikte geliştiği bir sistem olduğu açıkça belirtildi.
Kasım 2002'deki 16. ÇKP Ulusal Kongresi'nde Jiang, orta derecede refah bir toplum inşa etme hedeflerini belirleyen 'Çok Yönlü Bir Şekilde Varlıklı Bir Toplum İnşa Edin ve Sosyalizmi Çin Özellikleriyle İnşa Etmek İçin Yeni Bir Durum Yaratın' isimli başka bir rapor sunmuştur. Raporunda, toplumu her bakımdan gözetmiş ve Üç Temsil Teorisinin uygulanmasında temel gerekliliği şart koşmuştur.
Üç Temsil Teorisi, sosyalizm teorisini Çin özellikleriyle zenginleştirip geliştirmekte ve Marksizm-Leninizm, Mao Zedong Düşüncesi ve Deng Xiaoping Teorisinin devamı, zenginleşmesi ve gelişmesi olarak hizmet etmektedir.
Jiang, Partinin ülkeyi yönetme ve canlandırmada kalkınmaya en büyük önceliği vermesinin gerekli olduğunu vurguladı.
Jiang Zemin raporunun devamında, kalkınmanın çok önemli olduğunu ve bu stratejik kavramın her zaman sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Jiang, güvenin refahtan kaynaklandığını, geri kalmışlığın ise bir ülkeyi saldırılara karşı savunmasız hale getirdiğini söyledi.
Dönemin Cumhurbaşkanı Zemin Çin özelliklerine sahip sosyalizmi inşa etmenin, kapsamlı sosyalist materyal ve siyasi ilerlemenin yanı sıra kültürel-etik ilerlemeyi görecek kapsamlı ekonomik, siyasi ve kültürel kalkınmayı içermesi gerektiğine işaret etti. Jiang ayrıca, reform itici güç, kalkınma hedef ve istikrar ön koşul olduğundan, reform, kalkınma ve istikrar arasındaki ilişkiyi düzgün bir şekilde ele almanın zorunlu olduğunu cümlelerine ekledi. 16. ÇKP Ulusal Kongresi'nde Jiang, çok yönlü bir şekilde orta derecede refah bir toplum inşa etme hedefini açıkladı. Yüzyılın ilk yirmi yılında, çabaların, 1 milyardan fazla insanın yararına, daha yüksek standartlarda, kısmen refah bir toplum inşa etmeye yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi. Jiang, Çin'in ekonomiyi daha da geliştirmesi, demokrasiyi genişletmesi, bilim ve eğitimi ilerletmesi, kültürünü zenginleştirmesi, sosyal uyumu teşvik etmesi ve insanların yaşam standartlarını yükseltmesi gerektiğini de ayrıca belirtti.
Çin'e özgü sosyalizmin temel görevi konusunda Jiang, üretici güçlerin gelişimine odaklanmaya en büyük önceliğin verilmesi gerektiğini ve böylece ileri üretici güçlerin gelişimini sürekli olarak teşvik etmenin gerekli olduğunu vurguladı.
Jiang, “Özel bilim-teknik işletmelerinin girişimci ve teknisyenleri, yabancı sermayeli işletmelerin istihdam ettiği yönetici ve teknik personel, serbest meslek sahipleri, özel işletme sahipleri, aracı çalışanları, serbest çalışanlar ve toplumsal dönüşümde ortaya çıkan diğer toplumsal katmanlardan kişiler Çin özelliklerine sahip sosyalizmin birer inşacıdır.” sözlerini kaydetti. Jiang ayrıca, bilimsel ve teknolojik yeniliğin yanı sıra bilgiye dayalı yeniliğin güçlü bir şekilde teşvik edilmesini önerdi. Konuşmasının devamında, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından, Doğu Avrupa ülkelerindeki şiddetli değişikliklerden bahsetti. Çin'deki Kültür Devrimi'nden dersler çıkararak, sosyalizme bağlı kalmanın ve Çin'inkine uygun bir sosyalist gelişme yolunu keşfetmek için sosyalist reform gerçekleştirmenin önemini vurguladı.
1990'larda, Çinli bir komünistin muazzam cesaretiyle teorik yenilik yapma ve çağa ayak uydurma konusunda ısrar eden Jiang, sosyalist bir piyasa ekonomisi inşa etmeyi bir reform hedefi olarak tanımladı. Bu konuda temel bir çerçeve belirledi. Sosyalizmin birincil aşaması için, kamu mülkiyetinin temel dayanak noktası olduğu ve çeşitli mülkiyet biçimlerinin birlikte geliştiği temel bir ekonomik sistemin inşasında yer aldı. İşe göre dağılımın temel dayanak noktası olduğu ve çoklu biçimlerin olduğu bir gelir dağıtım sisteminin kurulmasına öncülük etti. Tüm bu çabalar, her bakımdan reform ve dışa açılmada yeni bir çığır açmaya yardımcı oldu.
ÇİN’İN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜNE GİRİŞİ VE EKONOMİK KALKINMA YOLU
Dönemin Cumhurbaşkanı Jiang Zemin, “Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) girmesi, Çin'in ekonomik kalkınması, reformu ve dışa açılması için gerekli olduğunu söyledi. DTÖ'nün de Çin'e ihtiyacı olduğunu belirterek, DTÖ'nün Çin'in katılımı olmadan, o zamanlar nüfusu 1,2 milyarın üzerinde olan bir ülkenin eksikliğinin dünyanın ekonomik kalkınışına yardımı olmayacaktır.” diye konuştu. Bunların ardından Çin, Aralık 2001'de DTÖ üyesi oldu.
Jiang, modernleşmeyi başarmanın anahtarının, nispeten hızlı büyüme ve nispeten iyi ekonomik sonuçlarla ulusal ekonomik kalkınma yolunu bulmak olduğunu belirtti. Sonrasında ekonomik büyüme modunu kapsamlıdan yoğuna kaydırmak ve ulusal kalkınmanın sürekli, hızlı ve sağlıklı gelişimini sürdürmek olduğuna dikkat çekti. Sanayileşmeyi bilişim ile ilerleterek ve sanayileşme yoluyla bilişimi teşvik ederek sanayileşmeye giden yeni bir yol önerdi.
Ekonomik kalkınmanın temel amacının, insanların yaşam standartlarını ve kalitelerini iyileştirmek olduğunu söyleyen Zemin, istihdamın insanların refahı için çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
JİANG ZEMİN’İN HUKUK ÇALIŞMALARI
Jiang, sosyalist demokrasiyi geliştirmek için en temel şeyin Parti liderliğinin birliğini, ülkeyi halk tarafından yönetilmesini ve hukuka dayalı yönetişimi sürdürmek olduğunu vurguladı. Halkın demokratik seçimlere, karar alma, yönetim ve denetime hukuka dayalı katılımının güvence altına alınmasının önemini vurguladı. Halkın geniş hak ve özgürlüklerden yararlanmasının sağlanmasının, insan haklarına saygı gösterilmesinin ve korunmasının altını çizdi.
Jiang, siyasi yapısal reformun sosyalist siyasi sistemin kendini geliştirmesi ve geliştirmesi olduğuna işaret etti. Çabaları Çin'in gerçek koşullarına dayandırma, Çin'in pratik deneyimini özetleme ve Batı siyasi sistemlerini körü körüne kopyalamak yerine diğer ülkelerin siyasi başarılarından öğrenme ihtiyacının önemli olduğunu belirtti.
ASKERİ VE SAVUNMA ALANLARINDA YAPTIĞI REFORMALAR
Jiang Zemin, ulusal savunma ve halkın silahlı kuvvetlerinin çalışmaları hakkında birçok önemli fikir ortaya attı. Zemin'in ulusal savunmayı ve silahlı kuvvetleri güçlendirme konusundaki düşüncesini oluşturdu. İyi davranış, katı disiplin ve güçlü lojistik destek ile siyasi ve askeri açıdan yetkin silahlı kuvvetler inşa etmenin genel gerekliliklerini takip etti. Silahlı kuvvetlerin karakterlerini asla bozmadan kazanmak için savaşabilmelerini sağlama tarihsel sorununa odaklandığını vurguladı. Çin'in daha az ama daha iyi birliklere sahip olma ve onları daha devrimci, modern ve standart hale getirme yaklaşımına sarsılmaz bir şekilde bağlı kalmasının önemli olduğunu söyledi.
1990'larda, ÇKP Merkez Komitesi ve Merkezi Askeri Komisyonu, yeni dönem için aktif savunma askeri stratejisini formüle etti ve stratejik rehberlik seviyesinde büyük değişiklikler yaptı. Askeri hazırlığın odak noktasını genel koşullar altında yürütülen yerel savaşları kazanmak olduğunu belirtti. Daha sonra, bilgi çağında yerel savaşları kazanmanın askeri hazırlığın odak noktası olması gerektiği konusunda öneride bulundu.
Askeri ve silahlı polis birimleri ile adli, savcılık ve kamu güvenliği organlarının iş yapmasını yasaklama kararı Jiang tarafından ileri sürüldü. 1 Temmuz 1997'de anavatanı Hong Kong’a döndü. 20 Aralık 1999'da Makao’ya geri döndü. Jiang, devir teslim törenlerine katılmak için Hong Kong ve Makao'ya gitti. Hong Kong ve Makao'nun dönüşü 'Bir Ülke, İki Sistem'i hem teoride hem de pratikte zenginleştirdi. Jiang ayrıca, Taiwan Boğazı'nın iki tarafını, tek Çin ilkesini somutlaştıran 1992 Mutabakatı'na ulaşmaya zorladı. Boğazlar arası istişareleri ve müzakereleri de destekledi.
DIŞ İLİŞKİLERLE VE ÜLKENİN YÖNETİMİYLE İLGİLİ ATILIMLARI
Jiang, Ocak 1995'te 'Anavatanın Yeniden Birleşmesini Teşvik Etmeye Devam Etmeye Devam Et' başlıklı bir konuşmada, tek Çin ilkesine bağlılığın barışçıl yeniden birleşmenin temeli ve öncülü olduğunu vurguladı. Güç kullanmaktan vazgeçme sözü vermemekle, hiçbir şekilde Taiwanlı yurttaşlarımızı hedef almıyoruz, daha çok Çin'in yeniden birleşmesine ve 'Taiwan’ın bağımsızlığı' çabalarına müdahale etmek için komplo kuran yabancı güçleri hedef alıyoruz' dedi.
Jiang, dış ilişkiler ve uluslararası strateji üzerine bir dizi düşünce ortaya koydu. Barış ve kalkınmanın çağımızın temaları olmaya devam ettiğini söyleyen Başkan, Çin'in dünya barışını korumak ve ortak kalkınmayı teşvik etmek amacıyla sarsılmaz bir şekilde bağımsız bir barış dış politikası izleyeceğini de sözlerine ekledi. Ayrıca çok kutuplu bir dünya inşa etmek, uluslararası ilişkilerde daha fazla demokrasiyi teşvik etmek, dünyanın çeşitliliğine saygı duymak ve medeniyetler arasında alışverişi ve karşılıklı öğrenmeyi geliştirmek için aktif eylemleri savundu. Jiang, Çin'in katılımıyla kurulan ve bir Çin şehrinin adını taşıyan ilk bölgesel işbirliği örgütü olan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) kurulmasını destekledi. ŞİÖ'nün savunduğu Şanghay Ruhu karşılıklı güven, karşılıklı yarar, eşitlik, istişare, farklı medeniyetlere saygı ve ortak kalkınma arayışı çağdaş uluslararası ilişkiler üzerinde önemli bir etki yapmıştır.
Jiang, ülkeyi iyi bir şekilde yönetmek için Partinin önce kendisini iyi yönetmesi gerektiğine ve bunun da onu sıkı bir şekilde yönetmek anlamına geldiğine işaret etti. Partinin hem liderliğini ve yönetimini geliştirmek hem de yolsuzluğa direnme ve risklere dayanma yeteneğini güçlendirmek gibi iki çok önemli görevini olduğunu söyledi.
Partinin her zaman Çin işçi sınıfının öncüsü, Çin halkının ve Çin ulusunun öncüsü ve Çin'in gelişmiş üretici güçlerinin kalkınma taleplerini temsil eden Çin'e özgü sosyalizm davasında liderlik çekirdeği olması gerektiğini vurguladı.
İktidar partisi haline geldiğinde Parti için en büyük tehlikenin kitlelerden kopması olduğunu söyledi. Yolsuzluğa kararlılıkla karşı çıkmanın ve yolsuzluğu önlemenin tüm Parti için önemli bir siyasi görev olduğunu belirtti. Parti'nin kitle çizgisine bağlı kalmanın öneminin altını çizerek, Parti'nin her şeyi halk için yapmasını ve her işte halka güvenmesini istedi.
Her kademedeki yetkililerden, halka gönülden hizmet etme ve onlar için pratik ve güzel şeyler yapma amacını akılda tutmalarını istedi.
Çin'in egemenliği ve güvenliği ile ilgili bir dizi uluslararası acil durumla mücadelede, siyasi ve ekonomik alanlarda ortaya çıkan doğal afetlerin getirdiği zorlukların ve risklerin üstesinden gelmede tam anlamıyla bir zafer kazanmak adına ülkesine liderlik etti.
JİANG ZEMİN’İN EMEKLİLİĞİ
Eylül 2004'te, 16. ÇKP Merkez Komitesinin dördüncü genel kurulu, Jiang'ın Parti Merkez Askeri Komisyonu başkanlığı görevinden emekli olma talebini onayladı. Mart 2005'te, 10. Ulusal Halk Kongresi'nin üçüncü oturumunun ikinci genel kurulu, Jiang'ın Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Askeri Komisyonu başkanlığı görevinden emekli olma talebini de onayladı.
Jiang, liderlik görevlerinden emekli olduktan sonra, ÇKP Merkez Komitesinin çalışmalarını kesin bir şekilde onayladı ve ona desteğini verdi. Çin'e özgü büyük sosyalizm davasına ilgi gösterdi ve Parti işleyişini iyileştirme ve yolsuzlukla mücadele çabalarını kararlılıkla destekledi.
Jiang, 'Jiang Zemin'in Seçilmiş Eserleri'nin birinci, ikinci ve üçüncü ciltlerinin düzenlenmesinden ve son haline getirilmesinden şahsen sorumluydu. Bu eserler, Jiang'ın 1980'lerin sonlarından 21. yüzyılın başına kadar temsili ve yaratıcı çalışmalarını içermektedir.
Jiang tarafından kurulan Üç Temsil Teorisi, Partinin uzun vadede desteklemesi gereken yol gösterici bir ideolojidir. Aynı zamanda Partinin ve halkın değerli bir entelektüel hazinesidir.
Çin yeni bir yolculuğa çıkarken, tüm Parti, tüm ordu ve tüm etnik gruplardan Çin halkı, merkezinde Yoldaş Xi Jinping olmak üzere ÇKP Merkez Komitesinin güçlü liderliğini izlemeli ve modern bir sosyalist ülke inşa etmek için amansızca çabalamalıdır.