Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya'nın cuma günü yaptığı ortak açıklamada, Çin’den 'kurallara dayalı uluslararası düzene aykırı eylemleri' ile meydan okuyan bir ülke olarak bahsedildi. Bu açıklamayla Japonya, ABD'nin jeopolitik stratejisinin kiralık silahı statüsünü daha da teyit etmiş oldu. Açıklamada, 'liderler ayrıca bakanlarına Japonya'nın karşı saldırısı ve diğer yeteneklerinin geliştirilmesi ve etkili bir şekilde kullanılması konusunda iş birliğini güçlendirme talimatı verdiler.' ifadeleri yer alıyor.
Tarafların açıklama tonu, Japon hükümeti tarafından Aralık ayında yayınlanan ve Japonya’nın sözde pasifist anayasasının çok ötesine geçen, üç güvenlik ve savunma belgesinde açıklandığı gibi, ABD'nin Japonya'nın askeri kapasitesini genişletmesine onay verdiğini güçlü bir şekilde gösteriyor.
TOKYO PİYONLUĞA MI ADAY?
Japonya, ABD'nin jeopolitik oyununun bir kalkanı rolünü yeniden silahlanma bahanesi olarak bir fırsat, hatta bir mızrak ucu rolüne dönüştürme şansını kurnazca kullanıyor. Bu da Doğu Asya'daki ülkeleri haklı olarak ürkütmektedir. Giderek militarize olan bir Japonya, Asya ülkelerine Pasifist Anayasasının dayattığı kısıtlamaları zorunlu kılan tarihi nedenleri hatırlatmaktan başka bir şey yapamaz. İroni şu ki, Japonya'nın ABD'nin yardımıyla askeri genişlemesi, her iki ülkenin de desteklediğini iddia ettiği Asya-Pasifik'teki kurallara dayalı düzen ile tutarsız bir eylemdir.
Japonya'nın yeniden askeri bir güç haline gelmesine izin verilmemesi gerektiği uzun zamandır tüm dünyanın fikir birliği olmuştur. Bu, Doğu Asya'da ve genel olarak dünyada barış için önemli bir temeldir. Yine de Japonya'daki sağcı siyasi güçler uzun süredir bunu yapmaya çalışıyor. Japonya'nın ABD'nin bir piyonu gibi hareket etmeye istekli olmasının arkasında, bölgesel bir askeri güç statüsünü geri kazanma hırsı var. Bu hırs, ABD'nin kendi adına hareket edecek bölgesel bir vekil bulma ihtiyacıyla örtüşüyor.
TAIWAN NE ABD’Yİ NE DE JAPONYA’YI İLGİLENDİRİR
ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ortak bildiride, ABD'nin nasıl bir Japonya umduğu hakkında çok şey anlatan 'Uluslararası toplumda güvenlik ve refahın vazgeçilmez bir unsuru olarak Tayvan Boğazı boyunca barış ve istikrarı korumanın önemini' açıkladılar. Washington’a göre Japonya, Çin'i kontrol altına alma stratejisinde çok önemli bir rol oynayabilir.
Diğer taraftan Taiwan sorunu Çin'in iç meselesidir ve Çin'in ulusal yeniden birleşmesini nasıl gerçekleştireceği başka hiçbir ülkeyi ilgilendirmez. Washington, Japonya'nın sağcı güçlerinin emellerinin Japonya’dan Amerika’nın istediklerinin çok ötesine geçtiğini anlamalı. Doğu Asya ve genel olarak dünya için istikrarsızlığın kaynağı burasıdır. Doğu Asya ülkeleri ve Japon halkına hatırlatılması gereken şey, Japon militarizminin yükselişinin bölgesel ve küresel barış ve istikrar için oluşturduğu büyük tehlikedir.