İtalya’nın kuzeyindeki kuraklığın ülke mutfağının en önemli yemeklerinden Risotto’nun da geleceğini tehdit ettiğine dikkat çeken Özkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Avrupa’nın ortak sorunu olan kuraklık İtalya’da kendini daha çok hissettiriyor. Po Vadisi hem tarım ve hayvancılık hem de gıda endüstrisi açısından İtalya için oldukça önemli bir bölge. Po Vadisi son 70 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. Bu bölge aynı zamanda Risotto yemeğinde kullanılan özel pirincin yetiştirildiği bölge. Ancak bu yıl pirinç hasadı neredeyse yapılamayacak. Çünkü kuraklık nedeniyle ekili alanların tamamı yok olmak üzere. Bilindiği gibi pirinç tarlaları 2 ile 5 cm su içinde olması gerekiyor ancak bu tarlalar şu anda çölleşmiş durumda. Ekili alandaki pirinçlerin yüzde 90’nın kuruduğu geri kalan kısmalarının da kurtarılmasının zor olduğu belirtildi.
İtalya’da sadece Po Vadisi’nde değil, ülkenin diğer bölgelerinde de çok ciddi kuraklık sıkıntısı var. Bahçe sulama, araba yıkama, havuz doldurma gibi klasik önlemlerin yanı sıra bazı şehirlerde berberlerin müşterilerin saçını bir kez yıkamasına izin veriliyor. Tarihi çeşmelerden akan sular kapatıldı. Uzmanlar tedbirler alınmazsa kuraklığın çok ileri boyutlara varabileceği uyarısında bulundu.
SICAK HAVALARDA NELER YAPILMALI?
Son döneminde Avrupa’da hava sıcaklıkların ortalaması 30 derecenin üstüne çıkmaya başladı. İnsanlarda bu durumdan şikâyetçi. Enerji krizi olduğu içinde öyle klima çalıştırmakta eskisi gibi kolay değil. Yetkililer de bu nedenle de sık sık uyarılarda bulunuyor. Hollanda’daki bir üniversite yaptığı araştırmayla vatandaşlara bazı ipuçları sunuldu. Buna göre, tavsiye edilen bazı uyarılar şöyle:
‘Güneş doğmadan önce kapı ve pencereli açarak evi mutlaka havalandırın. Gün boyu da kapı ve pencereleri kapalı tutun ve ısının eve girmesine izin vermeyin. Elektrikli aletleri gereksiz yere çalıştırmayın. Basit yemekleri yapmayı tercih edin. Akşamları tekrar kapı ile pencereleri açın ve evi havalandırın. Sağlıklı kumaştan yapılmış eşyaları kullanın. Bol bol su tüketin. Çocukların vücut ısılarının artmaması için ekstra çaba harcayın.’
İSPANYA’DA “SAVAŞ ANKETİ” YAPILDI
İspanya’da her on kişiden üçü ülkesi için savaşmaya istekli olduğunu söylüyor. Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu sonrası bu konular Avrupa’da çok fazla tartışılmaya başlandı. İspanya’da yapılan ankette, ‘Eğer savaş olsa ülkeniz için savaşır mısınız?’ sorusu soruldu. İspanyolların büyük bir bölümü buna ‘hayır’ yanıtını verdi. Ankete katıların sadece yüzde 30’u savaşa gidebileceğini yüzde 70’i ise savaşa karşı olduğunu söyledi. Bu soru hem erkeklere hem de kadınlara soruldu. Erkeklerin yüzde 44’ü savaş istemediğini belirtti. Yüzde 37’si ise savaşa sıcak baktığını söyledi. Kadınların büyük bölümü de savaşa karşı olduğunu belirtti. Ankette özellikle gençlerin savaş karşıtı olduğu gözlendi. Bu sonuçlar dünya barışı açsından ise umut verici bir durum. Çünkü Ukrayna krizinden sonra birçok Avrupa ülkesinde yapılan araştırmada insanlar ülkeleri için savaşa seve seve gidebileceğini belirtmişti. Ancak İspanya, Hollanda, Finlandiya, İrlanda, Hırvatistan ve Fransa gibi ülkelerde insanların özelliklede gençlerin savaş karşıtı olduğu anketlerle ortaya çıktı.”