Lapid, ülke basınında çıkan 'İsrailli yetkililerin Suudi Arabistanlı muhataplarıyla iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulması üzerine görüşmeler yaptığı' yönündeki haberlere dair İsrail ordu radyosuna konuştu.
Riyad ve Tel Aviv arasında normalleşmenin 'belki de üç dışişleri bakanı sonra gerçekleşebileceğini' dile getiren Lapid, son dönemde İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'e işaretle 'Bu geçen sefer olduğu gibi olmayacak. Bir sabah uyanıp bir anda sürprizle karşılaşmayacağız.' dedi.
Lapid, Suudi Arabistan ile normalleşmenin 'uzun ve dikkatli bir süreç' olduğunu belirterek, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Körfez ülkeleriyle bu konu üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
SUUDİ ARABİSTAN, 'FİLİSTİN BARIŞINI' ŞART KOŞUYOR
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomi Forumu'na katıldığı sırada ülkesinin İsrail ile normalleşmesine ilişkin bir soruya, Riyad'ın 'Filistin konusu çözülmeden İsrail ile ilişki tesis etmeyeceği' yanıtını vermişti.
Bin Ferhan, Filistin meselesine çözüm ve İsrail'in tüm Arap ülkeleriyle normalleşmesini içeren Arap Barış Girişimi'ni Suudi Arabistan'ın başlattığını ve buna liderlik etmeyi sürdüreceğini aktarmıştı.
Suudi Arabistan liderliğinde 2002'de başlatılan Arap Barış Girişimi, 'İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve Filistinli mülteciler konusunda adil bir çözüm bulunması' karşılığında İsrail'in tüm Arap ülkeleriyle ilişki tesisini öngörmüştü. Taraflardan gelen karşılıklı mesajlara rağmen somut bir anlaşma sağlanamamıştı.