İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran nükleer sorununa dair müzakerelerde anlaşmaya varılması için nükleer güvence sorununun çözülmesi gerektiğini açıkladı.
Reisi dün düzenlenen basın toplantısında, nükleer güvence sorununun çözülmemesi halinde, söz konusu müzakerelerde anlaşmaya varılsa bile bunun “herhangi bir önem taşımayacağını” kaydetti.
İran’ın öteden beri görüşme masasından ayrılmadığına işaret eden Reisi, İran'a yönelik baskıcı ABD yaptırımlarının kaldırılması gerektiğini, ayrıca kapsamlı anlaşmaya sadık kalmayan ülkelerin mutlaka yaptıkları taahhütleri yeniden yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.
Reisi, nükleer silahların İran'ın ulusal savunma stratejisinde 'yeri olmadığını' söyledi.
İran'ın komşu ülkelerle olan ilişkilerine değinen Reisi, İran hükümetinin komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesini dış politika ilkesi olarak gördüğünü ve bu politikanın önümüzdeki dönemde ikili kapsamdan çok taraflı, bölgesel ve uluslararası boyuta taşınacağını söyledi.
İran'ın bulunduğu bölgenin güvenliğinin bölge ülkelerinin elinde olması gerektiğini dile getiren Reisi, bölgede Amerikalıların varlığının herhangi bir güvenlik getirmeyeceğini, ancak sorun yaratacağını ve güvenliği tehlikeye atacağını vurguladı.
Temmuz 2015'te İran, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya ile nükleer bir anlaşmaya vardı. Mayıs 2018'de Amerika Birleşik Devletleri anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve ardından İran'a bir dizi yaptırım uyguladı. Mayıs 2019'dan bu yana İran, anlaşmanın bazı şartlarının uygulanmasını kademeli olarak askıya aldı, ancak alınan önlemlerin 'geri alınabilir' olduğunu açıkladı. Nisan 2021'den itibaren İran nükleer anlaşmasına dahil olan taraflar, ABD ve İran'ın anlaşmanın uygulanmasına devam etme konusunu görüşmek üzere Avusturya'nın başkenti Viyana'da çok sayıda müzakere turu düzenledi ve ABD müzakerelere dolaylı olarak katıldı.