Gazeteci İsmet Özçelik, CRI Türk’te Özgür Özbakır’ın sunduğu “Akşam Raporu” programına konuk oldu ve siyaset gündeminin dikkat çeken başlıklarını yorumladı.
Özçelik’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Sinan Oğan’ın seçmeni, ideolojik bir seçmen değil”
“Yeni öğrendiğim bir araştırma sonuçlarına göre, ilk turda Sinan Oğan’a oy verenler, ikinci turda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verecek. Bu durum, Sinan Oğan’ın tavrından bağımsız olarak öyle. O seçmen, Sinan Oğan’a bağlı, ideolojik bir seçmen değil. O seçmelerin içinde Muharrem İnce’ye kurulan kumpas öncesi İnce’yi destekleyenler, MHP’ye ve İYİ Parti’ye tepkili olanlar, Kılıçdaroğlu’na kızgın olanlar gibi birçok farklı düşünceden insan var.
“İkinci turlara katılım daha az oluyor”
Dünya’da ikinci tura kalan seçimlere baktığımız zaman, seçime katılımda ilk tura göre yüzde 10’a yakın bir oranda düşüş olduğunu görüyoruz. Katılımı kim daha fazla sağlarsa, onun lehine olur. ‘Nasıl olsa Erdoğan kazanır’ diyenler olur ve sandığa gitmezlerse, sürpriz bir sonuç çıkabilir. Moral bozukluğu içinde olan ve ‘Erdoğan zaten kazanır’ diyen muhalefet seçmenleri olursa, fark daha da açılabilir.
“Kılıçdaroğlu, milliyetçi bir tavır sergiliyor”
Kılıçdaroğlu, kampanyasında değişikliğe gitti ve milliyetçi bir tavır sergiliyor. CHP içinde sandığa gitmeyen, yaklaşık 6 milyon 700 binlik bir seçmen var. Onları sandığa götürme çabası var. Sandığa gitmeyenlerin en fazla olduğu iller İstanbul, Adana, Mersin ve Antalya gibi, son seçimlerde muhafetin daha çok oy aldığı iller. Genel gidişat, Erdoğan lehine gözüküyor.”