Haber: CRI Türk Dış Haberler Servisi
Uluslararası toplumun kalbi önümüzdeki günlerde Güneydoğu Asya’da atmaya devam edecek. Küresel siyasetin giderek belirsizleştiği şartlar altında Kambaoçya’da 13 Kasım’a kadar sürecek ASEAN zirvesi, Endonezya’daki G20 toplantısı ve Tayland’daki Asya-Pasifik Ekonomik İş Birliği buluşması giderek önem kazanıyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, çarşamba günü basın mensuplarına verdiği demeçte G20 Zirvesi’nin oturum arasında Çin tarafıyla bir araya gelmeyi planladığını söyledi. Biden, Çin tarafının önceliklerini ve endişelerini daha iyi anlamak istediğinin altını çizerek kendilerinin Washington yönetiminin hassas noktalarını aktaracaklarını belirtti. Reuters haber ajansı ise görüşme sırasında Taiwan konusunun masaya yatırılabileceğini takipçilerine duyurdu.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da hafta başında yaptığı açıklamada taraflar arasındaki askeri iletişimi “rayına oturmak” istediklerini öne sürdü. Sullivan’a göre bu sayede yanlış anlaşılmaların önünü geçilirken, küresel istikrara da daha fazla katkı sunulacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian da perşembe günü düzenlendiği olağan basın toplantısında Çin ve ABD liderlerinin çeşitli kanallar aracılığıyla sık sık iletişim halinde olduklarını dile getirdi. Çinli diplomat Beijing yönetiminin Bali’de düzenlenecek G20 Zirvesi’ne ve liderler arası üst düzey görüşmeye önem verdiğini ifade etti.
TEK ÇİN İLKESİ ÇARPITILMAMALI
Zhao Lijian, Taiwan konusunun Çin’in temel çıkarları arasında yer aldığını ve Tek Çin ilkesinin Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temeli olduğunu anımsattı. Zhao “ABD, Tek Çin ilkesini bulanıklaştırmaya, içini boşaltmaya ve çarpıtmaya son vermeli. Diğer ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne, uluslararası ilişkilere müdahale etmeme standartlarına uygun olarak saygı göstermelidir.” değerlendirmesinde bulundu. Zhao ayrıca Çin’in her zaman kapsayıcı ortaklıklardan yana olduğunu ve ikili ilişkilerin üçüncü tarafları hedef almaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Asya Çağı’nın hız kazandığı dönemde Çin ise belirleyici rolü ve G20’nin önemi uzmanlar tarafından da yakından takip ediliyor. Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Müdürü Wang Yiwei, G20’nin özellikle küresel ekonomik yönetişime odaklanması çağrısı yaptı. Global Times gazetesine konuşan 'Çin pazarından ayrılmak küresel rekabet gücünü kaybetmek anlamına gelebilir.” diye konuştu.