Akademisyenler ve uzmanlar, Çin'in gelişiminin özellikle son 10 yılda diğer gelişmekte olan ülkelerin kendi modernleşme yollarını izlemeleri için iyi bir örnek oluşturduğunu söyledi.
Yorumlar, Perşembe günü Beijing'de düzenlenen Gelişmekte Olan Ülkelerde Ulusal Yönetişim konulu Üçüncü Düşünce Kuruluşları Forumunda geldi. Çin Komünist Partisi (ÇKP), Merkez Komitesi Parti Okulu, ÇKP Merkez Komitesi Parti Tarihi ve Edebiyatı Enstitüsü ve Beijing Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen forum hem çevrim içi hem de yerinde gerçekleştirildi.
Foruma Çin, Avrupa, ABD ve Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki 20'den fazla gelişmekte olan ülkeden yetkililer ve düşünce kuruluşu temsilcileri katıldı.
Beijing Üniversitesi Güney-Güney İş birliği ve Kalkınma Enstitüsü başkanı Profesör Justin Lin Yifu, 'Modernleşmenin temelde Batılılaşma olduğu bir zaman vardı' dedi. 'Batılı milletlerin yaptığını diğer milletler de yapmalı; Batılı milletlerin önemli gördüğü şeyler diğer milletler için de önemliydi.' 'Böyle bir stratejinin izlenmesi kalkınmayı hızlandırmayı amaçlıyor olsa da, gerçekte genellikle başarısız oldu', dedi.
20. ÇKP Ulusal Kongresi'nde ortaya konulan Çin'in modernleşme yolu kavramını incelerken, 'Çin, işi kendi şartlarında yaparak, elindekileri temel alarak ve sonra ne yapacağına karar vererek yaptı.' 'Kendi olmak, diğer gelişmekte olan ülkelerin Çin'in gelişmesinden öğrenebilecekleri en önemli derstir.'
Kıdemli bir araştırmacı ve ÇKP Merkez Komitesi Parti Tarihi ve Edebiyatı Enstitüsü'ndeki akademik ve düzenleme komitesinin yöneticisi olan Wang Junwei, Çin'in gelişme tarzının, son 500 yıldaki büyük Batılı güçlerin modernleşmesinden tamamen farklı olduğunu söyledi. 'Büyük Batılı güçlerin modernleşmesi, diğer ulusların kan ve teriyle doludur. Bu nedenle, Çin iyi gelişmiş olsa bile asla hegemonya aramayacak bunun yerine diğer gelişmekte olan ülkelere yardım edecek.' dedi.
Uluslararası İdari Bilimler Enstitüsü başkanı ve Bahreyn'deki Kamu Yönetimi Enstitüsü başkanı Ra'ed Mohamed BenShams, 'evrensel olarak geçerli olan hiçbir kalkınma ve modernizasyon modu olmadığını' söyledi.
Konuşmasında 'Farklı ortamlarda farklı geliştirme modları geçerlidir ve kendi başarı nedenleri vardır.' dedi. 'Çin'in kalkınma tarzı, ulusun kalkınmasına katkıda bulunan önemli bir model olduğunu kanıtlıyor. Hepimizin tanık olduğu gibi, Çin kalkınma merdivenlerini tırmanıyor.”
'Çin kültürü aynı zamanda zorluklarla başa çıkmak için bize çözüm sağlayan bilgelik ve sabır içerir. Çok uluslu birlik ve iş birliğine, kamu yönetim yatırımına ve sorunlarımıza yenilikçi çözümleri teşvik etmek için iyi bir yönetişim inşa etmeye ihtiyacımız var.'
Lao Ulusal Siyaset ve Kamu Yönetimi Akademisi Kamu Yönetimi Fakültesi Dekan Yardımcısı Souphavady Larkhamsai, Çin'in dışa açılma politikasının uluslararası iş birliğini ve Çin'in yöntemine ilişkin anlayışı artırdığını söyledi.
Foruma hitaben yaptığı konuşmada, 'Mevcut çağda hem fırsatlar hem de zorluklar var ve sorunları tek başına çözebilecek hiçbir ülke yok.' dedi. 'Modernleşmeye giden yolda, bu tür politikalar ve girişimler dünyanın her yerindeki insanlar için sağlam bir temel oluşturabilir ve aynı zamanda tüm ulusları eşit bir şekilde birlikte modernleşmeye teşvik edebilir.'
Kaynak: China Daily