Dünya ve Türkiye ekonomisi kışa hazır mı? Bu yılın enflasyon yılı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Cüneyt Dirican, önümüzdeki bir iki yılın da zorlu geçeceğini belirtti. Enerji fiyatlarındaki yüksek maliyetlerin ise enflasyonda yavaşlama trendini geciktirdiğini kaydetti.
İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican, Manşet programında Türkiye ve dünya ekonomisini değerlendirdi. Dirican, “Benim çocukluğumda aileler kışın evin bir odasını ısıtırdı. Bizde de elektrik fiyatları ve doğal gazın dünyada geldiği nokta ortada. Bu sene herhalde aileler birbiriyle yeniden tanışacaklar.” diyerek ısınma maliyetlerinde yaşanan artışın olası etkilerine değindi, “Enflasyon dünyada olduğu gibi bizde de can acıtıyor.” dedi.
Dirican ayrıca Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) pazarındaki tüketicilerin harcama alışkanlıkları göz önüne alındığında enflasyona daha duyarlı olduğu görüşünü paylaştı. Türkiye’de ve dünyada gramajların düşürülerek gizli enflasyonun da geliştiğini belirten Dirican, enflasyon trendinin önümüzdeki birkaç yıl daha etkisini kuvvetli bir şekilde hissettireceğini kaydetti.
“Bu sene enflasyon yılı olacak demiştik.” diyen Dirican, yüksek enerji maliyetlerinin enflasyonda yavaşlama trendini geciktirdiğini ifade etti. Fiyatların “yapışkan” olduğunu kaydeden Dirican, Türkiye’de ve dünyada fiyatlarda kolay kolay geri çekilme olmayacağını söyledi.
Bunu geriye çevirecek tek şeyin küresel ve jeopolitik rekabetin yumuşamasıyla mümkün olabileceği değerlendirmesini yaptı. Dirican, “Bu dünya Soğuk Savaşı bitirip insanlık olarak hepimiz kardeşiz demediği sürece fiyatlar kolay kolay düşmez.” dedi.
Türkiye’nin büyüme trendini sürdürerek “bisikletin pedalını çevirmeye devam ettiğini” söyleyen Dirican, dünyada ise beklentilerin ABD’deki kasım ayı ara seçimlerinden sonra küresel rekabette tansiyonun düşebileceğini kaydetti.