China Daily
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin ile gerçekten iş birliği yapmaya istekliyse, Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı (PGII), iki ülkenin de daha az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak için birlikte çalışmasına zemin hazırlamalıdır.
Bir altyapı girişiminin gerçekten küresel bir kamu malı olarak ve kapsayıcı olup olmadığıdına dair hızlı bir test. Bu hesaba göre, PGII değil.
KÜRESEL ALTYAPI VE YATIRIM ORTAKLIĞI
Joe Biden yönetiminin geçen hafta G7 Zirvesi'nde önerdiği bir buluşu olan PGII, esasen dünyanın en zengin ülkelerinin beraber çalışarak Çin'i küresel altyapı pazarından çıkarmak ve diğer gelişmekte olan ülkelerle iş birliğini engellemek için bir düzenlemedir.
Çin'in 2013 yılında önerdiği ve herkese açık olan Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin aksine, PGII herkese açık değildir. Biden yönetiminin Çin'in gelişimini kontrol altına almaya çalışmadığı iddiası bir kez daha boş geliyor. Kuşak Yol İnisiyatifi dünyaya gözle görülür faydalar sağlarken ve ortak kalkınma çabalarını bir araya getirmek için küresel bir platforma evrilirken, PGII basitçe bölmek ve yönetmek için jeopolitik bir araçtır.
KUŞAK YOL İNİSİYATİFİ TÜM ÜLKELERE AÇIK
Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, “G7'yi Ekonomik olarak refahımızı sağlayan bir NATO olacağız.” dedi. Bu bağlamda, PGII’ın daha fakir ülkelerin ihtiyaçlarını silahlandırmak için alaycı bir girişim olduğu açıktır.
Böyle bir alaycı önerme, günümüz dünyasının sağduyudan ne ölçüde saptığını gösterir. Hem G7 hem de NATO, ABD'nin kendi hegemonyasını sürdürmesine yardımcı olmak için gelişmiş ekonomilere ve Transatlantik ittifak üyelerine bağladığı bir baş belası haline geldi.