Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Pençe-Kilit harekâtı, Irak ve Suriye’nin kuzeyinde devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez terör tehdidinin tamamen bertaraf etmek istediklerini duyurmasına karşın Amerika Birleşik Devletler (ABD) Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede YPG unsurlarının 30 kilometre içeri çekilmesini önerdi. CRI Türk’te Gökhun Göçmen’in hazırlayıp sunduğu Manşet programına katılan Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Washington yönetiminin daha önce de benzer teklifler sunduğunu anımsatarak “2019’da Barış Pınar harekâtı yapıldığında yine gündeme gelmişti, ABD ve Rusya ile görüşüldü ancak bir anlaşma yapılmasına rağmen o koşullara uyulmadı.” ifadesini kullandı.
PKK İLE EN YAKIN İLİŞKİSİ OLAN TÜRKİYE
Terör örgütü PKK ile Suriye sahasında en yakın ilişkiye sahip devletin ABD olduğunu anımsatan Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, ABD’nin bölgeden çekilmesi için stratejiye ihtiyaç olduğunu söyledi. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Washington yönetiminin bölgeden çekilmek istediğini ancak bunun gerçekleşmediğini dile getiren Atabay “ Afganistan’dan çekilen ABD, Suriye’den de çekilebilir. Buna karşın ABD aynı zamanda Orta Doğu’daki varlığını da sürdürmek istiyor. Bu yüzden ikilemde, bu ikilem Türkiye’nin terörle mücadelesini sekteye uğratıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin Suriye’den çekilmesi halinde teröre lojistik desteğin son bulacağının altını çizen Atabay, bu hedef doğrultusunda bölge ülkelerinin iş birliğine gitmesi gerektiğini aktardı. Aynı zamanda 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terör ve Terörizmle Mücadele Merkezi Başkanı ve Strateji Kurulu Üyesi olan Atabay şunları kaydetti:
“En önemli nokta ise bölge ülkeleriyle iş birliği yapılması. Bu ülkeler İran, Irak ve Suriye. 2017 yılında Mesud Barzani, Kürdistan bağımsızlığını ilan etmişti. ABD ve İsrail, referandum yaptırmıştı. Bu referandum sonrasında Türk ve Irak Ordusu Silopi’de tatbikat yaptı, İran’da referanduma şiddetle karşı çıktı ve üç ülke deklarasyon yayımladı. Sonucunda Barzani amacına ulaşamadı. Dolayısıyla bölge ülkeleriyle iş birliğine girip, herkes gücü oranında direnç gösterirse PKK varlığını ortadan kaldırmak mümkün. Bu istenilmediği için Türkiye ile Suriye’yi görüştürmüyorlar. Şu anda bir güç birliğine ihtiyacımız var. Kendi ulusal çıkarlarımız açısından bakmamız gerekli ve bize destek sağlayacak olan bütün bölge ülkeleriyle birlikte hareket etmeliyiz. Terörün oradaki yaşam sosyolojisini ve idari yapısını kırmalıyız.”