Haber: Gökhun Göçmen
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2009’da ilk liderler buluşmasını tertip ettiği ve 2010’da Güney Afrika’nın katılımı ile BRICS adını alan beşli platform gelişen dünyanın öncüleri arasında yer alıyor. Çin’in ev sahipliğinde 14. Liderler Zirvesi’ne devam eden BRICS, gelinen noktada dünya nüfusunun yüzde 40’ına küresel Gayri Safi Hasıla’nın (GSİYH) yüzde 24’üne ve mal ticaretinin yüzde 16’sından fazlasına hükmediyor.
BRICS ülkelerinin ekonomideki rolünü CRI Türk için yorumlayan Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ufuk Söylemez “BRICS ülkeleri geçmişte “kırılgan ekonomiler” olarak adlandırılıyordu. Bugün ise BRICS ülkelerinin tamamı kırılgan ekonomi yapısından çıktılar. Bugün dünya nüfusunun önemli bir bölümü ve küresel GSYİH’nin neredeyse dörtte biri bu ülkelere ait. Küresel jeopolitk ve jeoekonomik ağırlık merkezli Asya-Pasifik’e kaymış vaziyette.” dedi.
BRICS ülkelerinin küresel üretim üssü haline geldiğini belirten Söylemez, Batı’nın ekonomi politikasını ise “kumarhane kapitalizmi” ve “uluslararası tefecilik” olarak tanımladı. Eski Bakan Söylemez finansal işlemlere dayalı modelin üretimi esas almadığını vurgulayarak “Üretim olmayınca paylaşım da problem haline geliyor ve uluslararası tefecilik dünyaya hegemon bir model olarak dayatılıyor.” tespitinde bulundu.
NATO’DA SAVAŞ, BRICS’TE YATIRIM VE TİCARET VAR
Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ufuk Söylemez, BRICS’ zirvesinin ekonominin yanında siyaseten verdiği mesajları da “çok kutupluluk” çerçevesinde değerlendirdi. Çok kutuplu dünyanın barış ve istikrar için hayati önemde olduğunu aktaran Ufuk Söylemez, BRICS’in Soğuk Savaş, gruplaşma ve blok çatışmalarını reddettiğini söyledi. Ay sonunda yapılacak NATO Zirvesi’nde yaptırımlar ve silahlanmanın gündeme geleceğinin altını çizen deneyimli siyasetçi buna karşın BRICS’in yatırım ve ticareti teşvik ettiğini belirtti. Söylemez “Şu an BRICS çok kutuplu dünyanın öncüsüdür.” ifadesini kullandı.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in BRICS Zirvesi’ndeki konuşmasını anımsatan Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ufuk Söylemez bu bağlamda şunları kaydetti:
“Çin lideri yaptırımların bir bumerang gibi yapanları da vuracağı söyledi ki burada haklı. Bugün yaptırımlar ve Ukrayna-Rusya arasındaki krizin gıdadan enerjiye müthiş bir tedarik sıkıntısına, tedarik zincirlerinin aksamasına hatta açlık ve kıtlık riskine kadar yöneleceği endişeleri var. Bugün dünyada enflasyon görülmemiş boyutlara geldi.”
TÜRKİYE ÜYELİK TEKLİFİ GELMELİ
“Tek kutup bir dünyayı ve emperyalizmin hegemonyasına girmeyi bütün mazlum milletler, gelişmekte olan reddetmeli” diyen Ufuk Söylemez, konuşmasının devamında Türkiye’nin BRICS’e üye olmaması yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
“Gelişmekte olan ancak bir türlü gelişemeyen ülkelerin başında ne yazık Türkiye gibi ekonomiler yer alıyor. BRICS’in toplantılarına 2017’den bu yana gözlemci sıfatı ile çok sayıda ülke katıldı. Bunlar arasında Arjantin, Endonezya, Meksika ve tabi Türkiye var. Bilindiği gibi Türkiye 2018’de Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım gösterdi ve BRICS+ (plus) kavramı da oradan çıktı. BRICS genişlemeli mi? Akıllı bir şekilde giderse genişleyebilir çünkü dünya 5 ülke değil. “Dünya 5’ten büyük” cümlesi yanlış değil. Bu ifade esasında Güvenlik Konseyi için söylenmişti ancak BRICS de bu 5 ülke arasında kalmamalı. BRICS’in de böyle bir niyetinin olmadığını görüyoruz. Kaldı ki BRICS, NATO’nun bir alternatifi değil. Bu bakımdan davet edilmesi kaydıyla Türkiye’nin üye olmasında sakınca yok.”