Dünya Bankası Başkanı David R. Malpass, 2023 yılı için küresel büyüme beklentisini yüzde 3’ten yüzde 1,9’a kadar indirdiklerini söyledi.
Malpass, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın sonbahar yıllık toplantısı kapsamında dün düzenlenen bir basın toplantısına katıldı. Malpass, dünya ekonomisinin resesyon tehlikesine yaklaştığını vurguladı.
Enflasyon, faiz oranlarının yükselmesi ve borçların artması gibi sorunların yoksul ülkeler için ciddi tehdit oluşturduğuna işaret eden Malpass, küresel ekonominin resesyona girebileceğini dile getirdi.
Dünya ekonomisinin çok yavaşlamasının gelir seviyesinin düşmesi anlamına geldiğini belirten Malpass, Covid-19 salgınının küresel yoksullukla mücadele çabasını büyük sekteye uğrattığını hatırlattı. Malpass, 2020 yılında 70 milyon kişinin aşırı yoksulluk sıkıntısını çektiğini ve Ukrayna krizinin bazı aileleri daha kötü duruma düşürdüğünü kaydetti.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, aynı basın toplantısında yeni kalkınan piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin ABD Doları’nın güçlenmesi, borç maliyetinin yükselmesi ve sermayelerin dışa kaçınmasından kaynaklanan sıkıntılar çektiğini ve bu arada en borçlu ülkelerin en ciddi sıkıntıları yaşadıklarını hatırlattı.
Georgieva, dünya ekonomisinin sorunlar yaşadığı bir dönemde dayanma gücü açısından zayıf olan yeni kalkınan piyasalar ve gelişmekte olan ülkelere destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Georgieva, gıda güvenliğine yönelik tehditler ve borçların artmasının bu ülkelerin en fazla sıkıntı çektiği hususlar olduğunu dile getirdi.
Dünya çapında 345 milyon nüfusun ciddi gıda güvensizliği sıkıntısı yaşadığına işaret eden Georgieva, başta Sahra Çölü’nün güneyindeki Afrika ülkeleri dahil olmak üzere 48 ülkenin gıda güvensizliğinden çok etkilendiğini belirtti.
IMF’nin verilerine göre düşük gelirli ülkelerin yüzde 60’ı borç sıkıntısı veya borç riski yaşıyor.