Haber: CRI Türk Haber Merkezi
Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İsrail’le yaşadığı normalleşme süreci Mısır ile devam ediyor. Katar’da düzenlenen Dünya Kupası kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi’nin buluşması Ankara ve Kahire hattındaki buzları eriten en üst düzey temas olarak kayıtlara geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmelerin devam edeceği sinyalini verirken, CRI Türk’te Gökhun Göçmen’in hazırladığı Manşet programında katılan Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe “Türkiye’nin diğer ülkelerle, onların da Türkiye ile ortak menfaatleri mevcut. Dolayısıyla buradaki normalleşme sürecini olağan karşılamalı.” ifadesini kullandı.
MISIR DA SÜREÇTEN KAZANÇLI ÇIKACAK
Liderler arasındaki buluşmanın ayaküstü gerçekleştiğini ve dolayısıyla “zirve” olarak tanımlanmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe “Buna karşın Türk ve Mısırlı yetkililer arasında zaten bir süredir görüşmeler yapıldığı bilgisi vardı.” dedi. Gökçe, Kahire’nin Ankara ile normalleşme sürecinde elde edeceği kazanımları şöyle sıraladı:
“Mısır, Türkiye ile deniz yetki alanı anlaşması yaparsa, yaklaşık bir Kıbrıs Adası kadar alan kazanıyor. Eğer Yunanistan’la veya Rum kesimiyle bu anlaşmayı yaptığı takdirde bu kadar geniş alanı olmayacak. Diğer bir kazanç ise Mısır yıllık 80 bin megavat elektrik üretimi var, bunun 30 bin megavatı fazlalık ve Mısır, bu fazla elektriği Avrupa’ya satmak istiyor. Ancak Avrupa’ya giden elektrik hatları Türkiye’nin alanlarından geçiyor. Batı ise bunu istemiyor ve Mısır’ın bu anlaşmayı Rum kesimiyle yapmasını istiyor. Mısır’ın doğal gaz fazlalığı da mevcut yine bu hatlardan geçmek zorunda. Türkiye ile anlaşma yaparsa hem alan kazanacak hem de satma imkânı daha fazla olacak.”
ÜÇ ÜLKENİN ORTAK PAYDASI TERÖRLE MÜCADELE
Türkiye’nin normalleşme sürecinde geri sayımın devam ettiği ülkeler arasında Suriye de yer alıyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Suriye ile yeni bir vasat açılmalıdır.” sözlerinin hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Olabilir. Siyasette küslük dargınlık olmaz. Eninde sonunda en uygun şartta adımlar atılır.” yanıtını verdi.
Türkiye, Suriye ve Irak’ı birleştiren en önemli paydanın terörle mücadele olması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Ankara’nın sınır ötesi operasyonlarının günün sonunda komşu ülkelerin de egemenliğine hizmet edeceğini dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bölgedeki varlığına işaret eden Gökçe “Suriye’nin de bu konuda adım atması gerekiyor.” dedi. Mısır ile görüşmelerde futbol diplomasinin etkili olduğunu Suriye konusunda ise Rusya’nın devreye girebileceği öngörüsünde bulunan Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe “Liderlerin bir an önce konuşması ve süreci hızlandırmaları gerekli. Zira bölgede gittikçe artan bir terör ve bu örgütlere desteğini artıran ABD var.” değerlendirmesinde bulundu.