Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bugün Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Liderler yaptıkları ikili görüşme sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.
Sözlerine, 'Türkiye ve Finlandiya tarihi olarak iyi ilişkiler içinde bulunan iki dost ülkedir. 1924 yılında imzalanan anlaşmayla tesis edilen ilişkiler daha da güçlenmiştir. ' diye başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti;
'Finlandiya hükümeti ile halkının gösterdiği dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizde Türkiye-Finlandiya ilişkilerini geliştirmekteki ortak niyeti teyit ettik. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geride bıraktı. Ortak hedefimiz ilk etapta 3 milyar Dolar daha sonra da 5 milyar dolara ulaşmak. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi çeşitlendirmeye hazırız.
Görüşmelerimizde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel mevzuları ele aldık. Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü desteği önemsiyoruz.
Finlandiya'nın onay süreci başlıyor
Türkiye binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. Dünya'nın en eli kanlı yapılarıyla eş zamanlı mücadele ediyoruz. Milletimizin canına kast eden terör örgütlerinin kökünü kazımakta kararlıyız. NATO'nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlatılmasına Madrid'de yapılan zirvede onay vermiştik. İmzalanan 3'lü mutabakat ile Türkiye'nin haklı isteklerini kayıt altına almıştık. Finlandiya'nın samimi adımlar attığını gördük. Ülkemizin hassasiyetlerine gösterdikleri önem vekaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılım onay sürecini başlatıyoruz. Bu kararımızın ülkelerimizin başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum.
'İsveç'in üyeliği atacağı adımlarla doğrudan bağlantılı'
Ülkemizin sürecin ilerletilmesi hususu ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç'in atacağı adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.'
Niinistö'den isveç mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra söz alan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ise' Davetini ve aynı zamanda ev sahipliğiniz için teşekkür ederim. Uzun, kapsamlı ve derin görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye'de son derece devasa bir afetin yaşandığını gördük. Dün Kahramanmaraş'ı ziyaret etme imkanı buldum. Bu ziyaretimin sonucunda şunu ifade etmek isterim; gerçekten depremin neticeleri şoke edici. Aynı zamanda sizlerin son derece verimli şekilde bölgede çalıştığını gördük. Uluslararası pek çok insan deprem bölgesine ulaşmış ve yardım götürmüş. Bu da bizler için umut yeşertiyor diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti;
'Özellikle sayın Cumhurbaşkanı şahsınıza teşekkürlerimi iletmek isterim. Bence siz her yerde herkesle, dünyanın her yerinde görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de sadece siz yapabilen tek kişisiniz.
NATO üyeliğimiz konusunda ifade ettiğiniz haberleri almak bizi çok memnun ediyor. Bugün atılan imza TBMM'nin onay sürecini başlattığına dair çok önemli bir gösterge.
Bir komşumuz da var İsveç. Tabii kendileri elbette ki iyi insanlar, çok iyi halk, ilişkilerimiz çok iyi. Sadece bunun için söylemiyorum. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği İsveç olmadan tamamlanamaz. Çünkü ortak çıkarlarımız var. Baltık denizinde sınırlarımız var. İki komşu ülkeyiz. Umut ediyorum 32 üye ülke olur ittifaka.'
'Temennimiz seçim öncesi yetiştirmek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. ‘Finlandiya ile İsveç'in üyelikbağlamında farkı ne oldu?' sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bizim İsveç'e karşı farklı bir tutumumuz yok ancak İsveç teröristlere kucak açtı. Stockholm sokaklarında terör örgütlerinin uzantılarının gösterileri oluyor. Sayın Başbakana bunları söyledik. 120 kişinin ismini verdik. Sayın Başbakan iyi bir insan ancak bu teröristleri bize vermediler, veremediler. Bizim de İsveç'e olumlu yaklaşmamız mümkün değil. Finlandiya'da bu tür şeyler yok. Bu tür yelmeler olmadığı için Finlandiya'yı İsveç'ten ayırmak zorunda kaldık. Finlandiya'ya olumlu yaklaşımımızı attığımız imza ile gösterdik. Bundan sonrası komisyon, sonrası genel kurul. Temennim seçim öncesi yetiştirmek. Ülkelerimiz için hayırlı olsun.' ifadelerini kullandı.
'Türkiye'nin terörle mücadele konusunda kırmızı bir çizgisi var'
'Türkiye'nin terörle mücadelede kırmızı bir çizgisi var.' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye'ye yönelik atılan olumlu davranışları gördüğümüzde her türlü tavrı almaya hazırız. Terörle mücadelede Türkiye'yi yalnız bırakırlarsa bu ülkelere ‘evet' demeyiz. 120 kişilik bir terör listesi verdik. Bu yönde atılan olumlu bir adım yok. Kusura bakmasınlar bizim için netice önemli. Parlamentolarına sızmaya varıncaya kadar eylemler olduğu sürece bizim de tavrımız bugünkü gibi olacak.' dedi.