Tüm Çin Gazeteciler Birliği tarafından geçen hafta düzenlenen Çin modernizasyonu temalı medya etkinliğinde konuşan Çin Renmin Üniversitesi'nde profesör olan Wang Yiwei, 'Çin Komünist Partisi (ÇKP) liderliğindeki Çin sosyalist modernleşmesi, hem diğer ülkelerin modernleşme yolunun ortak özelliklerine hem de kendi gerçekliğine dayanan benzersiz Çin dokunuşuna sahiptir,' dedi.
China Daily gazetesinde yer alan imzalı yorumda bununla ilgili olarak Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'ne sunduğu rapordaki sözlerine atıf yapıldı. Xi, “Çin modernizasyonu büyük bir nüfusun, herkes için ortak refahın, maddi ve kültürel-etik ilerlemenin, insanlık ve doğa arasındaki uyumun ve barışçıl kalkınmanın modernleşmesi” olduğunu belirtti.
ÇİN’İN MODERNLEŞMESİ BATI’DAN FARKLI
Prof. Wang, Çin'in diğer ülkelerin modernleşmesinin başarılı deneyimlerinden ders aldığını hatırlatarak, Çin’in ayrıca yeni dönemde kendi durumuna göre önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.
Çin ulusunun büyük gençleşmesini gerçekleştirmenin, Çin'in nispeten zengin olduğu zamanlarda Han ve Tang hanedanlarına geri dönmek anlamına gelmediğini anlatan Wang, bunun ABD'yi bir süper güç olarak değiştirmekle de ilgili olmadığını, daha ziyade, Çin’in Çin modernleşmesini teşvik ederek ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa ederek yeni bir insan ilerlemesi biçimi geliştirmeyi amaçladığını ifade etti.
Wang, “Çin, Kuşak ve Yol Girişimi gibi iş birliği platformları aracılığıyla dünyanın modernleşmesine katkıda bulunmayı umuyor” diye konuştu. Wang, Çin'in, Batı modernleşmesinin aksine, hükümetin ekonomik kalkınmadaki rolüne daha fazla vurgu yapan modernleşmeye giden yepyeni bir yol araştırdığı değerlendirmesinde bulundu.
BATI’NIN “BORÇ TUZAĞI” SENARYOLARI
ÇKP, kuruluşunun başlangıcında büyük bir pazarı olmayan Yeni Çin'i yeniden şekillendirdi. Böylece hükümet, kendi başına çok az kaynağa sahip bir pazar yaratmak zorunda kaldı. Bu, pazar büyüklüğünün, talebin ve arzın karşılıklı olarak bağlayıcı olduğu Batı modernizasyon anlayışından farklıdır. Wang, ekonomik kalkınmada hükümet rehberliğinin ve koordinasyonunun önemini göstermek için bir örnek vererek, Çin'in Beijing’den Tianjin'e 140 kilometreden fazla yüksek hızlı demiryolu inşa ettiğini ve bunun da büyük yatırımlar gerektirdiğini belirtti.
Batı ülkelerinin Çin'in denizaşırı programlarıyla ilgili sözde borç tuza-ı senaryoları üretmelerinin, söz konusu büyük yatırımlar nedeniyle olduğunu vurgulayan Wang şöyle konuştu:
“Ancak, demiryolunun inşa edilmesinden bu yana, emlak ve turizm de dahil olmak üzere yerel endüstrilerin hızlı bir şekilde geliştiği ve bölgesel kalkınmayı daha geniş anlamda hızlandırdığı noktasını görmezden geliyorlar.”
Wang, ÇKP'nin ve hükümetin güçlü ve etkili liderliğinin, Çin modernleşmesini gerçekleştirmek için temel bir gereklilik olduğunun da altını çizdi.