COVID-19’a dönük alınan tedbirlerin optimizasyonundan sonra ilk Bahar Bayramı tatilinde Çin'in tüketiminin nasıl performans göstereceği merakla bekleniyordu. Ortaya çıkan tablo dünya çapında dikkat çekerken Global Times gazetesinde konuyla ilgili değerlendirmeler öne çıktı. Salgın karşıtı önlemlerin optimizasyonundan bu yana, uluslararası kuruluşlar ve finansal kurumlar, Çin'in 2023'teki ekonomik toparlanma beklentileri konusunda iyimserliklerini oybirliğiyle dile getirdiler. Gözlemciler genellikle tüketimin 2023'te Çin'in ekonomik canlanmasının ana itici gücü olacağına inanıyor. Gerçekten de, bir dizi veri, ülke genelinde yaklaşmakta olan harcama çılgınlığının bir başlangıcı olarak görülebilir.
Dünyanın en büyük insan göçü olan Çin'in 40 günlük Bahar Bayramı seyahat telaşında, bu yıl 2022 seviyesinden yüzde 99,5 artışla yaklaşık 2,09 milyar yolculuk yapılması bekleniyor. Seyahat telaşı genellikle turizm, yemek, perakendecilik ve diğer boş zaman etkinlikleri de dâhil olmak üzere birçok sektörde tüketim patlamasına yol açar. Çevrimiçi seyahat acentelerinden elde edilen veriler, Bahar Bayramı tatili sırasında uzun mesafeli seyahat siparişlerinin, tatil sezonunun toplam seyahat siparişlerinin yüzde 70'ini oluşturduğunu ve yıllık bazda yüzde 72 arttığını gösterdi. Yedi günlük 2023 Çin Ay Yeni Yılı tatilleri sırasında gişenin, 2022 seviyesinden yüzde 7,8 artışla 6,5 milyar yuan'a (970 milyon dolar) ulaşacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte aralık ayının sonundan bu yana, çevrimiçi alışveriş platformlarından elde edilen verilere göre, internet alışverişlerinde Bahar Bayramı için yapılan aramalar yıllık bazda yüzde 226 arttı. Bu nedenle, Çin Yeni Yılı'nın 2023'te ulusal ekonomiye ivme kazandırması için her türlü neden mevcut.
İÇ TALEBİN ARTIRILMASI İHTİYACI
Salgın koşulları nedeniyle hem yurtiçinde hem de yurtiçinde durgun talep Çin’in ekonomik toparlanması için büyük bir engel haline gelmişti. Bu nedenle iç talebin genişlemesine daha fazla vurgu yapılıyor. Çin'in son zamanlarda genişleyen iç talebi stratejik planlama seviyesine yükseltmesinin nedeni de budur. Aralık ayı ortalarında, Çin Devlet Konseyi, 2035 yılına kadar tüketim ve yatırım ölçeğini yeni bir seviyeye çıkarmak amacıyla iç talebi daha da genişletmeyi amaçlayan bir plan olan İç Talebi Genişletmek için Stratejik Kılavuz'u (2022-35) yayınladı. Ayrıca, geçen ay düzenlenen Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı da iç talebin artırılması ihtiyacını vurguladı. Çin'in tüketici pazarının sürekli genişlemesi sadece Çin ekonomisi için değil, aynı zamanda küresel ekonomik toparlanma için de önemlidir.
KÜRESEEL DURGUNLUĞA YANIT
Dünya ekonomisinin güncel görünümü, COVID-19 salgını, jeopolitik çatışma ve yüksek enflasyon gibi birçok nedenden ötürü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa genelinde belirsiz bir hal aldı. Dünya Ekonomik Forumu'nun Baş Ekonomistler Görünümü'ne göre, önde gelen dünya ekonomistlerinin yaklaşık üçte ikisi, ABD ve Avrupa'da zayıf bir ekonomik büyüme olacağına dair neredeyse oybirliğiyle bu yıl küresel bir durgunluğun muhtemel olduğunu söyledi.
Küresel talebin artmasıyla Çin, 2023'te dünya ekonomik büyümesine destek sunabilecek birkaç ülkeden biri olabilir. Çin, küresel tüketim malları için büyük bir pazar sağlarken, Çinli turistler de ekonomideki taşıyıcı sütunun turizm olduğu Tayland, Myanmar ve Laos gibi komşu ülkelerde seyahat pazarının genişlemesinde önemli bir rol oynayacaktır. Tüm bu nedenlerden daha da önemlisi ilerleyen dönemlerde iç arz talebi karşılamak için yeterli olmazsa Çin ithalata dönebilir. Dolayısıyla ithalattaki artış, Çin'in Asya-Pasifik ve dünya ekonomisindeki, özellikle tedarik zinciri ve endüstriyel zincir açısından konumunu daha da güçlendirebilir.