Danilo Turk / Eski Slovenya Cumhurbaşkanı
CGTN
Bütün politika belirleme önceliklerin belirlenmesidir. Hızla kalkınan bir ülke muhtemelen büyük büyüme oranlarını, kırsal yoksulluğun hızlı azaltılmasını derin bir sanayileşme ve kentsel gelişmeyi tercih edecektir. Bu arada, böyle bir kalkınma rotasının bazı sorunlar yaratacağını da kabul etmek zorundadır.
Çin’in durumunda, sonuçlar şaşırtıcı olduğu için hızlı kalkınmasının maliyetlerini kabul etmek için iyi nedenler var. İnsanlık tarihinde daha önce asla bu kadar insan bu kadar kısa bir zaman içinde yoksulluktan kurtarılmadı. Ama hiçbir kalkınma modeli statik kalamaz. Gerekli değişiklikleri yapmak yüksek kaliteli kalkınmaya, çevrenin daha iyi korunmasına ve herkes için sosyal adalete yol açabilir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ACİL DURUMU
Çin'de bu türden düşünceler son yıllarda politika belirleme biçimini belirledi -karbon nötre sürekli vurgu yapılmasının yanı sıra “çifte dolaşım” desteklemek ve Kuşak Yol İnisiyatifi gibi şeylerle dünyayla ilişkilerini sürdürdü. Bu kavramlar Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’nde öne çıkarıldı. Aynı şekilde, herhangi bir politika belirleme tartışmasının mevcut karmaşık küresel durumu dikkate alması zorunludur. Dünya henüz Covid-19 salgınından tamamen çıkamadı. Ukrayna'daki savaşın etkileri jeopolitik rekabeti ve özellikle enerji ile gıda sektörlerinde olmak üzere ekonomik istikrarsızlığı derinleştirdi. Artan hayat pahalılığı ve ağırlaşan finansal koşullar bütün dünyada, özellikle birçoğu sürdürülemez borç yükü çeken gelişmekte olan ülkelerde hissediliyor. Ek olarak, iklim değişikliği acil durumu küresel kalkınmada tutum değişikliğini gerektiriyor.
Çin dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve Çin’in kalkınma rotasının dünyanın geleceği üzerinde köklü etkileri olacak. Dolayısıyla, dünya vatandaşları yakında yapılan ÇKP 20. Ulusal Kongresi’ni özel bir ilgiyle izledi. Çin küresel istikrarsızlık ortamında kendi güvenliğine ve ekonomik modeli ve sosyal kalkınmasındaki değişikliklerin dikkatli yönetimine önem vererek, daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimseyecek. Bu gerekli çünkü, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Çin’i teknoloji ve jeopolitikte ciddi bir rakip olarak görmesinin yol açtığı ABD'nin Çin üzerindeki artan kısıtlamaları gibi, varoluşsal sorunlar bütün dünyayı etkiliyor. Yine de, herkes için refah politikası ya da Çin’in küresel kalkınmada gelecekteki rolü gibi en hayati kalkınma sorunlarına sınırlı ilgi gösterilmesi moral bozucu. Aksine en çok yorum Xi Jinping’in ÇKP Merkez Komitesi genel sekreteri seçilmesi konusuna odaklandı.
Bu Batı medyasının ideolojik karakteri olarak görülebilir. Ama aynı zamanda çelişkili, çünkü Çin’in modernleşme yolunun yeni aşamalara girdiğini göz ardı ediyor. Çin’in “orta gelir tuzağını” aşmak için uygun politikalara ihtiyacı var. Modernleşme ve kalkınmanın yeni aşamalarına girmek Çin'e özgü ve ona özel olmak zorundadır. İthal edilen modeller işe yaramaz. Geçmişteki politikaların yenilenmesi ya da onların yerini yeni önceliklerin alması gerekir.
ÇİN DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK EKONOMİSİ
Herkes için refahı desteklemek yüksek kaliteli kalkınmanın kilit unsuru olacak. Ancak, ortak refah yeniliği gerektirecektir -sadece teknolojide ve ekonomide değil, aynı zamanda toplumsal gelişme ve siyasi seferberlik alanlarında da yeniliği gerektirecek. Sağlık sistemi ve sosyal hizmetlere yüksek yatırım yapılması gereklidir ve denemeleri gerektiriyor. Yeni modellerin denem yanılma yoluyla öğrenilirken, halk tarafından kabul edilmesi gerekir.
Yeni modernleşmenin diğer bir hayati unsuru bilim ve araştırma alanındadır. Xi bilim ve teknolojinin ana büyüme faktörleri olarak üretim ve yeniliklerin asli gücü olduğunu vurguladı. Bilim ve araştırmaya yatırım yapılması karbonsuzlaşma sürecini bir üst düzeye çıkarabilir. Hiçbir ülke ya da ülkeler grubu kalkınmayı katı bir karbon nötre yoldan gerçekleştirecek bir formül icat edemedi. Bu nedenle, kesinlikle bu alanda dünyanın geleceği için kritik çözümler in bulunması şart. Bu küresel belirsizlikler döneminde, Çin karbon salımlarının azaltılmasının yanı sıra hızlı iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yönelik yolları göstermek için benzersiz bir fırsata sahip. Bu kabul etmeye değer bir meydan okuma- herkes için ortak refahla çok ilgili olarak küresel bir liderlik meydan okuması.
Doğal olarak küresel liderlik ortaklık içinde yapıldığında daha kolaydır. Bugün, Çin ve AB arasındaki karbon nötr dünya için ortaklık en mantıklı tercih olacaktır. Yine de, ideolojik ön yargılar ve jeopolitik karışıklık bu ortaklığı zorlaştıracak biçimde dünyayı sarmış durumda. Ama gelin ümidimizi yitirmeyelim. Gelin, Birleşmiş Milletler (BM) içinde ve diğer çok taraflı platformlarda, daha ortak bir geleceği başarmak için ortak çabaları ve liderliğe güvenmek için diyaloğu teşvik edelim.