Çin Komünist Partisi 20. Ulusal Kongresi 16 Ekim’de başladı. ÇKP 20. Ulusal Kongresi’nde Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping ÇKP 19. Merkez Komitesi adına sunduğu raporda, ÇKP’nin temel görevinin, Çin’i modern ve güçlü bir sosyalist ülke hâline getirmeyi amaçlayan ikinci yüzyıl hedefine ulaşma yolunda Çin halkına önderlik etmek ve Çin’in modernleşme yolunu izleyerek Çin ulusunun yeniden yükselişini ilerletmek olduğunu belirtti.
Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Dünya Postası” programına konuk oldu ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi’ni değerlendirdi.
“İNSANLARIN ORTAK GELECEĞİNE DAYALI BİR TOPLUM İNŞASI HEDEFLENİYOR”
Suver’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“ÇKP’nin 20. Ulusal Kongresi, yüz yaşını aşmış bir partinin ülkesi için neler yaptığını ve gelecekte de neler yapacağını belirliyor. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kongre’de yaptığı konuşmada, ‘önce insan’ kavramı üzerinde durdu ve partinin varlığını ‘Parti halktır, halk da partidir.’ diyerek değerlendirdi. Kongre’yi yeni bir yolculuğun başlangıcı olarak değerlendiren Xi, ilk hedefin 2020-2035 yıllarını kapsadığını, bunun bir ‘sosyalist modernleşme’ olduğunu vurguladı ve ikinci hedefin de 2035-2049 arası olduğunu belirtti. Uluslararası ilişkileri eşitlik, açıklık ve iş birliğine dayalı ilkeler içinde gerçekleştireceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı, iyi niyete dayanan ortak çıkarların korunması prensiplerini anlattı ve ‘Çin’in kalkınması, tüm dünya için yeni fırsatlar yaratacaktır.’ dedi. Buradan anladığımız, insanların ortak geleceğine dayalı bir toplum inşasının hedeflendiğidir. Taiwan konusunda müzakere ile ve ikna ölçüsünde değerlendirmekte kararlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Xi, Makao ve Hong Kong’da kaostan kurtarılarak oluşturulan sistemleri savundu. Taiwan politikasını, Çinlilerin kendi aralarında çözeceğine inandığını ve Taiwan’da yaşayan Çinlilere güvendiğini bildirdi.
ÇKP’NİN YÜZ YILLIK HEDEFLERİ
ÇKP’nin yüz yıllık hedeflerine, son on yılda yapılan uyumlu reformlarla ulaşıldığını vurgulayan Xi, Çin’e özgü bir sosyalizmin başladığını, mutlak yoksulluğun ortadan kaldırıldığını ve refah toplumu inşa ettiklerini gündeme getirdi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, insanların kişi başına düşen gelirini 11 bin 340 dolara yükseltti ve bununla birlikte, imalat ve döviz rezervi alanlarında, dünyada ilk sırada yer almakta. Dolayısıyla Cumhurbaşkanının sözleri, Çin’in dünden bugüne yakaladığı başarılı grafiğin göstergesidir. Xi Jinping, yaptığı konuşmada, ulusal gelir dağılımının artırılması konusunun önemine temas etti ve insanları refaha kavuşturmak için, daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini aktardı. Cumhurbaşkanının fazla çalışanın fazla ücret alması ve düşük ile orta gelirlilerin ücretlerini yükseltme vaadinde bulunması, ileride refahı sağlayacak projelere yöneleceğinin bir göstergesi. Xi, konuşmasında yolsuzlukla yapılan mücadeleye dikkat çekti ve ‘Tarihte görülmemiş ölçekte bir ‘yolsuzlukla mücadele’ kampanyası başlattık. 1,4 milyar insanı hayal kırıklığına uğratmak yerine, birkaç insanı gücendirmeyi göze aldık ve partimizi hastalıklardan arındırdık. Bu, ahlak ve ekonomik prensiplerden daha önemlidir.’ dedi.
“ÇİN’N TERCİHLERİ, KÜRESEL BOYUTTA ÖRNEK ALINACAK NOKTADA”
Dünden bugüne bakıldığında, Çin’in katettiği mesafe büyük ve insan odaklı. Cumhurbaşkanının konuşmasında da bunu net olarak anladık. Refahı, ‘Çin halkının bin yıllık rüyası’ olarak nitelendiren Xi, partinin güçlü liderliğinin arkasında toplanmak, azimli bir mücadeleye girişmek ve her yönden zengin bir toplum oluşturmak ile kesin bir zafer kazanıldığı fikrinde samimidir. Xi’nin dünden bugüne uyguladığı yeşil enerji ve iklim politikaları ile Çin halkı için ortaya koyduğu ulusal ve uluslararası hizmetleri göz ardı edemeyiz. Çin’in bu önemli tercihleri, küresel boyutta örnek alınacak bir noktada. Çin halkının refahı için, kalkınma sürecinde insanların ekonomik durumunu iyileştireceklerini ve daha iyi bir yaşam için insanların isteklerini karşılayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı, kamu hizmetleri standartlarını yükseltmek ve daha erişilebilir kılmak için çalışacaklarını, böylece ortak refahın teşvik edilmesi için bir ilerleme sağlanacağını söyledi. Daha fazla iş için daha fazla ücret alınacağını bildiren Xi Jinping, fırsat eşitliğinin teşvik edileceğinin, düşük gelirlilerin gelirini artıracağının ve ortak gelir grubunun artırılacağının müjdesini verdi.
“KUŞAK VE YOL, İNSANLIĞIN GELECEĞİ İÇİN BİR BARIŞ VE REFAH PROJESİ”
Bugün Çin, 140’tan fazla ülke ve bölge için önemli bir ticaret ortağı haline gelmiş durumda. Hedef seçilen 2035 yılına kadar, Çin vatandaşlarının kaliteli bir tüccara dönüşünü hızlandırmak ve ‘Kuşak Yol İnisiyatifi’ gelişimini teşvik etmeyi gündemde tutmak, ÇKP’nin başlıca hedefi olacaktır. Geride bıraktığımız yıllarda ihyası ortaya konan ve gerçekleşen ‘Kuşak Yol İnisiyatifi’, yalnız Çin için değil, insanlığın geleceği için bir barış ve refah projesidir.”