Çin’in bilim ve teknolojide kendine yeten bir ülke olma hedefi uluslararası kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Kimi Batılı uzmanlar Çin’in kendine güvenme konusundaki ısrarını ayrışma sinyali olarak yorumlasa da Çinli uzmanlar “Asıl amacın küresel zorluklar altında ülkenin yetenekli ve yenilikçi hale gelmek” olduğunun altını çiziyor. China Daily gazetesinin aktardığına göre uzmanlar Beijing yönetiminin bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğine aktif olarak katılacağında ısrarcı.
Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Strateji ve Planlama Departmanı Başkanı Liang Ying da, Çin'in her zaman uluslararası bilim topluluğuyla ilişki içinde olduğunu söyledi. “Çin, 114 hükümet düzeyinde işbirliği anlaşması da dâhil olmak üzere 160'tan fazla ülke ve bölge ile bilimsel ve teknolojik iş birliği kurmuştur.” diyen yetkili konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“2016'dan bu yana Çin'in 60'tan fazla ülke, bölge ve uluslararası kuruluşla tarım, enerji, çevre, kaynaklar, iletişim ve sağlık bilimleri dâhil olmak üzere alanları kapsayan yaklaşık 2.000 ortak araştırma projesi başlattı ve destekledi.”
DEV BÜTÇELİ İŞ BİRLİĞİ PROJELERİ
2021'de Çin, halk sağlığı, iklim değişikliği, temiz enerji ve COVID-19 salgınıyla mücadele gibi konularda bakanlar seviyesinde 40'ın üzerinde görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca 21 yeni hükümet düzeyinde işbirliği anlaşması imzaladı.
28 Ekim'de Çin ve Belçika'dan akademisyenler ve yetkililer Brüksel'de dördüncü yıllık bilim ve teknoloji değişim sempozyumu düzenlediler. Çin'in Belçika Büyükelçisi Cao Zhongming sempozyumun açılış konuşmasında Çin'in küresel sorunlara ortak çözümler bulmanın yanı sıra çok taraflılığın da katkı ve destekçisi olduğunu söyledi. Benzer bir fikir alışverişi, 13 Ekim'de her iki ülkeden bilim yetkililerinin Karşılıklı Yararlı İşbirliği için Stratejik Ortaklığın 10. yıl dönümünü kutladıkları sırada Çin ve İrlanda arasında gerçekleşti. Bu projelerin toplam bütçesi yaklaşık 10 milyar yuan olduğu biliniyor.
Çin, Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör ve Kilometre Kare Dizisi de dâhil olmak üzere yaklaşık 60 küresel bilim projesine katıldı. Ülke ayrıca 200'den fazla uluslararası kuruluşa ve çok taraflı mekanizmaya üyedir. 1.200'den fazla Çinli uzman uluslararası bilim ve teknoloji kuruluşlarında üst düzey görevlerde bulunmaktadır.
Akademik sonuçlara gelince, Çin geçen yıl 169 ülkeyle 183.000'den fazla makalenin ortak yazarlığını yaptı. Bu, 2015'te yayınlanan 71.000 makaleye kıyasla 1,5 kat artış gösterdi. Çin ayrıca Kuşak ve Yol Girişimi ülkeleriyle 53 ortak laboratuvar açtı ve 15.000'den fazla yabancı bilim insanı yetiştirdi.
BİLİMSEL İLERLEME İÇİN GÜÇLÜ BAĞLAR
Çin Bilim ve Teknoloji Derneği Başkan Yardımcısı Zhang Yuzhuo, bilim ve teknoloji uzmanları arasındaki diyalog ve iş birliğinin kültürel, ulusal, ırksal ve dini sınırları aşan güçlü bir bağ kurabileceğini söyledi.. Zhang Yuzhuo, “Farklı ülkelerden bilim adamları ve mühendisler, yenilikler ve çözümler bulmak için birlikte çalışabilir. Zamanımızın zorluklarıyla birlikte mücadele edebilir ve insanlık için refahı teşvik edebilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Tanınmış bir kimyager ve Jilin Üniversitesi'nde profesör olan Yu Jihong, ise “Çin'in bilim ve teknolojide kendine güven ve güç arayışının onun dünyadan kopacağı anlamına gelmiyor. Küresel yenilik kaynaklarından yararlanabilmemiz ve katkıda bulunabilmemiz için ülkenin uluslararası alışverişi ve işbirliğini genişletebileceğini umuyoruz' ifadelerini kullandı.