Çin ekonomisinin bu yıl sağlıklı bir oranda büyüyeceği, istikrarlı bir ekonomik büyümeyi teşvik etmek için yoğunlaştırılmış ve hedef odaklı makroekonomik politikalarla 2023 için GSYH büyüme hedefini yaklaşık yüzde 5 olarak belirleyen 2023 Hükümet Çalışma Raporu tarafından da ortaya konmaktadır.
Birincisi, özel teşebbüsler Çin ekonomisinin temel itici gücüdür. Ulusal İstatistik Bürosu verilerine göre, 2022 yılının ilk 11 ayında devlete ait sanayi kuruluşlarının kümülatif faaliyet geliri 2.93 trilyon yuan (422.04 milyar dolar), kümülatif faaliyet kârı ise 158.43 milyar yuan olarak gerçekleşti. Öte yandan, özel sanayi kuruluşlarının faaliyet geliri 47.67 trilyon yuan, faaliyet karı ise 2.17 trilyon yuan oldu.
İkinci olarak, özel sektöre ait KOBİ'ler çok sayıda kişiyi istihdam etmektedir. 2021 yılında kentsel istihdam 467,73 milyona ulaşırken, Çin'in mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeleri tüm büyük ölçekli kurumsal tüzel kişiliklerin yüzde 99,8'ini ve tüm kurumsal istihdamın yüzde 79,4'ünü oluşturmuştur.
DESTEĞE İHTİYAÇ VAR
Üçüncüsü, özel sektöre ait KOBİ'ler de Çin ekonomisine yeni bir canlılık katmaktadır çünkü nispeten küçük ölçekli olmalarına rağmen piyasaya daha yakın ve ekonomiye daha duyarlıdırlar. Nispeten basit organizasyon yapıları sayesinde, pazarın taleplerine yanıt verebilir ve üretim ve operasyon stratejilerini daha hızlı bir şekilde adapte edebilirler. Ayrıca yeni iş modellerini denemeye ve gelişmiş, denenmemiş teknolojiye uyum sağlamaya daha açıktırlar. Buna karşın özel KOBİ'lerin risklerden kaçınma veya risklerin üstesinden gelme becerisi nispeten zayıftır. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, 2022 yılında KOBİ'lerin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) büyük işletmelerinkinden daha düşük olmalıydı. 2022 yılının ilk 11 ayında büyük işletmelerin aylık ortalama imalat PMI değeri yüzde 50,4, orta ölçekli işletmelerin ve küçük işletmelerin aylık ortalama imalat PMI değeri ise sırasıyla yüzde 49,3 ve yüzde 46,9 olarak gerçekleşmiştir. Büyük ve küçük işletmeler arasındaki fark yüzde 3,5 puan olmuştur.
2019 yılında, pandemi patlak vermeden önce, büyük sanayi kuruluşlarının aylık ortalama imalat PMI değeri, küçük sanayi kuruluşlarınınkinden yüzde 2,6 puan daha yüksekti. Bu durum, küçük işletmelerin pandemiden çok daha fazla etkilendiğini göstermektedir. Ancak bu yıl, Çin ekonomisi güçlü bir toparlanmanın bariz işaretlerini veriyor ve KOBİ'ler, toparlanmanın arkasındaki ana güç olmalarına rağmen, her ne kadar münferit COVID-19 enfeksiyonları toparlanmayı sekteye uğratabilse de, bu toparlanmada gereken önemli rolü oynamak için politika desteğine ihtiyaç duyuyor. Kira indirimi ve vergi indirimi ile muafiyeti bakımından, ofis alanı için kira indirimi ve 'altı vergi ve iki harç' indirimi ve muafiyeti gibi özel KOBİ'lere yönelik önceki imtiyazlı politikalar devam etmelidir.
SÜBVANSİYONLAR DEVREYE GİREBİLİR
Doğrudan politika desteğinin yanı sıra KOBİ'lere dolaylı sübvansiyonlar ve destekler de sağlanmalıdır. Örneğin, pandemiden kötü etkilenen turizm sektörüne hem doğrudan hem de dolaylı sübvansiyonlar verilmelidir – mesela turistlere konaklama ve ulaşım için kupon şeklinde, bu da turist sayısının artmasına ve dolayısıyla turizm sektöründeki KOBİ'lerin işlerinin canlanmasına yardımcı olacaktır. Özel KOBİ'lerin genel olarak düşük kredi seviyesi ve yetersiz teminat nedeniyle, birçoğunun kredi alması güçtür. Bu nedenle hükümet çeşitli finansman kanallarını genişletmeli, özel KOBİ'ler için finansman sistemini iyileştirmeli ve KOBİ'lere kredi vermek için farklı yöntemler geliştirmelidir.
Özel KOBİ'ler yerel yönetimlerle ilişkilerinde de sorunlarla karşılaşmakta ve bu da faaliyetlerine zarar vermektedir; özellikle de bazı yerlerde iş ortamının iyileştirilmemesi, özel KOBİ'ler de dahil olmak üzere özel işletmeleri yerel yönetimlerle karşı karşıya getirmiştir. Sonuç olarak, en fazla zararı dezavantajlı özel KOBİ'ler görmektedir. Bu nedenle, yerel yönetimlerin kurumsal düzeyde yerel iş ortamını iyileştirmeleri ve uygunsuz eylemlerden kaçınmaları gerekmektedir. Bu bağlamda, Hükümet Çalışma Raporu'nda Çin'in özel sektörü ve özel işletmeleri büyüme ve genişleme konusunda teşvik edip destekleyeceği ve mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile serbest meslek sahiplerini iş geliştirme konusunda destekleyeceği de belirtilmektedir.
Tüm bunlar Çin ekonomisinin bu yıl ve önümüzdeki yıllarda sağlıklı bir hızda büyüyeceğini gösteriyor.