CRI Türk Dış Haberler Servisi
Çin ve Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) arasında diplomatik ilişkilerin 30. yılı tarafların karşılıklı mesajları ile kutlanıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, çarşamba günü Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile yaptığı telefon görüşmesinde iki ülkenin geçmişte elde ettiği başarıları anımsatarak, ilişiklerin bölgesel ve küresel barışa da fayda sağladığının altını çizdi.
Çin ve Güney Kore arasındaki ilişkilerin temelinde farklı yönetim sistemlerine rağmen karşılıklı saygı, güven ve çıkar olduğunu vurgulayan Xi, açıklık ve kapsayıcılık çağrısını yineledi. Çin Cumhurbaşkanı ayrıca, stratejik iletişimi güçlendirme adına ilişkilerin 30. yılını yeni bir başlangıç olarak kabul ettiğini belirtti. Benzer şekilde Güney Kore lideri Yoon da iş birliğini devam ettirme iradesine sahip olduklarını iletti. Yoon, iş birliği yapılacak alanlar arasında tedarik zincirleri, ekonomik güvenlik ve iklim değişikliği ile mücadele özel önem gösterdiklerini söyledi.
İLETİŞİMİN KRİTİK ÖNEMİ ARTIYOR
Çin ve Güney Koreli diplomatların 30 yıl önce karşılıklı ilişkilerin tesisi için imza attığı Diaoyutai’de farklı sektörlerin temsilcileri buluştu. Başkent Beijing’deki kutlamalar vesilesiyle Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin sanal ortamda görüştü.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, hafta sonu ülkenin başkenti Seul’de yaptığı konuşmada küresel düzende sınırların Soğuk Savaş’a benzer şekilde bulanıklaştığını tespitinde bulunmuş ve ülkeler arasındaki iletişimin kritik hale geldiğini belirtmişti.
ÇİN VE KORE MEDYASI İLİŞKİLERİ TARTIŞIYOR
Çin ve Güney Kore arasındaki ilişkilerin yıl dönümü iki ülkenin medyası tarafından da tartışılmaya devam ediyor. Korea Times ve Suoul Shinmun gibi yayın organları konuya dair hazırladıkları haberlerde Beijing ve Seul’ün yol ayrımında olabileceğini ileri sürdü. İki ülkeyi çevreleyen jeopolitik gerilimleri hatırlatan Kore medyasına göre “güvenlikte Amerika Birleşik Devletleri ‘ne (ABD), ticarette Çin’e yaslanma” stratejisinin sonuna gelinmiş olabilir.
Kore medyasında karamsar görüşler ön plana çıkarken Çinli uzmanlar ise ilişkilerin geleceğine dair iyimserliklerini muhafaza ediyor. Çin Sosyal Bilimler Akademisi Uluslararası Stratejisi Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Dong Xiangrong, Global Times gazetesine verdiği demeçte “Kore medyasının iddia ettiği üzere iki ülkenin bir yol ayrımında olduğunu düşünmüyorum. Kimi sorunlar değişen jeopolitik ortam nedeniyle ortaya çıksa bile ilişkiler rayından çıkmayacak.” dedi. Deng konuşmasının devamında Güney Kore’nin Güney Kore’nin güvenlik konusunda tek oyun kurucunun Washington olduğu tezini eleştirerek şunları ifade etti:
“Deng Xiangrong, ortaya çıkan sorunların ilişkileri yavaşlatma ihtimalini dışlamazken, Shanghay Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi Kore Yarımadası Araştırmaları Merkezi’nden profesör Zhan Debin de ABD’nin rolüne işaret etti. Zhan sorunların temeline ilişkin “Güney Kore ve Çin arasında siyasi güvensizlik varsa bunun nedeni taraflar değil, ABD’dir çünkü Washington’dan gelen baskı Seul’ün temel çıkarlarını baltalamasına ve Beijing-Seul arasında ayrılıklara neden olabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu. Zhang, Güney Kore’nin özellikle Taiwan ve Güney Çin Denizi sorunu gibi konularda ABD ile Japonya’yı takip etmemesini rasyonel olacağını sözlerine ekledi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Taiwan’ı ziyaret ettiği gezisinde Güney Kore’ye de inmiş ancak Devlet Başkanı Yoon ile görüşememişti. Buna karşın Washington yönetimi Güney Kore’de hükümetin değişmesiyle birlikte baskılarına hız verdi. ABD’nin temel amacının Seul yönetimini Çin karşıtı Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi gibi platformlara çekmek olduğu düşünülüyor.