Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya ve Birleşik Krallık gibi müttefikleri, uluslararası statülerini ve nüfuzlarını anlaşmazlıkları kışkırtmak ve ayrıcalıklı konumlarını korumak amacıyla orman yasasını uygulamak için kötüye kullanma konusunda giderek 'sınırsız' hale geliyorlar.
İradesine boyun eğmeyen ülkelere saygı göstermeden onları haydut, parya ya da otoriter devlet olarak karalarlar. Uluslararası kurallara, yasalara ve düzene hiç riayet göstermeden, onları bastırma çabalarında çevrilmemiş hiçbir yol bırakmıyorlar. Küresel zorlukların üstesinden gelme konusunda hiçbir sorumluluk duygusu göstermeden, sorumluluğu daha az gelişmiş ülkelere atmaya çalışıyorlar.
Bu gerçek liderlik değil, sadece gücün kötüye kullanılmasıdır.
Barış, kalkınma ve kazan-kazan işbirliği hala çağın karşı konulamaz trendleridir. Çok kutuplu bir uluslararası manzara daha hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor, gelişmekte olan pazarlar ve gelişmekte olan ülkeler itibar kazanıyor ve küresel etkiye sahip daha fazla sayıda bölgesel güç meşru haklarını ve çıkarlarını savunmaya kararlıdır.
ABD'nin Ukrayna'da kurduğu ve şimdilerde tırmandırmaya çalıştığı vekâlet savaşı, onun ve yandaşlarının hegemonyalarını sürdürme çabalarının sonucudur.
ABD VE NATO’NUN ROLÜ
Ukrayna krizi, ABD ve NATO'nun diğer ülkelerin meşru güvenlik çıkarları aleyhine askeri ve stratejik çıkar sağlamaya yönelik uygulamalarından kaynaklanmaktadır. ABD, Rusya'yı zayıflatmak, Avrupa'yı yanında tutmak ve Çin'i dışlamak amacıyla Rusya’yı kışkırttı. Ancak Çin ile Rusya arasındaki ilişkiler, Batı'nın onları bozmaya çalışmasıyla meydana gelen bir çıkar evliliği ya da pompalanmış bir evlilik değildir. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü üyeleri arasında olduğu gibi askeri veya siyasi bir ittifak değildir. Bağlantısız olma, çatışmama ve herhangi bir üçüncü ülkeye karşı yöneltilmeme ilkelerini destekleyen bu ilişkiler modeli, batı devletlerarası ilişkiler modelini kat be kat aşmaktadır.
Moskova'da salı günü yayınlanan, Çin ile Rusya arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığının derinleştirilmesine ilişkin ortak bildirinin kapsamının geniş olması, ilişkilerinin kalkınma yanlısı, barış yanlısı ve adalet yanlısı doğasını tam olarak kanıtlıyor.
Çin-Rus bağlarının olgunluğu, istikrarı, bağımsızlığı ve dayanıklılığı, büyük ülkelerin ilişkilerini yürütmek, adalet ve adaleti korumak için ortak uluslararası sorumluluklarını yerine getirmek ve halklarına ve ötesine somut faydalar sağlamak için nasıl birlikte çalışması gerektiği konusundaki ortak görüşlerinden kaynaklanmaktadır. Bu konuda sorumlu büyük ülkeler arasındaki işbirliği her zaman 'sınırsız' olmalıdır. Çin-Rusya ilişkilerinin gelişmesi hiçbir dış gücün onayına tabi değildir.
Ortak açıklamada belirtildiği gibi, ülkeler tarih, kültür ve ulusal koşullar bakımından farklılık gösterirler, kalkınma yollarını bağımsız olarak seçme hakları vardır. Diğerlerinden üstün olan 'demokrasi' diye bir şey yoktur. Kendi değerlerini başkalarına empoze etme, ideolojiyle sınır çizme, demokrasi ve özgürlüğü başka ülkeleri baskı altına almak için bahane veya siyasi araç olarak kullanma uygulamalarına tüm ülkeler karşı çıkmalıdır.