China Daily
Çin’de Covid-19 vakalarındaki yeni artışlar bir kez daha Batı medyasına, yabancı sermayenin Çin’den ‘’kaçtığı’’ söylemini abartması fırsatı tanıdı. Ancak dünyanın en büyük 500 şirketinden 250’sinden fazlası ve önde gelen işletmelerin şimdiye kadar kasım ayında yapılacak Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na kaydolması, Çin piyasasının devam eden cazibesinin kanıtıdır.
Bu aynı zamanda Ticaret Bakanlığının verileri tarafından doğrulanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı raporunda, 2022 küresel doğrudan yabancı yatırım (FDI) akışının aşağı yönlü bir gidişat görebileceği ya da en iyi ihtimalle sabit kalacağı belirtilmesine rağmen, 2022 yılının ilk dört ayında Çin’de yabancı yatırımın fiili kullanımı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 20,5 oranında artarak 478,61 milyar yuana (71,22 milyar dolara) ulaştı.
ABD’DE ENFLASYON YÜKSEK SEYREDİYOR
Şu anda ABD’de enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor ve ABD merkez bankası Fed faizleri artırmayı sürdürüyor. ABD sermaye piyasasında paniğe yol açmasının dışında bu adım, küresel sermayede, özellikle gelişmekte olan piyasalarda hızlı etki yarattı. Bu bağlamda, dünyanın önde gelen işletmelerinin birçoğu, “sıcak para” gibi kısa vadeli karlar peşinde koşma dürtüsünü dizginleyebilir ve bunun yerine gerçek ekonomi piyasasında kalmaya devam edebilir.
Çin piyasasında yabancı sermayenin tercih edilmesi, Çin ekonomisinin sağlam temelinin kanıtıdır. Çin sadece tam bir endüstriyel sisteme, büyük bir piyasa çekimine ve arz ve tüketim taraflarını kapsayan sağlam destek kapasitesine sahip değildir, aynı zamanda sadece piyasa oyuncularına canlılık kazandırmakla kalmayıp, yabancı yatırımcılara da güvence veren istikrarlı tedarik ve fiyatlar sağlamak için salgını hedefleyen sistematik politikalara sahiptir.
Geçici salgın ve piyasa zorlukları Çin ekonomisinin direncini etkilemeyecek, uzun vadeli istikrarlı büyüme eğilimini de değiştirmeyecek. Çin piyasası, üretimin yeniden başlaması ve ticaretin ivme kazanması ve lojistik kanalların düzgünce akmasıyla mayıs ayında salgından çıktı. Aynı zamanda mayıs ayında dış ticaret performansı beklentileri aştı, Çin piyasasına yabancı yatırımın güvenini destekledi. Çin’in iç talebi büyük ve esnek, dünyanın en büyük mal ticaretçisi olarak statüsü pekiştirildi ve Çin’in iç ve dış dolaşımının hızı aynı kaldı. Bu Çin piyasasının gücüdür ve bu piyasa küresel sermaye üzerinde güçlü bir çekim etkisine sahip olacaktır.